Десять цікавих фактів про Ужгород, які не завжди розповідають туристам

Десять цікавих фактів про Ужгород, які не завжди розповідають туристам
Завжди відкриваємо ужгород з нової точки зору. А ви знали?

 

1. Ужгород, як і Рим, Стамбул, Прага та Барселона був збудований на 7 пагорбах.

2. До 1936 року в Ужгороді була ще одна "річка" - притока Ужа - Малий Уж , а сам центр міста знаходився на такому собі острові, що з усіх сторін омивався водою. Проте для вивільнення територій для забудови міста річку пустили під землю. І зараз під Ужгородом є величезна труба діаметром 3 м, де "сховали" Малий Уж.

3. Липова алея в місті має довжину 2200 м і є найдовшою не тільки в Україні, а й у всій Європі. До речі, найдовша липова алея в Європі була подарунком на весілля! Саме так, Іштван Лаудон привітав свою кохану з їх особливим днем, подарувавши їй цілу алею.

4. Ужгород – солодке місто. Одне з небагатьох міст України, що має власний торт. До речі, він ще й смачнезний!

5. Ужгород відомий своїми пам'ятками різних історичних епох. Проте мало хто знає, що однією з головних прикрас міста є міні-скульптури, які встановлені на честь відомих людей та подій, пов'язаних з історією міста. Однією з найоригінальніших є міні-статуя Свободи, що одночасно є найменшим діючим маяком в Україні. Статую встановили на перилах мосту через річку Уж в 2011 році на честь Ужгородської регати. Фігурка висотою 17 см тримає світильник, в якому блимає світодіод. Напередодні свят статую часто одягають в карнавальні костюми. Місцеві вже нарекли її головною "модницею" краю.

6. Ужгород - місто, як сад! Це одне з найзеленіших міст України, проте головним весняним кольором тут є не зелений, а... рожевий. Сакура - один з основних символів міста. Її цвітіння припадає на кінець квітня і це найкрасивіший період в цілому році. В Ужгороді, навіть, організовують фестиваль - Сакура-фест, приурочений до її цвітіння. Відбуваються масові гуляння, святкування, і взагалі, вважається, що якщо у вас нема фотографії на фоні сакури, то ви не були в Ужгороді.

7. Як відомо, Ужгород - місто різноманітних фестивалів, культурних заходів та розваг. Серед найвідоміших Парад Наречених, Парад Миколайчиків, Ужгородська Регата, Ужгородська Палачінта, нічні велозаїзди, нічні забіги тощо.

8. На гербі Ужгорода – виноград. Звідки? Існує легенда про те, що якось Зевс розсердився на бога вина і веселощів Вакха і заслав його аж під Карпати. Вакх, відправляючись на заслання, прихопив з собою виноградну лозу, посадив її тут, навчив людей доглядати її і виробляти вино. Вакх навчив, що істина у вині, ужгородці поклялися жити ні дня без істини!

9. В Ужгороді є своя легенда про Ромео та Джульєтту! Ця історія трапилася в 1892 році. Розмаїття в життя міста вносили офіцери й солдати місцевого гарнізону. Один із них, Гейза Шеффер із сусіднього села Баранинці, закінчивши військову академію, дізнався, що батька його коханої Агнеси Деметер переводять служити з Ужгорода в далеке місто Шопрон, що на кордоні з Австрією. Через це, перед обідом 3 листопада, Гейза прийшов до Агнеси, яка саме збиралася за покупками. Молодий офіцер не відпустив кохану в місто, а привів її до свого помешкання. Так їх і знайшли мертвими на ліжку один біля одного – припертими плечима до стіни, з простреленими серцями, а поряд лежав револьвер. Новина облетіла все місто. Провести в останній путь молодят прийшло все місто. Ужгородських Ромео та Джульєтту поховали в одній могилі на Кальварії.

10. Місце, на якому зараз знаходиться Закарпатський музей архітектури і побуту ("хатки") колись називалось "Відьмина яма", а все тому, що за легендою тут спалювали жінок, яких підозрювали у відьмацтві.

Джерело: Туристичний бренд Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

02 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів