Нові норми щодо виїзду дітей за кордон уже не такі драконівські: пояснюють закарпатські юристи

Нові норми щодо виїзду дітей за кордон уже не такі драконівські: пояснюють закарпатські юристи
Нещодавно, тобто 29 серпня поточного року, в силу вступила норма Закону №2475 щодо виїзду дитини, яка проживає в неповній сім’ї, з одним з батьків без дозволу іншого строком до 1 місяця. Про це детально йшлося сьогодні на брифінгу і норми пояснював начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Євген Когутич.

 

Як поснили на брифінгу (на фото), новий закон про виїзд дитини за кордон впроваджує наступні норми:

-          той з батьків, з ким залишається дитина після розлучення, може самостійно приймати рішення про вивіз дитини за кордон і дозвіл іншого з батьків для цього не потрібен.

Однак в такому разі дитина зможе виїхати за кордон на термін не більше одного місяця. Власне, цього цілком вистачає для того, аби поїхати у відпустку, в літній табір чи на міжнародні змагання.

 

-          якщо дитина виїжджає за кордон на термін більше 1 місяця, то в такому випадку все ж буде необхідно мати дозвіл від іншого з батьків на вивіз дитини

Але і тут є певні винятки: якщо той із батьків, з ким не живе дитина, заборгував виплату аліментів більше, ніж на 4 місяці, дозвіл на вивіз дитини за кордон від нього не потрібен. Тобто, якщо батько (чи мати) не сплачують аліменти довше, ніж протягом 4 місяців, інший з батьків має повне право вивозити дитину за кордон без його згоди.

-          тому із батьків, з яким після розлучення дитина не живе, для виїзду із нею за кордон необхідно отримати нотаріально завірену згоду іншого з батьків

Якщо такої згоди батькові (чи матері) не дають, він може  звернутися до суду - але лише в тому випадку, якщо в нього немає заборгованостей по виплаті аліментів, інформують в управлінні юстиції.

uzhgorod.net.ua

 

 

13 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів