Кохання всього життя фундатора Закарпатської реалістичної художньої школи

Кохання всього життя фундатора Закарпатської реалістичної художньої школи
Про відомого художника Імре Ревеса (справжнє ім’я Імре Чебраї) широкий загал знає, на жаль мало, хоча його творчість і варто поставити на один щабель зі здобутками Міхая Мункачі, Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі. З першим Ревес разом працював, а от для двох інших, він став вчителем та наставником, коли викладав у Будапештській академії мистецтв.

 

Самого ж Імре вважають основоположником регіональної реалістичної школи живопису. Його творчість так і пронизана народним колоритом, бо любив малювати реалістичні картини з життя робітників та селян. Там була ціла етнографічна скарбниця, що поєднувала все, від одягу та побуту до духовного світу простих людей. Хоч його і називають угорським художником його життя як і творчість тісно пов’язані також із Закарпаттям. Зокрема останні свої роки митець провів в місті Севлюш, сьогоднішній Виноградів, тут і був похований.

П'ятий елемент Закарпаття й світу: Імре Ревес та Герміна Кюрбіс (Вимагаємо хліба)
 

Творчість Імре тісно переплелась із його особистим життям. Він одружився на одній зі своїх учениць, Герміні Кюрбіс. Вони зустрілись у Відні і певне так сподобались один одному, що вирішили все життя провести разом. Нажаль про неї знайдено дуже мало даних, як і про її творчість, адже і вона була талановитою художницею, та ілюстратором казок. Але точно відомо, що шлюб вони взяли в Севлюші 31 серпня 1884 року, а в реєстрі зазначено таке: «Ревес Імре Каролі Чебрай 25 років, художник, проживає в Парижі, наречена Кюрбіс Герміна, проживає у Відні. Свідок: Антал Скулетті, хороший друг…». Цей союз завершився народженням 3 дочок: Ельзи, Клари та Вільми (потонула у Дунаї). Саме Клара пішла слідами батьків та також поринула в мистецтво.

П'ятий елемент Закарпаття й світу: Імре Ревес та Герміна Кюрбіс (02_02_reves_i._portret_shkilnyh_rokiv)

Коли Імре вирішив приїхати та відвідати сестру Маргариту (працювала начальником Угочанського поштового відділення у Севлюші), то поїхала з ним і Клара. Тут він і вирішив доживати свого віку, в рідних для нього місцях. Після смерті був похований на міському кладовищі. І не знаю, чому досі це скромне поховання з дерев’яним та мармуровим пам’ятником не стало місце паломництва для любителів мистецтва та поціновувачів геніїв. Але певно Імре цього і не прагнув?! Все його життя було пронизано простотою та спокоєм і можливо сімейний затишок та «тиха» творчість для нього набагато важливіші.

П'ятий елемент Закарпаття й світу: Імре Ревес та Герміна Кюрбіс (Revesz_imre_pollak)
Джерело: Ужгород.in

 

09 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів