Uzhhorod Half Marathon: чому весь Ужгород має бігати цієї осені?

Uzhhorod Half Marathon: чому весь Ужгород має бігати цієї осені?
Трохи більше ніж за тиждень в Ужгороді пройде чи не найспортивніша подія цієї осені на Закарпатті. Цьогорічний півмарафон буде вже другим в історії міста, тож організатори вже мають досвід, який обіцяють використати на повну.

 

Varosh розповідаємо і вам чого слід чекати від Uzhhorod Half Marathon та чому на нього просто необхідно потрапити 29 вересня.

– Розкажіть, будь ласка, як проходить підготовка до події?

– Минулого року півмарафон в Ужгороді відбувся вперше. І хоча ми мали досвід організації благодійних забігів в Ужгороді, такої масштабної бігової події ще не організовували. Звісно, ми дуже хвилювались за кожну деталь. Сьогодні, маючи вже певний досвід, ми хвилюємося не менше, але знаємо на що більше звернути увагу, прислухаємось до відгуків наших учасників та робимо усе можливе, щоб цього року їм сподобалось в Ужгороді ще більше, ніж минулого.

Підготовку до цьогорічної події розпочали фактично одразу по завершенню минулорічної.  Ми часто збираємось і обговорюємо різні деталі, проблеми, які можуть виникнути. Це командна робота. Ми самі є учасниками стартів в Україні і за кордоном, тому маємо також своє розуміння, уявлення про те, яким ми хочемо бачити Uzhhorod Half Marathon.

Протягом року ми організували благодійні забіги “Пробіжи-допоможи”, “Wings for Life World Run” та долучились до організації Перечинського півмарафону. Ці події вже стали традиційними і ми з радістю докладаємо зусиль, щоб так було і надалі, щоб все більше людей бігали та брали участь у таких стартах. Переконані, що і Uzhhorod Half Marathon стане традиційним забігом, який щороку всі будуть чекати з нетерпінням.

Big Img 3804 Edit

– На якому етапі ви зараз?

– Реєстрацію на забіг відкрили навесні та вже маємо більше сотні зареєстрованих учасників. Очікуємо, що буде близько 350-400 охочих взяти участь у нашому мальовничому місті.

Ми довго працювали над маршрутом. Наразі він вже є погодженим і зовсім скоро ми поділимося мапою та деталями на наших сторінках у Facebook. Але вже зараз можемо сказати вам по секрету, що старт і фініш буде відбуватись на стадіоні “Авангард”. Вдячні Ужгородській міській раді та управлінню у справах культури, молоді та спорту за підтримку і допомогу в організації старту саме на оновленому стадіоні. Сподіваємось, що ужгородці прийдуть на трибуни підтримати бігунів, адже для них ця підтримка є надзвичайно важливою.

Також ми вже розпочали роботу з волонтерами. Очікуємо зібрати близько 100 людей, які будуть готові долучитись до організації забігу напередодні та у день старту. Потрібні і координатори волонтерів, і відповідальні за певні локації, і волонтери на реєстрації, і на пунктах гідратації та харчування, і у камерах схову і т. д. Ще не маємо достатньої кількості волонтерів, але ми співпрацюємо з місцевими волонтерськими організаціями і дуже сподіваємось, що разом нам вдасться зібрати круту команду та провести захід на високому рівні.

Такі події є надзвичайно важливими для іміджу міста. Учасники, які приїжджають сюди з рідними і друзями, хочуть отримати заряд позитивних емоцій. І якщо організаторам все вдається, то можна бути впевненим, що ці люди приїдуть до міста знову. Чи то як учасники забігу, чи то вже просто відпочити. Адже Ужгород просто неможливо не полюбити. Тому ми дуже вдячні усім нашим партнерам, які допомагають провести захід.

gal-60371

gal-60375

gal-60363

gal-60367

– На які марафони ви рівняєтеся при підготовці ужгородського?

– Важко сказати, бо забігів чимало в Україні і світі, багато таких, які класні по-своєму. Ми з кожного намагаємось взяти для себе щось корисне та проаналізувати. Думаю, ми вже не можемо просто прийти і взяти участь. Гарантовано звертаємо увагу на те, які позитивні моменти були та можуть стати гарною практикою у нас, а які негативні і їх потрібно уникнути. Адже є чимало нюансів, які інколи не можна передбачити допоки ти з ними не зіштовхнувся. І саме участь у інших стартах дає нам можливість поглянути на усе зі сторони.

Один з гарних прикладів, на який ми рівняємось – це Кошицький марафон, який ужгородці, до речі, дуже полюбляють. Щоправда порівнювати їхній та наш забіги буде неправильним, оскільки Кошицький марафон проводиться вже десятки років та є одним із наймасштабніших марафонів у Європі.

– Розкажіть детальніше про спортивну програму Uzhhorod Half Marathon?

– Крім основної дистанції (21,1 км), у програмі будуть також: забіг на 10 км; естафета 4 х 5 км (для участі потрібно зібрати команду з 4-х учасників, кожен долатиме відстань трохи більше 5 км, тож разом команда подолає відстань у 21,1 км, як і учасники основного забігу.

– Окрім головної спортивної програми буде також благодійна складова та дитяча програма. Що можете сказати про них?

– Благодійний забіг. Відстань 2-2,5 км.  Відкриємо реєстрацію та поширимо більше деталей вже ближче до старту. Дитячі забіги. Попередньо плануємо 100 м для найменших учасників, 400 м для дещо більших та 1 км для підлітків. Відкриємо реєстрацію та поширимо більше деталей також вже ближче до старту.

– Хто є організатором? Розкажіть про команду, яка працює над подією?

– Організатором Ужгородського півмарафону виступає U-Run (Uzhhorod Running Club). Біговий клуб з’явився в Ужгороді наприкінці 2016 року. За цей час до нашої спільноти приєдналось чимало бігунів, ми організували низку благодійних забігів, 1-й Uzhhorod Half Marathon, долучились до організації Перечинського півмарафону, також організовували невеличкі старти та бігові події.

Насправді організаторів не багато, кожен з нас має роботу та сім’ю. Ми також намагаємось не пропускати тренування і готуємось до забігів. Нам надзвичайно хочеться пробігти Uzhhorod Half Marathon, але можемо ми це зробити тільки до чи після самої події, бо в день старту маємо бути зосереджені і готові до будь-чого.

Big Img 5088 Edit

Нас тішить, що все більше людей в Ужгороді приєднуються до бігового руху. І саме такі події як Uzhhorod Half Marathon мотивують багатьох розпочати тренування, щоб взяти участь – пробігти свої перші 21 км, 10 км чи навіть 5 км. Якщо сьогодні вийти на пробіжку о 7-й ранку, ви здивуєтесь кількості бігунів, яких можна зустріти у парках, на набережних, на стадіонах. Складається враження, що вони повсюди і їх стає більше щотижня. І ми готові докладати зусилля і витрачати свій час заради того, щоб Ужгород біг. Вранці і ввечері, у будні і на вихідних, на забігах і просто так, тільки б усі бігали і були здорові.

Запрошуємо на Uzhhorod Half Marathon 2019, що відбудеться 29 вересня. Реєструйтесь, плануйте забіг, готуйтесь та беріть участь разом з друзями.

Росана Тужанська, Varosh

Фото: Андрій Кирилюк

 

23 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів