На Закарпатті створили вино за технологію 500-річної давнини Methode Ancestral

На Закарпатті створили вино за технологію 500-річної давнини Methode Ancestral
5 сортів так званого «селянського ігристого» презентують на фестивалі Закарпатське Божоле, яке пройде в Ужгороді 15-17 листопада.

 

Як розповів у коментарі для Varosh відомий винороб та один з організаторів фестивалю Олександр Ковач, молоде вино (божоле) відоме під назвою Pet-Nat, або «селянське ігристе» зараз переживає відродження і його можна знайти практично у всіх винних картах закладів по всьому світу, які варті уваги . І це при тому, що йдеться, насправді, про можливо найпростішу первинну технологію створення ігристого вина.

Як пояснює експерт з туризму Федір Шандор, технологія створення цього вина, як і вся винна культура, зародилася у Франції, коли бідняки-селяни також хотіли пити вино, як і аристократія:

– Pet-Natє, насправді, первинним методом добування бульбашок у вині. Винороби називають його Methode Ancestral (на відміну від Methode Champenoise, тобто Methode Traditionelle, за яким створюється шампанське), а саме ігристе вино виготовлено за цим методом називається «селянським ігристим»

Igrikiki Img 9040

– Це божоле можна робити з будь якого сорту вина, обмежень нема. Ключове – це технологія, коли дуже важливо не прогавити той залишковий цукор. Ця технологія є незмінною вже 500 років, і зараз є дуже популярною. Pet-Nat створюється за рахунок першої та єдиної ферментації, яка проходить уже в пляшці. Це вино має осад, – пояснює Олександр Ковач, який вже розлив 5 сортів «селянського ігристого» спеціально до фестивалю Закарпатське божоле, яке пройде 15-17 листопада в Ужгороді в Совиному Гнізді. – Вино, вироблено за цим методом, дуже важливо максимально охолодити перед споживанням, інакше після відкриття пляшки є ризик втратити більшу частину напою у вигляді піни. Тобто охолодити пляшку, підготувати бокали, обережно відкрити і швидко відкрити – та вже смакувати. Також не варто забувати, що «ігристе селянське» не варто довго зберігати. Через півроку це може вже бути інший напій. Це вино важливо як вчасно розлити, так і вчасно спожити, аби не втратити його природню свіжість. На фестиваль я беру спеціальний холодильник, аби все було як треба.

Pet-Natмає класичну винну міцність – 12%. Наразі Олександр Ковач виготовив «селянське ігристе» Мускат, Розе Каберне, Совіньйон Блан, купаж червоного та сорт-сюрприз, який буде презентований на Святі Молодого Вина.

Varosh

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів