На Закарпатті висаджують ліси, використовуючи генетично поліпшене насіння

На Закарпатті висаджують ліси, використовуючи генетично поліпшене насіння
Для забезпечення лісокультурних робіт посадковим матеріалом здійснюється заготівля насіння з об’єктів постійної лісонасіннєвої бази та плюсових дерев. Щорічна заготівля лісового насіння залежить від обсягів лісовідновних робіт та урожаю насіння і коливається в окремі роки.

 

Лісівники прекрасно розуміють, що здорові, високопродуктивні лісові насадження можна виростити тільки за наявності якісного посадматеріалу, вирощування якого починається зі збору насіння. Протягом 2016-2018 років лісовими господарниками Закарпатської області заготовлено 56,3 т. насіння, в тому числі жолудів дуба 47,3 т. В 2019 році заплановано заготовити 9,3 т. лісового насіння.

Враховуючи періодичність плодоношення порід, а особливо – основних лісоутворюючих порід, в урожайні роки фактична заготівля насіння значно перевищує планову, що необхідно для створення запасів лісонасінної сировини на наступні роки, коли урожай насіння може бути слабким або зовсім відсутнім. Все заготовлене насіння підлягає обов’язковій перевірці на посівну якость, фіто – і ентомозараженість, після проходження якої отримуються відповідні паспорти.

Для заготівлі лісового насіння з цінними спадковими властивостями використовується лісонасіннєва база, яка нараховує понад 2800 га. постійних лісонасінних ділянок, плюсових насаджень, генетичних резерватів, селекційних плантацій і близько 350 плюсових дерев.

«Плюсові» дерева – це дерева, що значно перевершують по одному чи комплексу господарсько цінних ознак і властивостей навколишні дерева одного з ними віку і породи, що ростуть в тих же умовах. На сьогоднішній день в лісах Закарпатської області налічується 350 плюсових дерев. Крім того, об’єкти лісового насінництва представлені так званими «позитивними» насадженнями і спеціально створеними лісонасіннєва плантаціям. Це дає змогу вирощувати посадковий матеріал із цінними спадковими властивостями, що в майбутньому позитивно вплине на продуктивність та біологічну стійкість деревостанів.

У цьому плані хотілось би відзначити лісівників ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Великобичківське ЛМГ», які закупили необхідне сучасне обладнання  (сушильні шафи, барабани, скляну тару для зберігання насіння та інше), що дозволяє на високму технологічному рівні обробляти та зберігати зібране насіння. 

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів