«Шевченко in time»: Закарпатська філармонія готує цикл концертів до Дня рідної мови

«Шевченко in time»: Закарпатська філармонія готує цикл концертів до Дня рідної мови
21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. І хоча свято це зовсім молоде, проте заслуговує на особливу увагу. Адже саме мова є основною ознакою нації, формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки, консолідує суспільство, зміцнює державу.

 

Втрата мови – то втрата самобутності. Людина, яка не хоче знати рідної мови, руйнує те, що повинно стати фундаментом її особистості. І хто, як не ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки, як заповідав творець української літературної мови Тарас Шевченко. Він був першим, хто закликав українців не цуратися самих себе, не почуватися провінціалами чи «малоросами». Його пророчі слова і досі служать дороговказом на шляху культурного відродження нашого народу. Недаремно Шевченків дух був присутній на Майдані, промовляв устами Сергія Нігояна, надихав Героїв Небесної Сотні.

До Міжнародного дня рідної мови та 205-річчя від дня народження Кобзаря Закарпатська обласна філармонія готує цикл тематичних концертів «Шевченко in time». Програму складуть сольні виступи заслуженого артиста України Олександра Садварія, Ірини Філіпенко, Анастасії Вишневської, Тетяни і Сергія Раховських, Тетяни Гудачок. Кілька жанрових номерів виконає танцювальна група ансамблю «Закарпатські візерунки». Ведуча – Ольга Донецька. У концертах звучатимуть поезія і пісні на вірші Шевченка, українські народні мелодії, твори вітчизняних композиторів. Перед очима глядачів постане митець у різні періоди його життя: тямуще хлоп’я з непереборною жадобою до науки; визволений із кріпацтва талановитий юнак; успішний молодий художник і поет; бунтівник зі скаліченою Російським самодержавством долею; великий пророк, чия спадщина і нині не втрачає актуальності, чиї портрети бачили вогні сучасних майданів і барикад. Задля підсилення драматургії цього дійства буде використано фото- і відеоряд. 

Програма «Шевченко in time» розрахована на широкого глядача, та насамперед хотілося б бачити у концертній залі учнівську і студентську молодь нашого краю!

Підготувала Таїсія Грись

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів