Долина нарцисів під Хустом – майже суцільне згарище

Долина нарцисів під Хустом – майже суцільне згарище
Легендарна Долина нарцисів, що розташована в урочищі Кіреші поблизу Хуста, ранньою весною перетворюється ще й на долину пролісків та шафранів. Зазвичай так і було. Але цьогоріч вона – майже суцільне згарище.

 

Унікальне поле, яке є заповідною зоною, всуціль вкрите плямами згорілої трави і землі. Де-не-де ще тліє. Вогнищ було так багато, що думок про випадкові підпали (скажімо, від недопалка) не виникає. Швидше за все, спалюванням сухостою та минулорічних рослин зайнялися самі працівники чи то охорона. Власне, ця справа – палити угіддя замість прибирання – на Закарпатті не рідкість, попри всі застереження екологів та рятувальників і аргументи здорового глузду. Але тут ми маємо справу із заповідною територією.

Поле нарцисів – це частина Карпатського біосферного заповідника, і тут діє особливий природоохоронний режим. Ця територія є унікальним місцем життя не лише для вузьколистого нарциса (котрий є високогірним мешканцем, а на Хустщину «прийшов» із льодовиком), а загалом особливою охоронюваною екосистемою. Тобто, унікальним місцем співжиття флори і фауни, різноманітних видів, яким бездумний вогонь завдає непоправної шкоди. Такі дії і явища на території Долини нарцисів – не просто неприпустимі. Вони – злочинні і мають бути покарані.

Наразі коментарю від адміністрації карпатського біосферного заповідника отримати не вдалося. А днями звідти навіть хвалилися раньоовесняними квітами, що зацвіли в Долині нарцисів. Цікаво, чи буде змога похвалитися легендарними нарцисами, чиї цибулини, певно, постраждали від вогняного «прибирання».

Торік Uzhgorod.in також фіксував акти вандалізму, що ранньої весни мали місце на території заповідника: в Долині понищили оглядові містки і майданчики, вже не кажучи про засмічення. Тоді КБЗ виправив ситуацію. Чекаємо відповіді зараз. І реакції від відповідних служб і органів. А також – перевірки теорії про те, що Долину можуть знищити як заповідну територію з метою дерибану земель. У кожному ж разі, такі справи неприпустимі для заповідного місця, котре є одною з головних туристичних принад регіону. Принаймні, такий його статус декларується «владою» і в офіційній риториці Закарпаття.

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9784)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9770)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9765)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9771)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9749)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9762)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9755)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9773)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9781)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9767)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9748)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9750)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9777)

Долина нарцисів – згарище (ФОТОФАКТ) (нарциси) (3I3G9786)

 

15 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів