Заводи, які переробляють яфини, більше не обкрадатимуть верховинців

Заводи, які переробляють яфини, більше не обкрадатимуть верховинців
Василь Щур вважає, що ціни на дикоростучі ягоди дуже занижені.

 

На Закарпатті найбільше яфин збирають у Міжгірському, Воловецькому та Великоберезнянському районах. Зазвичай на чорницях найменше заробляють  люди та посередники, а найбільше, звичайно, переробні компанії. А це неправильно – вважає кандидат у народні депутати: «Насамперед повинні заробляти люди, а вже потім всі інші. Позаяк Ви не представляєте, наскільки це складна робота – зібрати яфини, перебуваючи тижнями на високогір’ях».

Щороку обласна державна адміністрація затверджує ліміти соціального використання природних ресурсів.  Згідно із розпорядження ОДА  на рівні області  найбільший  ліміт  (1217 т) відводиться Міжгірському району. Відповідно  свої норми  районна державна адміністрація доводить  до кожної сільської ради, що є доброю нагодою поповнити надходження ще й до місцевих бюджетів. «Ще одна проблема – незаконний прийом ягід. На державному рівні потрібно прийняти закон, який змусить переробні компанії приймати дикоростучі ягоди офіційно, роблячи відповідні надходження до місцевих бюджетів, притому платити збирачам яфини, щонайменше, втричі більше», - переконаний Василь Щур.

У минулому році непогано попрацювали з наповнення  місцевої  казни сільські ради Прислопа, Буківця, Торуня, Річки, Лозянського.

Сільський голова с. Торунь Ганна Головка  за розмови ділиться, що дохід як у сімейні бюджети, так і сільські, залежить від  того, чи вродили ягоди.  Бо пригадується позаминулий рік, коли  на Верховину не вчасно завітали пізні заморозки і завдали шкоди не лише ягодам чорниці, а й іншій садовині, що була вже в цвіту. У порівнянні з минулим роком і цьогоріч  врожай чорниці  також менший у зв’язку з погодними  умовами.

 «Та попри всі нюанси, період заготівлі ягід на Верховині  -  добра нагода підзаробити нашим  людям.  У нинішній скрутний час лісові ягоди і гриби допомагають вижити багатьом  сільським сім’ям. Та є ряд нюансів, які потребують вирішення на законодавчому рівні. І в першу чергу вони бути скеровані на покращення матеріального стану простого народу, а не переробних компаній олігархів. І над цим треба попрацювати»,  - каже голова районної ради Василь Щур.      

Марія РУБЕЦЬ, журналіст

 

17 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів