Коли ж очікувати закарпатцям покращення під час перетину кордону з Угорщиною?

Коли ж очікувати закарпатцям покращення під час перетину кордону з Угорщиною?
Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) надіслало листа прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану в якому запитали коли покращиться ситуація під час проходження кордону на українсько-угорських КПП.

 

Адже як відомо, щоб потрапити до Угорщини подорожнім доводиться чекати до 3-4 годин, а у святкові дні час очікування зріс вже до 8-ми і більше годин.

23 грудня на лист надійшла офіційна відповідь від міністра внутрішніх справ Угорщини Шандора Пінтера, якому кабінет Орбана доручив вивчити ситуацію.

"У зв'язку з листом, надісланого Прем'єр-міністру, щодо питань перетину кордону і стосуються угорсько-української ділянки, хочу повідомити про наступне.

Перше, з року в рік динамічно зростає рух пасажирів та транспортних засобів на прикордонних пунктах Угорщини та України. З 2014 року пасажиропотік збільшився на 64%, а транспортний рух - на 25%", - зазначив Шандор Пінтер.

За його словами, прикордонна поліція докладає всіх зусиль для того, щоб прикордонний контроль здійснювався якомога швидко, цивілізовано та в рамках закону. Однак, у зв'язку зі змінами у положеннях Європейського Парламенту та Ради Європи у квітні 2017 року відбулося посилення перевірок на кордонах. Отже, за словами Пінтера, змінилася процедура контролю і це вплинуло на збільшення часу очікування.

"З метою скорочення часу очікування з 1 липня 2019 року на угорсько-українському прикордонному відрізку була введена технологія єдиного прикордонного контролю, що скоротило час потрібний для проходження контролю", - зазначив Шандор Пінтер.

Однак більшість прикордонних пунктів пропуску мають обмежену пропускну спроможність і потребують реконструкції та запровадження сучасних технологій прикордонного контролю та вимог.

Наразі триває розробка проекту реконструкції КПП "Загонь-Чоп", яка, як очікується, займе кілька років. Також Пінтер згадав про невдалу спробу відкриття КПП "Надьгодош-Велика Паладь". І звинуватив у цьому саме українську сторону.

За його словами на побудову нового пункту пропуску було акумульовано кошти ЄС за період 2015-2019 рр. На території Угорщини була навіть побудована тимчасова інфраструктура, яку змушені були демонтувати через невдачу проекту. Це сталося тому, що українська сторона не створила необхідних умов для тимчасової експлуатації КПП та не внесла свого вкладу в реалізацію проекту.

"Важливим фактором розвитку пунктів пропуску кордону є готовність сусідньої країни до співпраці, оскільки розбудову неможливо здійснити лише за кошти однієї сторони", - зазначив Пінтер.

Коли ж очікувати закарпатцям покращення під час перетину кордону з Угорщиною? За словами угорського міністра цьому має сприяти впровадження автоматизованої інформаційної системи перетинання державного кордону на всіх пунктів пропуску. Саме це може призвести до прискорення прикордонного контролю та скорочення часу очікування.

А поки що про час очікування на кордонах Шандор Пінтер рекомендує дізнаватися на сайті поліції Угорщини. "Сайт також пропонує мандрівникам альтернативні маршрути", - зазначив угорський міністр.

Mukachevo.net

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів