Як сидіти в соцмережах і серфити в онлайні безпечно, – говорили студенти в УжНУ

Як сидіти в соцмережах і серфити в онлайні безпечно, – говорили студенти в УжНУ
Днями у рамках Дня безпечного інтернету в УжНУ відбувся мітап «Безпека віртуального простору», що його влаштували представники математичного факультету. Експертами запросили математиків, які напряму пов’язали себе зі сферою інформаційних технологій, та представників правоохоронних органів.

 

Ігор Король та Павло Мулеса

Ігор Король та Павло Мулеса

Організатор заходу заступник декана математичного факультету Павло Мулеса розповідає: «Багато людей проводить вагому частину свого часу в інтернеті та соцмережах – комусь це потрібно для роботи, а хтось бездумно серфить в онлайн-просторах, марнуючи час. І якщо студентська молодь певною мірою дбає про свою безпеку, то старші люди й школярі залишаються більш уразливими категоріями. Через те ми вирішили запросити наших випускників, які тепер викладають у школах математику й інформатику, з їхніми учнями-десятикласниками та розповісти про ризики «життя» в інтернеті».

Михайло Повідайчик

Михайло Повідайчик

Проректор УжНУ Ігор Король, вітаючи гостей, наголосив: «Світ став широким, глобальним, і ця відкритість іноді шкодить. Інформація поширюється із колосальною швидкістю. Цим користуються і ті, хто має хороші й корисні ідеї, і ті, хто користується з довірливості чи уразливості людей. Тому дбати про свою інформаційну гігієну надзвичайно важливо».

Декан факультету Михайло Повідайчик розповів слухачам про особливості навчання на математичному факультеті і математичні спеціальності, пов’язані з ІТ-технологіями.

Ольга Мартин

Ольга Мартин

Відеоролик про шантаж і виманювання грошей із довірливих користувачів присутнім показала представниця поліції Ольга Мартин. Зокрема, йшлося про те, як шахраї втираються в довіру підлітків і виманюють у них відверті фото, а відтак шантажують. У таких випадках потрібно не боятися звертатися по допомогу до батьків та поліції (номер 102). Крім того, в Україні діє гаряча лінія: 116 111.

Відтак про застосування штучного інтелекту під час виявлення правопорушень у віртуальному просторі розповіла професорка Харківського національного університету радіоелектроніки Олена Винокурова. Пані професорка роз’яснила, яким чином знання математики допомагає грамотно керувати ШІ.

Провідний ІТ-менеджер компанії «БуторПлит» Олег Довганич розказав про можливі випадки шахрайства під час оплати товарів і послуг кредитною картою в інтернет-магазинах. Насамкінець програміст SharpMinds Ян Дацюк говорив про безпеку програмного забезпечення і свободу слова.

Традиційно найкращими способами уберегтися від обману залишається:

  • складні паролі з використанням літер і цифр;
  • нерозголошення паролів від акаунтів та банківських карток, а також їхніх CVV-кодів;
  • нерозголошення особистої інформації;
  • спілкування у соцмережах винятково з людьми, знайомими особисто;
  • якщо й відправляєте комусь якісь фото, то лише ті, які б хотіли побачити на білборді навпроти власного будинку.

Ксенія Шокіна

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

18 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів