Цікаво знати: як покращити свою самооцінку

Цікаво знати: як покращити свою самооцінку
Зберігайте і любіть себе!

 

Шукати в оточенні позитивний досвід

Ви сумніваєтеся, що ви красиві, розумні, талановиті? Це мучить вас і не дає реалізувати наявний потенціал? А все тому, що якісь авторитетні для вас люди раз за разом стверджували, що це не так. Постарайтеся убезпечити себе від такого впливу. Натомість, шукайте підтвердження в навколишньому світі, що ви компетентні, володієте привабливою зовнішністю, здатні мислити креативно. Для цього можна спробувати себе в якійсь іншій діяльності, до якої ви маєте більшу схильність; знайти суспільство людей, які бачать ваші позитивні сторони та не соромляться говорити про них. Створюйте потрібні вам ситуації, відзначайте власні успіхи, акцентуйте на них увагу. Це буде своєрідним щепленням від вірусів негативу, що тільки зміцнить вашу впевненість.

Не ставитися серйозно до неконструктивної критики

Вам сказали щось, що змусило вас сумніватися в тому, що ви гарні? Задумайтеся і гарненько проаналізуйте, хто це сказав, як він це зробив, і який відсоток об'єктивної правди може бути в цьому висловлюванні. Як правило, критичні зауваження носять характер особистої думки людини, яка нічим об'єктивним не підкріплена. Для конструктивної критики той, хто її висловлює, повинен володіти достатніми знаннями в обговорюваній області, добре знати вашу ситуацію і не мати упереджених суджень. Погодьтеся, поєднання вкрай рідкісне. Тому, почувши якісь думки, перш ніж вони похитнуть вашу впевненість у собі, опрацюйте їх, подумки відзначте ці судження і зробіть їх незначущими.

Не порівнювати себе з іншими

Часто люди самі занижують собі самооцінку, порівнюючи себе з іншими не у свою користь. Але об'єктивності в цьому не так вже й багато. Ви й та людина, з ким ви себе порівнюєте, маєте різний характер, різний набір здібностей і задатків, різний життєвий і навчальний досвід. Ви обоє виховувалися у різних умовах, з різними установками. Спочатку старт, якщо мова йде про якийсь вид діяльності, не може бути з рівних позицій. А все тому, що кожна людина унікальна. Навіть близнюки відрізняються. Що вже казати про інших людей! Тому єдине коректне порівняння в даному випадку — порівняння себе в минулому і себе в сьогоденні. Якщо є прогрес, значить шлях обрано правильний.

Виробляти позитивне ставлення до невдач

Негативний досвід може суттєво похитнути впевненість у собі. Але тільки в тому випадку, якщо ви дозволите йому це зробити. Так не дозволяйте! Якщо сталася неприємність або ви виявилися недостатньо успішні в якійсь справі, не треба картати себе і вже тим більше називати нікчемою. Краще вдаватися в питання, навіщо цей досвід прийшов у ваше життя, що він хоче донести, як він вас розвиває і як його можна використовувати, щоб не допустити повторення помилок. Розглядаючи невдачу з таких позицій, ви знешкоджує її щодо власної самооцінки та загартовуєтеся під впливом важких ситуацій.

Не боятися відмовляти людям

Людина із заниженою самооцінкою часто не може відмовити оточуючим з побоювання, що від нього відвернуться, образяться чи вона виявиться беззахисною перед критикою і психологічним тиском. Але коріння такої безвідмовності якраз лежить в браку самоповаги, коли людина нехтує власними інтересами заради інтересів інших людей, причому систематично. Спробуйте перебороти себе і поставити свій комфорт вище чиїхось прохань і «хочу». Спочатку вам буде ніяково і незручно, але потім ви почнете відчувати, як у вас поволі зростає почуття власної значущості.

Джерело: Укрмедіа

 

14 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів