Від студента до проректора: як в УжНУ працює волонтеріат

Від студента до проректора: як в УжНУ працює волонтеріат
Хочеш почуватися дотичним до чогось важливого і великого, хочеш підняти собі настрій, хочеш зробити цей світ трохи добрішим, але досі не знаєш як? Психологи радять: щоб бути в гармонії з собою та почуватися щасливим, потрібно робити добро і не чекати винагороди. Бо найкраща винагорода – відчуття, що ти зробив трохи щасливішим когось. Уже рік в УжНУ діє волонтеріат. Чим займаються ужнівські волонтери і чи можна до них долучитися – дізнавався Медіацентр.

 

Нині серед лав ужнівських волонтерів понад 100 активних учасників – від студента до проректора. Сама ж ідея його створення з’явилася у керівниці Ресурсного центру зі сталого розвитку, доцентки факультету історії і міжнародних відносин Ганни Мелеганич.

Ганна Мелеганич

«Ідея волонтеріату виношувалася не один день: я спілкувалася зі студентами різних факультетів і запит на щось подібне був відчутним. Були студенти, які не бачили себе в студраді, профкомі чи в громадській організації, але в той же час хотіли робити якісь добрі речі, вчитися, розвиватися і бути потрібними. На щастя, керівництво університету підтримало нашу ідею і активну участь у роботі  волонтеріату бере наша проректорка Мирослава Лендьел. У багатьох країнах досвід волонтерства прирівнюється до практики, яка є обов’язковою під час навчання. Ми до цього поки тільки йдемо».

Усе почалося з соцмереж та оголошення на офіційному сайті УжНУ: розмістили ґуґл-форму для реєстрації на участь у волонтеріаті. Й отримали 86 заявок – чи не свідчення того, що запит на волонтерство є?

Долучитися до команди волонтерів можуть студенти, викладачі, адміністрація вишу, а також його випускники (а отже, добра частина закарпатців різних поколінь).

Наразі ужнівські волонтери співпрацюють із органами місцевої влади та різними громадськими організаціями. Серед напрямків роботи – екоакції, допомога потребуючим, освітні ініціативи та саморозвиток, організація чи участь у благодійних заходах, а також написання ґрантових проєктів на потреби університету.

«Насправді ми гнучкі – не обмежуємося певними напрямками діяльності: будь-яка людина у спільноті може запропонувати ініціативу і ті, кому це цікаво або вже мають певний досвід, допоможуть із реалізацією. Головне, щоб це було зроблено добровільно з щирими намірами та для когось корисно», – каже Ганна Мелеганич.

Нині за плечима волонтерів чимало добрих справ: здійснили десяток поїздок до закладів інтернатного типу (дитбудинки та будинки пристарілих), допомагають малозабезпеченим та одиноким батькам, організовують благодійні заходи екологічної, спортивної тематик, долучаються до донорства та інших благодійних акцій, спрямованих на порятунок життя.

А звідки ж гроші, – спитаєте ви. Цікаво, що гроші в ініціативах ужнівського волонтеріату не основне – зазвичай задовільняються благодійними внесками самих учасників спільноти. Але головне, із чим ідуть волонтери, – душевне тепло.

«Фінансування у нас немає. Але ми йдемо і ділимося теплом. Ми не благодійна організація, яка може акумулювати кошти. Наше завдання – показати людям, що є небайдужі до них, приділити їм увагу, поговорити на ті теми, на які з ними, можливо, не спілкуються в їхньому середовищі», – пояснює пані Ганна.

Зараз на більшості факультетів є представники – координатори волонтеріату. Однак у деяких підрозділах їх досі бракує і тут із радістю їх вітатимуть. Ознайомитися зі списком координаторів можна за посиланням. До всього, можливо саме тобі захочеться стати координатором від свого факультету та проявити свої лідерські та організаторські якості.

Упродовж кількох останніх тижнів волонтери спілкувалися з колективами багатьох факультетів і розповідали їм про свою діяльність. Таким чином мають намір залучити максимум зацікавлених та активних нових учасників волонтеріату.

8 жовтня, о 15:00, у залі Вченої ради відбудуться загальноуніверситетські збори волонтеріату УжНУ. Приходь і ти. Поділися своїм світлом із іншими.

Ксенія Шокіна

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

08 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів