Книжка – найкращий подарунок, або про що говорили в ужгородському літклубі «Читаємо разом»

Книжка – найкращий подарунок, або про що говорили в ужгородському літклубі «Читаємо разом»
До Дня святого Миколая літературний клуб «Читаємо разом» провів у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка тематичну зустріч про дитячу книгу як кращий подарунок на Миколая чи Різдво. До розмови запросили двох ужгородських митців – письменника, журналіста, драматурга Олександра Гавроша та ілюстраторку книжок Олену Бугренкову.

 

Письменник Олександр Гаврош розповів про свої нові твори із зимово-різдвяним настроєм – «Музей пригод», дія якого відбувається в ніч на День святого Миколая в Музеї книги і друкарства, та «Різдвяна історія ослика Хвостика». За словами письменника, це чи не перша книжка про Миколая в Закарпатті. «Більшість моїх книжок присвячено темі Закарпаття, Ужгорода, а це перша книжка, дія якої відбувається в Києві, в музеї на території Києво-Печерської лаври», – коментує автор. «Музей пригод» перша повість із серії «Машина часу», яку запровадило харківське видавництво «Фоліо». Олександр Гаврош саме працює над продовженням, а загалом заплановані чотири книжки. До написання «Різдвяної історії ослика Хвостика», яка щойно вийшла у київському видавництві «Фонтан казок», письменника надихнув живий персонаж із вертепу, який щороку виступає в Ужгороді біля монастиря отців-капуцинів у Новому районі. Автор зізнався, що книжки про Різдво чи Миколая йому краще пишуться саме в цей період. Натомість художники мусять ілюструвати зимові книжки влітку, а літні – взимку.

Вперше в клубі була ілюстраторка з Ужгорода Олена Бугренкова, яка за три роки активної роботи ілюстратором має вже понад десять книжок і співпрацює із провідними дитячими видавництвами України. Вона розповіла, як створюються ілюстрації, чи бувають помилки в малюнках і як відбувається комунікація між автором, видавцем та художником. Вона має свій неповторний стиль, який нікого не залишить байдужим. Модераторка вечора, випускниця УжНУ Іванка Когутич одним словом описала стильні малюнки книг гості «няшними». Цього року пані Олена спробувала не тільки намалювати книжку, а й написати. Так у видавництві «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» вийшла книжка «Як потрапити на Місяць?». Також у своєму власному доробку художниця має віммельбух (це розвивальна книжка-розглядалка для дітей з яскравими, деталізованими, максимально насиченими візуальною інформацією ілюстраціями майже без тексту) «Пори року». При те, що виховує двох маленьких дітей, щодня малює по кілька годин. Наразі малює віммельбух про професії.

Під час вечора своїми спогадами про книжові подарунки від Миколая і на Миколая ділилися VIP-учасники літклубу – професор кафедри історії України УжНУ, письменник Сергій Федака, декан факультету іноземної філології УжНУ, письменник Михайло Рошко, дослідниця дитячої літератури Оксана Панько – а також голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі, директор обласної бібліотеки Олена Канюка та інші.

Атмосферу вечора доповнили пісні про Миколая та «Jingle Bells» українською.

Алла Ревай

Медіацентр УжНУ

 

24 грудня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів