Здобувачів магістерського рівня вищої освіти з спеціальності «фізична культура і спорт» вперше почали готувати в УжНУ

Здобувачів магістерського рівня вищої освіти з спеціальності «фізична культура і спорт» вперше почали готувати в УжНУ
Цьогоріч в Ужгородському національному університеті вперше розпочали підготовку здобувачів магістерського рівня вищої освіти з спеціальності «фізична культура і спорт».

 

Ми поспілкувалися із завідувачем кафедри фізичного виховання, кандидатом педагогічних наук Іваном Маріондою про нові можливості та перспективи, які з’являються для вступників на цю спеціальність.

У чому полягає особливість та привабливість для абітурієнта нової спеціальності?

Факультету здоров’я та фізичного виховання Ужгородського національного університету в минулому році  вдалося ліцензувати спеціальність за магістерським рівнем вищої освіти «Фізична культура і спорт». Таким чином університет має повний цикл підготовки професійних тренерів, вчителів, педагогів вищої школи - починаючи з бакалавра і закінчуючи магістром.

Для Закарпаття зйого давніми спортивними традиціями, підготовка спеціалістів фізичної культури і спорту з вищою освітою є надзвичайно важливим завданням. Слід зазначити, що раніше наші випускники  бакалаврату, для того, щоби отримати диплом магістра змушені були їхати за межі Закарпаття. Фінансово це було невигідно і, зізнаємось, не кожній сім’ї по-кишені. Таким чином, наші молоді спортивні таланти втрачали можливість продовжувати свою спортивну кар’єру на професійному рівні. Наразі з відкриттям в УжНУ спеціальності «Фізична культура і спорт» таку можливість надає їм факультет здоров’я та фізичного виховання.

 

 

Цього року вже йтиме набір студентів? Який ліцензований обсяг має нова спеціальність для здобувачів магістерського рівня вищої освіти?

 Так, цього року Ужгородський національний університет широко відкриває двері обдарованій молоді та запрошує їх до навчання у затишних аудиторіях, комфортних спортивних залах, плавальному басейні.  Ліцензійний обсяг набору до магістратури становить 75 осіб, відповідно 30 місць на денній формі та 45 - на заочній формі навчання. Згідно Положення про вступ до вищого навчального закладу для вступників, які мають диплом бакалавра з іншої спеціальності, діє перехресний вступ, який дозволяє прийняти участь у конкурсі  на спеціальність «Фізична культура і спорт».

Які іспити потрібно буде здавати для вступу на спеціальність «Фізична культура і спорт» здобувачам магістерського рівня вищої освіти?

Для перехресного вступу першим іспитом буде іноземна мова, другим - фаховий екзамен, третім -  теорії та методики фізичного виховання, що проводитиметься у формі співбесіди. Для споріднених спеціальностей передбачено два іспити: іноземна мова і фаховий екзамен. Детальні умови цих іспитів, а також тести та питання до співбесіди будуть представлені на сайті УжНУ в розділі «абітурієнт». Можу запевнити, що тести та питання не є занадто важкими. Тому підготуватися до вступних іспитів буде не складно. До того ж, викладачі факультету готові надавати безкоштовно будь-які консультації з питань вступу на цю спеціальність.

На яку категорію вступників ви орієнтуєтесь?

У нас іде посилена профорієнтаційна робота щодо представлення наших двох спеціальностей: фізична культура і спорт та середня освіта (фізична культура). На всіх змаганнях, які проводяться  в області та за її межами, нашими  викладачами постійно передається інформація тренерам, батькам та майбутнім студентам про умови вступу до бакалаврату та магістратури. Розповідаємо про переваги професії, можливості подальшого працевлаштування, про державну підтримку кращим студентам протягом навчання. Працюємо також з представниками ЗМІ і соціальними мережами: маємо сторінку факультету та сторінку Абітурієнта факультету здоров’я та фізичного виховання.

Хочеться відмітити, що не дивлячись на молодість, наш факультет здоров’я та фізичного виховання є достатньо популярним як в області, так і за її межами. До нас приїжджають вчитися дуже багато  студентів з інших областей, зокрема Луганської, Запорізької, Київської, Рівненської та ін.

Які можливості працевлаштування для випускників магістратури?

Вони можуть обіймати значну кількість посад, серед них: завідувач спортивної споруди, керівник підрозділу у сфері фізичної культури і спорту, начальник команди з виду спорту, тренер з обраного виду спорту, керівник фізичного виховання та багато інших професій, що пов’язані з спортивною роботою, а також з викладанням фізичного виховання і спорту у вищих навчальних закладах.

Чи може здобути магістерського рівня вищої освіти за спеціальністю «Фізична культура і спорт» особа, яка вже давно закінчила вищу освіту, має, до прикладу, ступінь спеціаліста чи магістра?

Так, в цьому разі зазначені особи отримають ще одну вищу освіту за освітнім рівнем магістра. Вступники, які вже мають диплом спеціаліста чи магістра здаватимуть іспити, як  і при перехресному вступі, а саме: іноземну мову, фаховий екзамен та іспит із теорії та методики фізичного виховання. Хочу зауважити, що раніше вступнику було достатньо, для прикладу, мати звання майстра спорту, щоб працювати тренером. Зараз це заборонено, тому слід обов’язково мати вищу освіту.

Насамкінець, хочу запевнити всіх тих, хто вже твердо вирішив здобути диплом магістра, а також тих, хто ще вагається: «Спеціальність «Фізична культура і спорт» є одна з найкращих і найпрестижніших у всьому світі». Дарувати людям фізичну досконалість і здоров’я – це дуже благородна професія».

Ми чекаємо на Вас з 12 по 26 липня з 9.00 по 18.00 у приймальній комісії ДВНЗ «Ужгородський державний університет».

З усіх питань щодо вступу звертайтеся до Приймальної комісії ДВНЗ "УжНУ": м. Ужгород, вул. Університетська, 14, кімната 228.

Тел. +38-0312-643084, 066-5716240, 096-1238967.
E-mail: [email protected]
 
Розмову вів Олексій Шафраньош, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

24 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів