Іршавщина вигадала, як привабити гостей навіть без значних туристичних атракцій

Іршавщина вигадала, як привабити гостей навіть без значних туристичних атракцій
Із початком децентралізації об'єднані територіальні громади мають більшу самостійність, та в той же час самостійно формують свій бюджет. Комусь це дається простіше за рахунок великих підприємств-платників податків або ж завдяки розвитку туристичної сфери. Комусь доводиться складніше. Однак Іршавська ОТГ – яскравий приклад того, як заробити гроші на туризмі навіть тоді, коли туристичних дестинацій обмаль.

 

ВИГРАШНЕ РОЗТАШУВАННЯ

Місцеві підприємці швидко вловили, що розташування Іршави надзвичайно зручне: звідси близько до різних цікавинок Закарпаття, адже місто знаходиться у самому центрі області. Тому туристам зручно дістатися Іршави, звідки рукою подати до інших куточків – хоч на Синевир, хоч до столиці Карпатської України Хуста, хоч у Паланок, хоч на термали до Берегова. Адже, погодьтеся, із обласного центру доїжджати до цих принад значно складніше.

Наразі в Іршаві працює кілька готелів, де можуть прийняти близько 300-400 подорожувальників. Що цікаво, часом місця бракує, а це – добрий знак.

СПОРТИВНИЙ ОСЕРЕДОК ТА ДИТЯЧІ ТАБОРИ

"Я ніколи не думав, що Іршава може претендувати на туристично-рекреаційну галузь. Виявляється, може, – зізнається у коментарі Uzhgorod.net.ua міський голова Іршави Степан Бобик. – Наші люди знаходять можливості: запрошують на спортивні тренувальні бази та у дитячі літні табори". 

Відвідувачі тут є завжди. Підприємці радо розміщують у себе спортсменів та дітей, для цього облаштовують тренувальні бази, а також місця для дитячого відпочинку. 

У МІСТІ ТЕЖ Є НА ЩО ПОДИВИТИСЯ

Крім того, тут дбають і про те, щоб гості з інших міст могли приємно провести час і в самій Іршаві: раз на місяць тут стараються проводити Вільні екскурсії, а також функціонує музей із доволі багатою колекцією цікавих експонатів.

Міська влада намагається облагородити місто, при чому зробити це максимально бюджетно. От, приміром, приводять до ладу центральну площу міста – встановили сонячний годинник із іменами видатних іршавчан. У місцевих ковалів замовили для площі оригінальні лавиці та смітники. Взагалі тут запланована ціла тематична "Алея кохання": лавиця для знайомств зі стилізованим годинником, що наче нагадує про час зустрічі, трохи далі планують відкрити до Дня міста лавицю для романтичних зустрічей (закохані будуть ховатися під великою кованою парасолькою від життєвих незгод), а невдовзі тут з'явиться заключний елемент "Алеї закоханих", що буде свідчити вже про результат побачень – щасливу сім'ю.

Є тут і популярна міська фотозона із написом, що свідчить про любов до Іршави. Останніми роками встановили й меморіал жертвам Голодомору, і найбільший в Україні кований герб міста.

ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ: НЕ ТІЛЬКИ ЗАТИШОК, АЛЕ Й БЕЗПЕКА

Місто має бути не тільки цікавим та охайним, але й, перш за все, безпечним, переконані в міській раді Іршави. За безпекою у місті слідкують завдяки камерам спостереження – поки таких тут 17, однак невдовзі з'являться ще. Міський голова демонструє місто в смартфоні: у будь-який час він може переглянути, що відбувається в тому чи тому куточку міста в режимі реального часу. 

Каже: це не забаганка, а ефективний спосіб боротьби із порушниками, в тому числі й вандалами, від яких, ніде правди діти, і тут вистачає шкоди. Однак завдяки камерам тут вже знайшли не одного порушника.

Ксенія Шокіна спеціально для Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів