Закарпатський народний хор активно і насичено почав свій ювілейний рік

Закарпатський народний хор активно і насичено почав свій ювілейний рік
Святковими концертами, цікавими поїздками, новими знайомствами та невеличкими пригодами почався для Заслуженого академічного Закарпатського народного хору новий рік. Судіть самі: з 10 по 14 січня, колектив шість разів виходив на сцену, побував у різних куточках Закарпаття і навіть за кордоном, виступав на відкритих фестивальних майданчиках і в ошатних залах перед вишуканою публікою.

 

Зокрема, яскравою і колоритною була програма відкриття ювілейного 25-го фестивалю «Червене вино-2020» у Мукачеві, де Закарпатський народний хор пройшов з колядою на чолі святкової ходи вздовж усього ярмаркового містечка й виступив на центральній сцені одразу після вітального слова мукачівського міського голови Андрія Балоги.

Наступного ж дня колектив на запрошення своїх давніх друзів Левка й Олени Довговичів відбув до м.Кошице, де 11 січня взяв участь у традиційному Новорічному балу русинів-українців Словаччини «Маланчин вечір». Свято відбулося у залі «Сполоченського павільйону». Наші артисти розпочали його колядками, віншуванням, закарпатськими піснями й українським гопаком. А тоді запросили учасників вечора до першого вальсу. Далі присутніх веселив гурт «Епілог» зі Свидника. До слова, «Маланчин вечір» у Кошицях щороку збирає дуже поважну публіку – високопосадовців, очільників різних населених пунктів Словаччини, закордонних гостей тощо. Жінки у вечірніх сукнях, чоловіки в елегантних костюмах насолоджуються живою музикою і танцями зазвичай до самого ранку. Упродовж багатьох років організаторами цієї культурної імпрези є Український народний хор «Карпати», молодіжна організація «ПЛАСТ» та Регіональна рада СРУСР.

А продовжилося святкування 12 січня в залі Історичної ратуші, де Заслуженому академічному Закарпатському народному хору випала честь скласти програму ювілейного 20-го Новорічного концерту русинів-українців. Прекрасна організація, повнісінький зал людей, щирі оплески зробили виступ закарпатських артистів ще більш яскравим і проникливим. Півторагодинний концерт пройшов наче на одному диханні, з повною самовіддачею виконавців. Багато теплих слів на адресу нашого колективу сказала ведуча вечора Людмила Ґарянська. Та особливо зворушливим було вітальне слово мера м.Кошице Ярослава Полачека, за підтримки якого відбувся цей концерт. Разом зі своєю заступницею Луцією Гурбальовою він подякував артистам за чудовий виступ і вручив керівникові колективу Наталії Петій-Потапчук та кільком солістам символічні подарунки та пам’ятні відзнаки м.Кошице.

Одразу після концерту артисти вирушили додому, бо вже наступного дня, 13 січня, мали аж два виступи – невеличкою групою у ректораті УжНУ, а ввечері цілим складом на сцені Закарпатської обласної філармонії. Це була велика святкова програмою «На Старий Новий рік», в якій крім нашого колективу взяв участь фольклорний гурт «Курінець» із м.Краматорська Донецької області. Хто побував на цьому святі – сповна насолодився традиціями маланкування і щедрування, колядками, танцями і піснями різних регіонів нашої країни. Гості зі Сходу –колоритні жінки і кремезні чоловіки – своїми могутніми голосами, непідробним гумором і артистизмом, яскравими українськими строями і прекрасним репертуаром зробили цей вечір просто незабутнім. А головне, це було захопливе безперервне дійство, де панувало повне взаєморозуміння, відчуття єднання і легкої імпровізації. Що казати, якщо у нашої Маланки (солістка хору Василина Голянич) за нареченого Василя правив гість із Краматорська! Приємно, що на концерті, серед щирих шанувальників народного мистецтва, були присутні також в.о. голови облдержадміністрації Олексій Гетманенко та заступник голови м.Ужгорода Ігор Фартушок. На завершення господарі і гості обмінялися подарунками та прапорами міст.

Ну а 14 січня Закарпатський народний хор знову вирушив у дорогу – цього разу до Нижнього Селища на «Колядованя Хустецької долини», де разом із церковними хорами Нижнього Селища, Копашнева та Нанкова прославляв народження Христа.

І хоча попереду ще Водохреща – третій празник із циклу різдвяних свят – Закарпатський народний хор вже готується до Дня соборності України: 22 січня о 9.30 колектив виступить із тематичною програмою перед учнями Ужгородської спеціалізованої загальноосвітньої школи І ступеня №1 на сцені Закарпатської обласної філармонії, а об 11.00 візьме участь в урочистостях з нагоди 101-ої річниці Акта Злуки УНР та ЗНР на площі Народній.

Нагадаємо, у цьому році колектив відзначить свій 75-літній ювілей. Тож попереду ще багато цікавих зустрічей із цими визнаними майстрами народного мистецтва!

Таїсія Грись, ЗАЗНХ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів