Закарпатські депутати просять уряд скасувати станційний збір з учасників бойових дій

Закарпатські депутати просять уряд скасувати станційний збір з учасників бойових дій
Депутати Закарпатської обласної ради VII скликання вчора ухвалили звернення щодо скасування станційного збору з учасників бойових дій.

 

Звернення, ухвалене на пленарному засіданні чотирнадцятої сесії обласної ради VII скликання, адресоване до Кабінету Міністрів України та Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

Як зазначено в документі, Законами України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» учасникам бойових дій надано право безплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також автобусами приміських і міжміських маршрутів.

Депутати акцентують: «Згідно зі статтею 37 Закону України № 2344-ІІІ «Про автомобільний транспорт» пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Відповідно до вимог частини першої статті 36 зазначеного Закону автостанції надають пасажирам послуги, пов'язані з їх проїздом автобусними маршрутами загального користування, а автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на договірних умовах, - послуги, пов'язані з відправленням та прибуттям автобусів згідно з розкладом руху.

Згідно з частиною третьою статті 36 Закону України №2344- III та пунктом 116 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року № 176 (зі змінами) за надання обов'язкових послуг автостанцій, перелік яких наведено у частині другій зазначеної статті, з осіб, які придбавають проїзні квитки, стягується автостанційний збір.

Таким чином у разі отримання у квитковій касі автостанції квитка на пільговий проїзд автобусом приміського або міжміського сполучення, особа має сплатити автостанційний збір, який не входить у вартість проїзду, а є платою за надання автостанціями обов'язкових послуг, пов'язаних із проїздом пасажирів автобусними маршрутами загального користування».

Депутати у зверненні наголошують, що пільг щодо сплати цього збору чинним законодавством не встановлено, а суперечки, які виникають при видачі квитків у квиткових касах автостанцій, є постійними.

«Ми, депутати Закарпатської обласної ради, вважаємо за необхідне на законодавчому рівні вирішити зазначене питання і пропонуємо скасувати стягнення автостанційного збору з учасників бойових дій, які мають право на пільговий проїзд, згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» шляхом внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Закону України «Про автомобільний транспорт». Внесення таких змін у законодавство дозволить повного мірою реалізувати та врегулювати гарантовані Конституцією України соціальні права та гарантії учасникам бойових дій, які захищали суверенітет та територіальну цілісність України і мають право на пільговий проїзд згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Соціальним наслідком такого кроку стане відновлення справедливості та усунення суперечок при видачі у квиткових касах автостанцій пільгових квитків», - наголошується в документі.

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів