Сьогодні на території області знаходиться майже 272 тонни хімічних засобів захисту рослин

Аби їх утилізувати та знешкодити, потрібно 3,8 млн. грн.

 

У процесі діяльності колгоспів та структурних підрозділів Закарпатського обласного об’єднання "Сільгоспхімія" на території області накопичилися різноманітні заборонені, непридатні та невизначені хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР). Розпад структури "Сільгоспхімії" та розпаювання земель і приміщень колишніх колгоспів з порушенням чинного законодавства зробили дані ХЗЗР безхазяйними. Правонаступники колишніх районних об’єднань сільгоспхімії та Головне управління агропромислового розвитку самоусунулися від покладеного на них законодавством вирішення даного питання.
Загрозлива ситуація із зберіганням ХЗРЗ в області змусила Держуправління екоресурсів проініціювати у 2005 році проведення позачергової інвентаризації. Згідно даних ХЗЗР в області зберігаються у 52-ти складських приміщеннях, 5-ти цистернах та 41-у контейнері загальною вагою 271,966 тонн. В 2003-2004 роках за рахунок коштів Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища (ОНПС) розпочато роботи з забезпечення екологічно-безпечного їх зберігання шляхом контейнеризації. На даний час дані роботи майже завершені в Мукачівському районі (всього контейнеризовано 92,6 м.куб. непридатних до використання ХЗЗР).
Однак, у 2005 році, враховуючи геополітичне розташування області, сусідство з чотирма країнами Європейського співтовариства, велика кількість мінеральних та термальних джерел, санаторно-курортних і туристично-рекреаційних об’єктів, держуправління екоресурсів спільно з обласною державною адміністрацією було прийнято рішення щодо вивезення даних речовин за межі області для знешкодження або утилізації на спеціалізованих підприємствах. На проведення даних робіт усього необхідно біля 3,8 мільйонів гривень. Для їх фінансування держуправлінням до Мінприроди України подано запит на виділення коштів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. За попередньою інформацією Міністерства на 2005 рік виділено лише 450,0 тис. грн.
Крім того, із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, рішенням обласної ради виділено 240,0 тис. грн.
Таким чином, для повного вирішення даної екологічної проблеми необхідно ще 3,1 мільйонів гривень при умові використання виділених коштів.
В зв’язку з відсутності повного обсягу фінансування утилізації ХЗЗР та з метою зменшення їх кількості, дано доручення голови обласної державної адміністрації щодо проведення лабораторних досліджень для переатестації цих агрохімі-катів та наданням пропозицій про можливість подальшого їх використання у сільському чи лісовому господарстві.
Згідно статті 16-2 Закону України "Про пестициди та агрохімікати" просимо доручити в найкоротші строки Управлінню агропромислового розвитку Закарпатської обласної державної адміністрації провести фахову диференційовану експертну оцінку по перевизначенню хімічних засобів захисту рослин та надати пропозиції по наступному поводженню з ними. Вважаємо за можливе частково вирішити фінансування цих робіт за рахунок фондів охорони навколишнього природного середовища.

 

22 грудня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів