На Закарпатті створили вино за технологію 500-річної давнини Methode Ancestral
Як розповів у коментарі для Varosh відомий винороб та один з організаторів фестивалю Олександр Ковач, молоде вино (божоле) відоме під назвою Pet-Nat, або «селянське ігристе» зараз переживає відродження і його можна знайти практично у всіх винних картах закладів по всьому світу, які варті уваги . І це при тому, що йдеться, насправді, про можливо найпростішу первинну технологію створення ігристого вина.
Як пояснює експерт з туризму Федір Шандор, технологія створення цього вина, як і вся винна культура, зародилася у Франції, коли бідняки-селяни також хотіли пити вино, як і аристократія:
– Pet-Natє, насправді, первинним методом добування бульбашок у вині. Винороби називають його Methode Ancestral (на відміну від Methode Champenoise, тобто Methode Traditionelle, за яким створюється шампанське), а саме ігристе вино виготовлено за цим методом називається «селянським ігристим»
– Це божоле можна робити з будь якого сорту вина, обмежень нема. Ключове – це технологія, коли дуже важливо не прогавити той залишковий цукор. Ця технологія є незмінною вже 500 років, і зараз є дуже популярною. Pet-Nat створюється за рахунок першої та єдиної ферментації, яка проходить уже в пляшці. Це вино має осад, – пояснює Олександр Ковач, який вже розлив 5 сортів «селянського ігристого» спеціально до фестивалю Закарпатське божоле, яке пройде 15-17 листопада в Ужгороді в Совиному Гнізді. – Вино, вироблено за цим методом, дуже важливо максимально охолодити перед споживанням, інакше після відкриття пляшки є ризик втратити більшу частину напою у вигляді піни. Тобто охолодити пляшку, підготувати бокали, обережно відкрити і швидко відкрити – та вже смакувати. Також не варто забувати, що «ігристе селянське» не варто довго зберігати. Через півроку це може вже бути інший напій. Це вино важливо як вчасно розлити, так і вчасно спожити, аби не втратити його природню свіжість. На фестиваль я беру спеціальний холодильник, аби все було як треба.
Pet-Natмає класичну винну міцність – 12%. Наразі Олександр Ковач виготовив «селянське ігристе» Мускат, Розе Каберне, Совіньйон Блан, купаж червоного та сорт-сюрприз, який буде презентований на Святі Молодого Вина.
Varosh
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
-->
До теми
- Медики обласної клінічної лікарні консультуватимуть військових разом із американськими колегами
- В Ужгороді у замку пластуни відзначили 112-річчя першої присяги
- Рятує життя на фронті: історія патрульної поліцейської з Ужгорода Марії Семенюк
- Нова шахрайська схема: зловмисники обіцяють українцям швидке оформлення паспорта
- ТОП-10 закарпатських кондитерських. «Закарпаття - солодке серце України»
- «Бограч-index» – квітень 2024: за місяць продукти подешевшали на 1,2%
- На Закарпатті зростає захворюваність дітей на туберкульоз
- UNDP оголошує грант на проведення дослідження громадської безпеки та соціальної згуртованості
- Факультет суспільних наук УжНУ першим приєднався до проєкту «Народний дрон»
- Готель Брістоль влаштував великоднє свято для дітей
- У Закарпатській обласній станції переливання знову нестача крові
- Для допомоги та підтримки: на Закарпатті відкрили Ветеранський Хаб
- Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій провів чин оновлення храму ПЦУ в обласному центрі
- До уваги закарпатців: безкоштовні тренінги для батьків дітей із інвалідністю з різних регіонів нашої країни
- Понад 12 тисяч боєприпасів знешкодили сапери ДСНС Закарпаття в зонах, де йдуть бойові дії
- Онлайн-музей історії геноциду ромів під час Другої світової війни презентували в Ужгороді
- Два FPV-дрони для військових 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади придбав Ужгородський ліцей №8
- Зібрав вже 8 мільйонів для захисників: в Ужгороді волонтер з інвалідністю збирає гроші на підтримку ЗСУ
- 7 квітня відбудеться чин оновлення Українського храму ПЦУ в Ужгороді та винесення копії Туринської плащаниці
- Закарпатська митниця у День кінолога - про те, як чотирилапі помічники впольовують приховані наркотики, зброю, сигарети, бурштин і навіть валюту
До цієї новини немає коментарів