Чому варто прийти на презентацію збірки Михайла Рошка «Пастка»?

Чому варто прийти на презентацію збірки Михайла Рошка «Пастка»?
Уже за кілька днів письменник, декан факультету іноземної філології Михайло Рошко представить авторську збірку оповідань «Пастка». Чому варто прийти на презентацію і чого чекати від книги, Михайло Рошко поділився з Медіацентром.

 

Над збіркою оповідань «Пастка» Михайло Рошко працював упродовж кількох останніх років. Розповідає: «Я не є тим письменником, який може присвятити себе лише написанню творів — я декан, лектор, науковець… Тому у вільний від основної роботи час пишу невеликі оповідання. Більшість із них не публікувалися або ніде і ніколи, або виходили друком в різних збірках і ніколи разом. Окремі оповідання з книжки «Там, где нет женщин» я переклав українською — вони теж увійшли в «Пастку»».

«Чому «Пастка»? Я показую героїв із їхніми слабкостями, притаманними кожному, говорю про спокуси, які їх ваблять, і розплату за ці слабкості. Пастка — це і є ті спокуси, які стоять у нас на шляху, збивають із дороги: ми піддаємося красі, амбіціям, ліні, ревнощам, заздрощам, — розмірковує письменник. — Я намагаюся писати психологічну прозу. Для мене найважливіше — психологія персонажа. Я, як автор, у нього перевтілююся, вживаюся, для мене важливо писати так, щоб персонаж діяв правдоподібно, мотивовано, так, як це буває в житті. Запитую себе: вірю я його словам чи не вірю, вірю його жестам чи не вірю, вірю його вчинкам чи не вірю?»

На обкладинці збірки – хижа квітка, що підстерігає своїх жертв, вабить їх і не залишає шансу на порятунок.

Загалом «Пастка» зібрала 16 творів, об‘єднаних у кілька розділів: любовні, містичні, армійські та медитативні оповідання.

Сюжети творів — про сучасну молодь тут, на Закарпатті. «Я зрозумів, що закарпатська молодь хоче читати про себе, про близьке їй, сучасною мовою. Тож мої оповідання — про кохання, сучасне життя, Ужгород, і написані вони молодіжним сленгом», — каже автор.

Чому варто прийти на презентацію?

  • Це психологічна проза — буде цікаво тим, хто цікавиться психологією, розумінням людських слабкостей і досягнень.
  • Твори про нас, про Ужгород сучасною мовою.
  • Легко читається.

«Я не люблю довгих вступів, натомість подобається давати читачеві «ляпаса» розв‘язкою: шокувати чимось, сила має бути наприкінці – щось таке, що навіть змінить погляд на все сказане перед тим або ж стане жирною крапкою», — інтригує Михайло Рошко.

Рекомендації від автора до обов’язкового прочитання з нової збірки: «Пастка», «Пішла вона на», «Не для жіночих вух».

Дізнатися про книжку більше та придбати примірник із автографом можна буде вже 12 лютого, о 17:00, в Закарпатській обласній універсальній бібліотеці ім. Ф. Потушняка.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

 

10 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів