Ужгородський Боздош: Врятувати не можна знищити (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Ужгородський Боздош: Врятувати не можна знищити (ФОТОРЕПОРТАЖ)
Хворі дерева, паразити та шкідники, а на додачу ще й сміття, яке несуть сюди містяни... Усіма улюблений Боздоський парк може перетворитися на ліс, кажуть біологи. Журналісти Uzhgorod.net.ua бачили, в якому стані парк зараз, і розпитали, що в місті будуть робити, щоб привести його до ладу.

 

Ситуація у Боздоші плачевна: парк дійсно у занедбаному стані. Так, влітку тут можна розважитися на атракціонах та поїсти солодкої вати, а ось місць для відпочинку на природі стає все менше. Захаращена самосівами територія, сміття і аварійні дерева. Сумно дивитися на все це, адже парк – одне з улюблених місць відпочинку для містян.  

Подихати свіжим повітрям, звичайно, можна, та тільки не знаєш, чи на голову не впаде гілка. Викладач Кафедри ботаніки Андрій Сойма пояснив, що "майже всі дерева є перестиглими. Вони були досить щільно насаджені, а це спричиняє майже стовідсоткову затіненість. Через щільну крону до дерев потрапляє мало світла, вони всихають, під кору потрапляють шкідники.Також потрібно лікувати дерева, видаляти поросль".

Аварійні дерева намагаються видаляти, але ж їх сотні... А вартість ліквідації одного такого чи формувальна обрізка – 2000 гривень. У радянські часи парком опікувалися великі підприємства краю, як-от "Турбогаз", "Електродвигун", машинобудівний завод тощо. 

Цікаво, чи великі підприємства краю, супермаркети, заводи, зрештою, долучалися б до облагородження територій зараз? Просто по добрій волі. Напевно ж, якщо показати містянам гарний приклад, то й вони б підтягнулися на толоку. Проте варто розуміти, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Можливо, тоді б ужгородці більше цінували чистоту і не залишали сміття у парку.

Загалом територія зеленої зони складає 50 гектарів. На утримання парку щороку виділяють близько 200 тисяч гривень: ці гроші спрямовують на догляд та утримання зелених насаджень, викошення трави, обрізку кущів та гілок. Дерева тут засаджені квартально: є клени, ясени, каштани, липа.

Заступник директора КП "Під замком" Федір Коваль каже: "Боздоський парк є найбільшою парковою зоною Ужгорода, де любить прогулюватися чимало містян. Через сильні вітри, що впродовж останніх тижнів кілька разів  налітали на Ужгород, маємо загрозу повалення аварійних дерев. Наразі від містян надходить чимало скарг щодо того, що тут є небезпека. Усунути проблему складно, але будемо залучати комунальні підприємства, а для обрізки та формування деяких дерев взагалі будемо просити підключитися МНС. Парковий масив потребує прорідження та очистки. До того ж, дуже багато дерев хворі. Окреме питання – сміття, яке сюди зносять жителі мікрорайону Боздош, це взагалі болісна тема! Адже як можна підтримувати парк у чистоті, якщо люди самі забруднюють його?"

Традиційно, на жаль, спочатку насмітити, а потім звинуватити в цьому когось...

Мінімум, що під силу КОЖНОМУ ужгородцю – не смітити в парку й не ламати майно. Це все наше спільне і відповідаємо за НАШ парк МИ.

Ксенія Шокіна, Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів