Уже 37 тисяч закарпатських сімей оплачують газ зі знижкою

Уже 37 тисяч закарпатських сімей оплачують газ зі знижкою
З 1 жовтня 2019 року в Україні стартує другий етап реформування соціальних гарантій, наданих державою (субсидій і пільг), і стосується він на цей раз так званої «монетизації» пільг. Таким чином, з жовтня вступає в дію постанова КМУ №373 від 17 квітня 2019 року «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі», якою, так само як і по субсидіях, запроваджуються дві форми нарахувань пільг: грошова (безготівкова) та готівкова.

 

Грошова (безготівкова) форма — полягає в перерахуванні коштів  Мінсоцполітики в розрізі кожного отримувача пільги до Уповноваженого банку (АТ «Ощадбанк»). У свою чергу уповноважений банк, враховуючи інформацію про наявність заборгованості та сум нарахованих послуг, перераховуватиме кошти  (у наступному за місяцем споживання періоді) надавачам комунальних послуг.

Впродовж наступної доби після перерахування коштів надавачам послуг (у випадку з природним газом — ТОВ «Закарпатгаз Збут») АТ «Oщадбанк» інформує пільговика за допомогою смс-повідомлення. Повідомлення містить інформацію про перераховані кошти та залишок коштів за обліковим записом пільговика. Інформація про суму перерахованих коштів відображатиметься в рахунку за газ наступного місяця у розділі «Оплата за пільгою».

У разі економії призначених пільговику коштів, по завершенню опалювального періоду він зможе отримати залишок на свій персональний рахунок та перевести в готівку, використавши на власний розсуд.

Готівкова форма передбачає щомісячне отримання споживачем коштів на персональну картку у банку. Для цього пільговик до 15 жовтня поточного року повинен написати відповідну заяву до органів соціального захисту.  У такому разі сума на відшкодування оплати за комунальні послуги  видаватиметься готівкою.

Таким чином, починаючи з листопада (за спожитий природний газ у жовтні), споживачі будуть отримувати у рахунках нарахування повної вартості спожитого газу без врахування  пільгової знижки. 

Станом на сьогодні в Закарпатській області члени понад 37 тисяч сімей належать до пільгових категорій громадян. Відповідно до чинного законодавства, вони мають право на знижку при оплаті житлово-комунальних послуг, в тому числі природного газу.

Детальніше ознайомитися з цією інформацією можна на сайті Департаменту соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації: https://carpathia.gov.ua/novyna/pro-monetyzaciyu-pilg-iz-1-zhovtnya-2019-roku?fbclid=IwAR0WOQpP9GtNwy6Zhp7czx_RVp1O5JaAG1QuzLY4fVRFNfEZmOtT6V4Tntc

* * *

Нагадаємо, до жовтня 2019 року розрахунком пільг і надання для відшкодування сум нарахованих кожній родині, яка має право на пільгу, займалися самі надавачі комунальних послуг,  а органи соціального захисту перевіряли ці нарахування і здійснювали відшкодування вартості послуги надавачам послуг. Тобто  споживач послуг отримував платіжку за спожитий газ  до сплати (за попередній місяць) вже з пільговою знижкою.   

Прес-служба ТОВ «Закарпатгаз Збут»

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

25 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів