Кемпінгове містечко Ново-Стужицького ПНДВ запрошує бажаючих відвідати місце падіння найбільшого в Європі метеориту “Княгиня”

Кемпінгове містечко Ново-Стужицького ПНДВ запрошує бажаючих відвідати місце падіння найбільшого в Європі метеориту “Княгиня”
Усі бажаючі відвідати місце падіння найбільшого в Європі метеориту “Княгиня” та інші об’єкти природно-заповідного фонду в Ужанському НПП мають можливість зупинитися в кемпінговому містечку Ново-Стужицького ПНДВ.

 

9 червня 1866 року над містом Липтовський Мікулаш (Словаччина) з’явився метеорит, пролетівши в східному напрямку над містами Шаріш, Земплін, Пряшів подолавши відстань більше 200 км розірвався біля с. Княгиня на висоті 40 км. Найбільший уламок був знайдений за 8 км від села Княгиня на схилі гори Стінка (1078 м.), на поляні «Чорні млаки» (700-800 м. над рівнем моря). Вага уламка становила 279 кг 766 г. При падінні він розколовся на два шматки вагою: 141 кг 833 г та 137 кг 933 г.

Цей метеорит, за переказами свідків тих подій знайшов селянин Василь Крив’яник. Про знахідку довідався лісничий з Великого Березного Антон Покорний, котрий, за його словами, за «пару волів», купив і перепродав метеорит Імператорському музею у Відні. Саме цей кусок до сьогодні зберігається і є гордістю Віденського природничо – історичного музею.

Для дослідження уламків та місця падіння метеориту з Відня та Будапешта була направлена наукова експедиція, яка провела детальне обстеження. Загалом було знайдено 1200 уламків вагою 385,8 кг. За результатами досліджень та даними Віденського природничого музею, загальна маса всіх уламків метеориту, які впали біля околиць Княгині становить 500 кг. Уламки Княгиниського метеориту зберігаються в історичних та природничих музеях 115 міст світу.

Місце падіння: N 48 054.000 E 22 024.000.

Бажаючі можуть піднятися до місця падіння метеориту туристичними маршрутами:

1. с.Княгиня – «Чорні Млаки» (дорогою поруч відділку прикордонної служби Княгиня).

2. с.Стричава-с.Княгиня-«Чорні Млаки».

3. с. Стужиця – «Чорні Млаки».

4.*с.Княгиня – г.Стінка – «Чорні Млаки» (необхідний дозвіл від прикордонної служби. В разі бажання пройти до місця метеориту цим цікавим маршрутом необхідно подати на електронну адресу Ужанського НПП: прізвище, ім’я, по-батькові, дату та місце народження, серію та номер паспорту. [email protected] , т. – 0313523837) .

За матеріалами сайту НПП "Ужанський"

 

12 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів