В Ужгороді засідала надзвичайна протиепізоотична комісія

В Ужгороді засідала надзвичайна протиепізоотична комісія
Засідання відбулося при Ужгородській міській раді щодо протидії високопатогенному грипу птиці та африканській чумі свиней.

 

Участь у засіданні взяли міський голова Богдан Андріїв, начальник Ужгородської міської державної лікарні ветеринарної медицини Юрій Шполарич, начальниця Ужгородського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Ліліана Ігнацевич, в.о. начальника управління охорони здоров’я Ужгородської міської ради Ірина Столярова, начальниця відділу за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського міського управління Головного управління Держспоживслужби в Закарпатській області Людмила Коломоєць, заступник начальника управління муніципальної варти Ужгородської міської ради Володимир Пугачов.

Начальник Ужгородської міської державної лікарні ветеринарної медицини Юрій Шполарич нагадав про особливості цих захворювань, які, окрім того, що є економічно збитковими, ще й надзвичайно небезпечні. Захворювання передається і до людей. Минулого місяця таке захворювання птиці зареєстроване у державах, які межують із Закарпатською областю: Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії. 20 січня це захворювання зареєстровано в Україні – на двох птахогосподарствах у Вінницькій області.

Для убезпечення від високопатогенного грипу птиці члени комісії прийняли рішення провести в Ужгороді роз’яснювальну роботу щодо профілактики цього захворювання серед населення та власників декоративної птиці. Буде посилено контроль за дотриманням законодавства при переміщенні та реалізації живих тварин, птиці та продукції тваринного походження. Протидіятимуть і торгівлі продуктами тваринного походження, зокрема продажу м’яса птиці, свинини у невстановлених місцях та на стихійних ринках.

Довідково. Грип птиці (у просторіччі ще – чума птиці) – гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної та дихальної систем і високою смертністю (80-100% протягом перших двох днів). Поширюється здебільшого повітряно-крапельним та аліментарним (через корм) шляхами. Небезпечне і для людей. Африканська чума свиней входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин, який затверджено Міжнародним епізоотичним бюро. На Закарпатті захворювання фіксували на початку 2019 року.  

Джерело: пресслужба Ужгородської міської ради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів