Конституційний суд роз'яснив право Президента на розпуск Верховної Ради

Президент може достроково припинити повноваження Верховної Ради, якщо пленарні засідання однієї чергової сесії не змогли початися протягом 30-ти календарних днів.

 

Як передають [a href="http://www.ukranews.com"]Українські Новини[/a], таке рішення обнародував у вівторок, 25 травня, Конституційний суд України.Зокрема, Конституційний суд роз'яснив, що словосполучення "протягом 30 днів", що міститься в частині 2 статті 90 і пункті 8 частини 1 статті 106 Конституції України, необхідно розуміти як термін в 30 календарних днів, при цьому підрахунок терміну почина?ться з дня, коли заплановані пленарні засідання одні?ї чергової сесії не могли початися, а якщо останній день випада? на вихідний, святковий або інший неробочий день, то вдень закінчення цього терміну ? наступний робочий день.
Згідно роз'ясненню Конституційного суду, словосполучення "пленарні засідання не можуть початися", що міститься в частині 2 статті 90 і пункті 8 частини 1 статті 106 Конституції України, необхідно розуміти так, що пленарні засідання Верховної Ради не можуть початися через недотримання порядку роботи парламенту, встановленого Конституці?ю і регламентом Верховної Ради, що робить неможливим здійснення парламентом конституційних повноважень ?диного органу законодавчої влади в Україні.
Рішення Конституційного суду ? обов'язковим для виконання на території України, остаточним і не може бути оспорено.
За це рішення проголосували 11 суддів, проти - 2.

 

25 травня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів