В Ужгороді представлені "Екскурсії Закарпаттям" за редакцією Романа Офіцинського

В Ужгороді представлені "Екскурсії Закарпаттям" за редакцією Романа Офіцинського
У читальній залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Федора Потушняка в середу 25 вересня представлено "Екскурсії Закарпаттям" за редакцією Романа Офіцинського. Видання побачило світ під грифом Національної спілки краєзнавців України і Карпатського університету імені Августина Волошина.

 

Це друга книга "Серії навчальних видань з історичного екскурсознавства Закарпаття". Перша – "Екскурсії Ужгород" 2017 року, що стала вже крайовим бестселером, розійшлася значним як для обласного центра Закарпаття, де мешкає понад сто тисяч осіб, накладом – більше двох тисяч примірників.

На презентацію "Екскурсій Закарпаття" завітали вчителі міських шкіл, студенти і викладачі закладів вищої освіти Ужгорода, шанувальники минулого рідного краю. Модерував зустріч доктор історичних наук, професор Роман Офіцинський. Саме він здійснив підбір авторів цього видання, наукове і літературне редагування текстів, написав передмову, вступну частину, ряд підрозділів, післямову, доклав організаційно-видавничих і маркетингових зусиль.

У пропонованому посібнику п’ять розділів основної частини, що укладені за проблемно-тематичним принципом. Кожний розділ поділяється на три підрозділи. У додатках уміщені довідкові матеріали ще до трьох можливих екскурсій. Привертають увагу підрозділи "Стежками опришка Пинті", "Меморіали героям Карпатської України", "Етнографічні експозиції Закарпаття", "Колочава – село опришків і музеїв", "Гамора – ковальська перлина", "Закарпатські святині", "Закарпаття в художніх фільмах" та ін.

Авторський колектив навчального посібника склали дев’ять творчих особистостей, різні за освітніми спеціальностями і родом занять, але тісно пов’язані з прикладною історією. Один із них доктор філософських наук, професор Федір Шандор у своєму виступі наголосив, що вихід "Екскурсій Закарпаття" приурочено Міжнародному дню туризму, що припадає на 27 вересня, а "Серію навчальних видань з історичного екскурсознавства Закарпаття" буде продовжено виходом наступних книжок.

Завідувач відділенням туризму Ужгородського торговельно-економічного коледжу Василь Телеп підкреслив, що пропоноване видання рекомендується до використання в освітньому процесі для підготовки молодших бакалаврів, бакалаврів, магістрів за спеціальностями, де передбачено теоретичні та практичні заняття з екскурсознавства при вивченні нормативних дисциплін і дисциплін вільного вибору. Попереднє – "Екскурсії Ужгородом" – вже активно використовується в закладах вищої освіти.

Про те, що презентоване видання корисне для екскурсоводів, викладачів, студентів, учителів, учнів, усіх шанувальників минулого і сьогодення Закарпаття – найзахіднішого регіону України говорили журналіст і письменник, доктор історичних наук, професор Сергій Федака, доктор медичних наук професор Роман Міцода, вчитель історії Янош Мешко, медик і краєзнавець Сергій Козодаєв, студент-історик Дмитро Магаляс, директор ужгородського видавництва "TIMPANI" Ярослав Федишин.

Висловлено сподівання, що пропоновану серію навчальних видань невдовзі продовжать окремі книжки, присвячені провідним містам і всім районам Закарпатської області.

 

26 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів