Одразу два замки на Мукачівщині відвідали учасники Літнього університету УжНУ

Одразу два замки на Мукачівщині відвідали учасники Літнього університету УжНУ
Літній університет в Ужгородському національному університеті — це не тільки можливість зсередини дізнатися про навчання в найбільшому виші Закарпаття, обрати майбутню спеціальність, а й чудова нагода відкрити для себе рідний край. 12 червня учасники підтвердили це ще раз.

 

Перша група вирушила в подорож на Мукачівщину – до туристичних перлин нашого регіону — замків Сент-Міклош і Шенборна.

Насамперед помандрували до давньої споруди в селі Карпати. За півтора тижня всі учні вже потоваришували, тож дорогою разом грали “в слова”. Година їзди пролетіла непомітно.

Екскурсію проводить Жаннета Тофій

Екскурсію проводить Жаннета Тофій

Відтак учасники прогулялися зеленою зоною, де, як потім зауважила екскурсоводка, у ХІХ столітті відпочивали тільки дворяни.

До слова, екскурсію проводила магістрантка факультету туризму та міжнародних комунікацій УжНУ Жаннета Тофій. Щойно побачивши обриси палацу, дівчина почала розповідати цікаві факти про його історію.

До прикладу, те, що ця споруда була мисливським будинком Шенборнів. Він є унікальним, бо побудований за календарним принципом — має 365 вікон, тобто стільки, як днів у році, 52 кімнати (як тижнів у році), 12 входів (за кількістю місяців), 4 вежі (сезони року). До того ж є 366-е віконце, яке відчиняють у високосні роки.

Молодь також дізналася про різні легенди, пов’язані з резиденцією.

Цікаво було побувати в кімнаті, стелю якої прикрашає люстра у формі жінки-тварини, де школярі навіть устигли здійснити ревізію каміна :).

Загалом атмосфера замку дозволила кожному відчути себе дворянами. Ось, до прикладу, Даніела Король і Костянтин Чуєв, як колись графиня і граф, спекотного дня за книжкою відпочивають у бібліотеці.

Відчувши прохолоду в замку, весела компанія попрямувала освіжитися до джерела з водою. Дорогою звернули увагу на тварин, які мешкають на території. Розглядаючи козуль, згадали про оленя з мультфільму «Бембі».

П’ять хвилин – і ми біля води, яка, за переказами, є омолоджувальною. Туристів одразу зацікавило так зване джерело краси.

Утамувавши спрагу, зробили яскраві фото на згадку й помандрували далі.

Біля замку Сент-Міклош

Біля замку Сент-Міклош

Наступною зупинкою маршруту став замок Сент-Міклош у сусідньому селищі Чинадійові. На відміну від попереднього, він слугував оборонною спорудою, однак також оповитий легендами, зокрема про кохання княгині, очільниці угорського визвольного руху в 1685—1703 роках Ілони Зріні та графа Імре Текелі.

Цікаво, що в замку Сент-Міклош юнаки й дівчата мали змогу пройтися таємними ходами в стінах. Також є невідкопані підземні ходи: один веде до церкви поблизу, другий — був під річкою Латорицею і виходить у сусідньому селі Бистриці, інший — веде до лісу.

Нині господарями замку є подружжя митців Йосипа і Тетяни Бартошів, які узяли замок в оренду, мешкають у ньому, власними силами відновлюють і вже перетворили занедбану за радянських часів історичну споруду на туристичний центр.

Після екскурсій учасники Літнього університету підкріпилися й поїхали додому, очікуючи на наступні пригоди.

Ольга Брайлян

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

13 червня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів