Ужгородські студенти зустріли літо: Рига, Стокгольм, Юрмала!

Ужгородські студенти зустріли літо: Рига, Стокгольм, Юрмала!
Навчальний рік добігає кінця, а студенти факультету туризму та міжнародних комунікацій не втомлюються подорожувати. Ось зову повернулись з чергової мандрівки! Цього разу на них чекав Північноєвропейський вояж – студенти відвідали Королівство Швецію та Латвію.

 

Спочатку була Рига… Столиця Латвії, що розташована на південному узбережжі Ризької затоки і в гирлі річки Даугава, по праву вважається перлиною усієї Балтії. Довгий час місто було частиною Речі Посполитої, потім Російської імперії  Таке історичне розмаїття не могло не накласти відбиток на архітектурний образ Риги. Середньовічні вітражі, будівлі в стилі модерн і навіть знайомі всім хрущовки ? Рига цілком може бути чинним посібником з історії мистецтв. До слова, у 2014 році Ригу зарахували до числа культурних столиць Європи.

 Студентів вразила архітектура Старої Риги: готичні церкви, середньовічна забудова Вецриги, витончена спадщина югендстилю. І все це частина Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО!

Найвизначніша пам’ятка міста ? Домський собор ? архітектурний ансамбль ХІІІ ст. з елементами романтики, готики, ренесансу, бароко і класицизму. У соборі знаходиться один з найбільших у світі органів, спеціальні твори для якого свого часу створював сам Ференц Ліст.

 Під час екскурсії містом студенти також ознайомились із будівлею Братства чорноголових,  церквою Святого Петра, архітектурним ансамблем «Три брати» ? найстарішими кам’яними будівлями Риги, монументом Свободи.

До речі, з оглядового майданчика церкви Святого Петра, висотою в 72 м відкривається велична панорама Риги. Однак, студенти факультету туризму не шукають легких шляхів. На Ригу з висоти двадцять шостого поверху ми дивились зі Sky bar готелю Radisson! Поєднувати приємне з корисним ? це наше гасло в кожній з туристичних поїздок.

 Для студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» особливо цінним було гастрономічне знайомство з Латвією. Адже у даному аспекті туристів є чим здивувати. Деякі національні страви, які так люблять рижани, іноземним гостям можуть здатися досить незвичайними. Найпопулярнішою першою стравою є холодний борщ «Аукшта Зупа», поєднання, на перший погляд, зовсім несумісних інгредієнтів (сиру, картоплі та оселедця) виходить дуже гармонійним. Колись така страва була популярної закускою у місцевих селян, а тепер її готують навіть в ресторанах високої кухні.

Прибувши втомлені у порт Риги, ми не сподівались побачити нічого особливого… Аж тут перед нами постав цей красень – одинадцятиповерховий круїзний лайнер, назва якого, як виявилось згодом, супроводжувала нас до кінця мандрівки ? Romantika. Він таки перевернув наше уявлення про туристичні подорожі! Знаючи про тонкощі організації морських подорожей тільки з підручників, туризмознавцям вдалось оцінити їх на практиці.

Переїзд на лайнері подарував нам неймовірні емоції!! Сумувати не прийшлось нікому: ігрові кімнати, магазини, вечірня шоу-програма, відеоігри, дискотека – це невелика частинка того, що вдалось відвідати… 

Наступного дня своїм особливим шармом нас полонив Стокгольм. Столиця Швеції не схожа на жодну іншу із європейських столиць. У повітрі тут розпилені молекули щастя..! Уже який рік поспіль за даними ООН країна входить у п’ятірку держав, де проживають найщасливіші люди на Землі. Високі соціальні стандарти, баланс роботи та приватного життя, родинні цінності, екологічна спрямованість  та здоровий спосіб життя дозволяє шведам почуватися щасливими. 

 Історично Стокгольму виник близько 700 років тому. Сьогодні – це місто, що розкинулось на 14 островах, з’єднаних 57 мостами. Сучасний вигляд Стокгольм набув 1950 року. Багато історичних будинків було втрачено, однак у Старому місті вдалося зберегти більшість архітектурних пам’яток.  

Родзинкою Стокгольма по праву вважається Королівський палац ? резиденція короля Швеції, збудований наприкінці XVII століття ? на початку XVIII століття у стилі бароко. Палац входить в число найбільших палацових споруд Європи і налічує більше 600 залів!

 

Студенти також відвідали архітектурний символ Стокгольму – найбільш впізнавану серед туристів споруду – Стокгольмську ратушу. Побудована у стилі «національного романтизму», міська ратуша розташувалась на острові Кунгсхольмен і являє собою один з найдосконаліших зразків сучасної європейської архітектури. Блакитний Зал ратуші використовується для урочистостей та святкових подій, щорічно тут проходить бенкет для лауреатів Нобелівської премії.

 

Осягнути велич шведської столиці студенти та викладачі факультету мали змогу під час автобусної екскурсії: Стокгольмська опера, район Гамла стан, музей Васа, замок Дроттнінгхольм, парк розваг, Стокгольмський цирк – невеличкий перелік пам’яток, які ми побачили на власні очі.

Найяскравішим моментом вояжу північноєвропейською столицею став музей ABBA, що руйнує будь-які стереотипи про традиційні музеї. Сучасний, з інтерактивними панелями, де можна дізнатися про історію ABBA і про кожного з учасників відомої четвірки.

 

Ну і як же без шопінгу!?? Вулиця Biblioteksgatan ? головна магазинна артерія Стокгольму ? принесла масу позитивних емоцій для наших дівчат 

 

Перший день літа студенти факультету туризму зустріли у Юрмалі. Це було так символічно! У перший червневий день купатись, чи радше мочити ноги ))) у Балтійському морі.

Юрмала ? один із найбільших центрів історичної дерев’яної архітектури в Латвії (103 пам’ятки архітектури державного значення і 295 ? місцевого значення). А ще це унікальний кліматичний та бальнеологічний курорт Європи. Юрмалу нерідко називають «Північної Рів’єрою». Море, вітер та соснові ліси мирно уживаються з характерною для курортного міста архітектурою, неспішним перебігом повсякденності й у той же час насиченим світським життям.

Щорічно в концертній залі «Дзінтарі» проводяться пісенний конкурс молодих виконавців «Нова Хвиля», фестиваль КВН, «Юрмаліна», виступи «Аншлагу». Будівлю концертного залу побудовано в 1936 році архітекторами А. Бірзніексом та В. Мелленгером, сьогодні він є пам’ятою архітектури.

Напевно будемо шкодувати про те, що в Юрмалі поблизу «Дзінтарі» не заспівали один з хітів української співачки Тіни Кароль, співоча кар’єра якої розпочалась саме тут.

Обідній променад і найсмачніша кава в Латвії – це все про Прибалтійський «Арбат» ? вулицю Йомас, що в перекладі означає «слід на піску». Це одна з найстаріших, центральних пішохідних вулиць Юрмали, на якій розташовані ресторани, кафе та готелі.

Втомлені, але з усмішками ми повернулись до Ужгорода. Такі поїздки залишають слід у душі надовго! Рига? Юрмала чи Сьокгольм? Кожен обрав для себе свого фаворита…

Незнання того, куди йде дорога, надихає мене йти нею, – казала іспанська письменниця Росалія де Кастро. Так і ми, студенти факультету туризму та міжнародних комунікацій, не знаємо, в якому напрямку проляже наша наступна подорож, але впевнені на всі сто відсотків, що вона обов’язково буде цікавою та пізнавальною!!!

Приєднуйтесь до нашої туристичної сім’ї! Подорожуйте разом з нами!

uzhnu.edu.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

10 червня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів