„Історію Закарпаття в персоналіях”, „Гомін Красного поля” та „Літературне Закарпаття 2018” презентували в Ужгороді

„Історію Закарпаття в персоналіях”, „Гомін Красного поля” та „Літературне Закарпаття 2018” презентували в Ужгороді
Сьогодні у прес-центрі облдержадміністрації відбулася презентація книг Сергія Федаки „Історія Закарпаття в персоналіях”, альманаха „Гомін Красного поля” та збірника „Літературне Закарпаття 2018”.

 

Як зазначив т.в.о. директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Василь Комарницький, презентовані книги вийшли у світ завдяки Програмі підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню. Саме ця Програма сприяє тому, щоб книжка доходила до читача, бо практично всі примірники книги поповнюють бібліотечні фонди області.

Укладач альманаха „Гомін Красного поля” Олександр Гаврош розповів, що у 1999 році вийшов альманах „Красне поле”, упорядкований Юлією Зейкан і Вірою Копейко. Тут були зібрані свідчення очевидців величних і трагічних подій 1938 – 1939 років. Вже тоді упорядники заявили про намір продовжити свою роботу. На жаль, зібраний ними ґрунтовний матеріал так і не побачив світ наступним виданням. Але, на щастя він не загубився, і через двадцять років було видано другу книгу. За словами укладача Олександра Гавроша, те, що книга вийшла, – це історична справедливість. У виданні представлено близько півсотні авторів, більшість з яких уже немає з нами – Йосип Баглай, Ганна Божук та багато інших. Вона гарно оформлена, має цікаві ілюстрації, а особливо приємно, що книга видана по обласній Програмі, і її можна буде взяти почитати у бібліотеках області.

Ми зберегли формат, шрифт і верстку в тому ж стилі, які були у попередній книзі, - поділився з присутніми директор видавництва „TIMPANI” Ярослав Федишин. Було багато роботи, всі матеріали треба було сканувати, але ми постарались, щоб книга мала сучасний приємний вигляд. Як зауважив історик Сергій Федака, видання цієї книги достойно завершує святкування ювілею Карпатської України, який на державному рівні ми відзначали цього року.

Щодо книги „Історія Закарпаття в персоналіях”, то, за словами автора, ідея її написання зародилася ще в минулому столітті, потім була довга робота з видавництвом „Карпати”, і, в результаті, у книзі вміщено більше трьох десятків нарисів, присвячених керівникам краю, провідним політикам, єпископам та іншим церковним діячам, видатним письменникам і митцям, науковцям і лікарям, дисидентам, починаючи від князя Лаборця і закінчуючи персоналіями двадцятого століття.

Директор Всеукраїнського державного багатопрофільного видавництва „Карпати” Віктор Браславець подякував автору за цікаву роботу і висловив сподівання, що цей проект матиме продовження, позаяк в даній книзі не вдалося вмістити весь запропонований автором матеріал. Започаткована серія стане у пригоді і студентам, і викладачам, і всім, хто цікавиться історією рідного краю.

Укладач збірника „Літературне Закарпаття 2018” Василь Густі спростував три міфи: про те, що на Закарпатті немає літератури, що закарпатську літературу не читають і про те, що наша література починається з 90-х років двадцятого століття. Акція „Письменник за прилавком”, що проходить цими днями в одній з книгарень Ужгорода, доводить, що все таки нашою літературою цікавляться, книги наших авторів купують і читають. Збірник „Літературне Закарпаття” продовжує традицію щорічного своєрідного творчого звіту письменників нашого краю, започаткованого збірником „Сім крутих перевалів”, що вийшов у світ у 2017 році. У ньому вміщено твори тридцяти восьми авторів – членів Закарпатського осередку Національної спілки письменників України. Книга знайомить читача із доробком літераторів у галузі поезії, прози, драми, перекладу, публіцистики, літератури для дітей, творчими досягненнями молодих авторів, а також літературною спадщиною незабутніх майстрів художнього слова, ювілеї котрих були відзначені 2018 року. Щоб реально відтворити літературний процес Закарпаття, у виданні вміщено сторінки хроніки крайової письменницької організації.

Джерело: преса ОДА

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

12 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів