Два роки Єден: єдине інтернет-радіо у Закарпатті, яке живе за підтримки слухачів

фото: Віталій Маріаш
фото: Віталій Маріаш
Воно таке “єдне” – перше і єдине у Закарпатті інтернет-радіо “Єден”, яке згуртувало довкола себе спільноту, та існує винятково за внески слухачів. І ведучі тут працюють не за гроші, навпаки — вкладають час і себе у розвиток проєкту. Єден — самобутнє щире радіо із колоритними ідеями, нестандартними рубриками, насиченим онлайн і офлайн життям.

 

18 січня радіо гучно відсвяткувало два роки, тому і з’явився цей текст, – пише Varosh.

Олексій Уманський – відомий ведучий, радійник,  ді-джей Ямайський, засновник “Круглого звуку”, альтернативного кінотеатру ім. Стенлі Кубрика, кінопроєкту “Кінокль”, організатор креативних двіжух в Ужгороді. Він довго працював на радіо Тиса FM, а два роки тому запустив “Єден” — перше і єдине інтернет-радіо в області.

$1000 за тиждень

Як усе почалося? Три роки тому Льоша переглянув американський фільм Sex and broadcasting – про радіостанцію, яка існувала винятково за інвестиції слухачів. Він не міг повірити, що таке можливо. Проте запитав у фейсбуці, мовляв, народ, як думаєте, чи реально в Ужгороді створити радіо, яке існувало би тільки за підтримки слухачів. Люди підтвердили, що це можливо!

11

Для старту потребувалася тисяча доларів, аби купити комп’ютер, пульт, мікрофони, навушники й орендувати приміщення. Ця сума зібралася за тиждень через фейсбук. Рідні, близькі, друзі, знайомі і незнайомі підтримували фінансово, подарунками і послугами.

«Брат подарував комп’ютер і намалював логотип, Пєтрікс дав афігенний стіл, Грізлі також подарував стіл, а ще зробив шумоізоляцію. Федя Смірнов приніс плакат Gorillaz, Назар – плакат Рембо. Хтось монітор дав, хтось – штори. Мені дуже допомогли».

47

фото: Марина Малютіна

Олексій придбав техніку, знайшов приміщення не за всі гроші світу, зате з неймовірною панорамою Ужгорода, разом з дружиною Мар’яною, близькими оформили студію. Водночас програміст запускав радіо в інтернеті, були створені сайт, канал на Mixcloud і сторінки у фейсбуці та інстаграмі, згодом Єден з’явився в Google play та на TuneIn, а один зі слухачів зробив додаток для макбуків.

Перший ефір вийшов 18 січня 2018 року!

Єден на єден

І вже понад два роки радіо наповнюється життям. У будні Олексій веде ранковий ефір “Єден на єден”. Програма має всілякі рубрики, як-от: “Прокрутіть цю пісню по радіо”. Відтак слухачі надсилають пісні на скриньку [email protected], аби вони пролунали в ефірі. Є рубрика “Вініл”, коли Уманський крутить вінілові платівки на програвачі.

23

Звісно, є також блок закарпатських новин, а також кіноновини і враження від переглянутих фільмів. Ведучий виділив рубрику і для Берегова – “Берегсаз – вищий клас”.

«Чому я люблю говорити про Берегово? Бо мало-хто про Берегово розповідає (усміхається, – ред.) !  Там такі новини: чоловік залишає сміттєві пакети на вулиці, а мер пообіцяв нагороду тому, хто вичислить цього дядька».

З нових тем ефіру – “У цей день НЕ народилися”.

«Я от часто чую по радіо про “хто народився у цей день”, тому вирішив вигадати щось навпаки. Взагалі “навпаки” – це один із моментів, які я часто юзаю на радіо Єден. Тому і виникла рубрика “У цей день НЕ народилися”. У ній розповідаю про людей, які могли народитися, але не народилися (дуже серйозно усміхається, – ред.). Хтось міг стати класним мером Ужгорода, але він не народився. Нещодавно розповідав про вигаданого персонажа, який мав конкурувати з Іваном Поповичем та Степаном Гігою, але він не народився. Його відмінність була в тому, що він не тільки класно співав, а й класно рухався, проте він не народився. Ця рубрика дуже сподобалася Тудору, то він прийшов і розповів про гітариста Red Hot Chili Peppers, який не народився».

3

фото: Марина Малютіна

У студію повсякчас навідуються гості, які пожвавлюють ефір і популяризують радіо. Інколи інтерв’ю транслюються через веб-камеру, встановлену у студії. Трапляється, що Олексій береться за дзеркальний фотоапарат, знімає і монтує відео з прямого ефіру з гостями.

“Музичний Ба Бах”, “Алло, Ілона”, “Все по Фрейду”, “Будка правди”…

Радіо сформувало довкола себе компанію ведучих – з різних професійних сфер та зі своїми унікальними ідеями. У Олексія є спільний ефір з Тудором “No limits”, ось у рубриці “Статус” вони зачитують із соцмереж пости своїх друзів.

Серед ведучих – Оля Беца. Вона мовить про композиторів, класику, вмикає академічну музику у програмі “Музичний Ба Бах”. Також подеколи веде ранковий ефір “Сніданок по вегану” – у студії, у себе вдома, у Eat Me Cafe, Indigo Shanti-cafe. У Олі є також ідея прочитати всю книгу за кілька ефірів.

Betsa

«Мені подобається в Олі ця нотка експерименту, вона постійно хоче зробити щось таке цікаве, я ціную такі моменти. Вона першою заночувала у студії, записала три репортажні фрагменти про свої емоції».

Ведуча Оля Бесага у авторських випусках “Monkey talks” та “Нічний шен” балансує поміж різних тем: від міфів про гомеопатію до музичного андеґраунду 1980-1990-х років у Києві, а цю програму послухало багато киян.

18

«Мій шовгор Веніамін веде “Будку правди”. Будка правди про фемінізм, Будка правди про щедрість, Будка правди про інстаграм».

Ілона Барта назвала свій ефір “Но, се ай”, а ще почала вести інтерактив з телефонними дзвінками “Алло, Ілона”.

 

Алекс Штернберг реалізовує ідею “Професія чи хобі” – запрошує у студію представників різних професійних сфер. Водночас працює над програмою “Музика з…”.

13

Борис Полажинець втілює програму “Поза гостом”, Таня Індріксон – “Все по Фрейду”, Валентина Стегура – “Свободу вибору”, Ярина Денисюк з Колею Магою – “Музичну вівсянку”, Kool Dee – “Кто кого”,  у студію приходив і Банди Шолтес.

43

Звукорежисер Воплі Відоплясова Олександр Желтенко запропонував Олексію робити програму, тож зі старту Єден, щотижня, вони з дружиною у Києві записують “EGOЇZM”.

Мартін, син Олексія, випускає “Скадуш” — про своє життя, про мультики й фільми, про місця, де побував. Він влаштував на радіо дискотеку в прямому ефірі з відеотрансляцією, завітало шестеро друзів, Мартін підготував плейлист, Льоша – загадки.

«Я теж популярний у Києві», — додає Мартін під час нашого інтерв’ю з Олексієм.

 

Донедавна були програми і з-за кордону: Таня Горват створювала “Цукрові вісімдесяті” у Швейцарії, Сергій Савчин надсилав “Jazz” зі Словаччини, Крістофер Бобик, який тепер у Берліні, також свого часу вів ефіри.

Ще один формат – “Плейлист однієї людини”, відтак лунають авторські музичні мікси, сети, записані для Єден. В ефірі почуєте музику від Олександра Маріаша, Віктора Головіна (dj Hayper) з Києва, а ще повільну електроніку “Ізоляція” від ужгородця, який залишається інкогніто.

Єден – відкритий, тому легко налагодив співпрацю з різними містами України. Олексій крутить подкаст “радіо Скорбота” від Василя Колісника, актора театру імені Леся Курбаса у Львові. Вмикає подкасти від Sound travel radio з Харкова та від формації Whatafunk у Луцьку.

Ефіри з автомобілю та кав’ярень

Радіо Єден – завжди з нами, якщо є інтернет, а ще студія повсякчас мігрує у нові локації – додому до ведучого, в автомобіль, кафе. Ось Оля Беца, як уже сказано, вела ефір з дому і в закладах. А Льоша транслював радіомовлення з автомобілю, а також зі Львівської майстерні шоколаду, з Duffort, Riverside та Byron.

Аби вести ефір будь-де, треба звукову карту, лептоп, мікрофон, навушники та інтернет.

«Мені це подобається, бо люди бачать, що ти ведеш прямий ефір, вони стають його учасниками, у кав’ярні завжди можна залучити когось до розмови. А ще у віддалених ефірах є інтершум, якого нема в студії: люди комунікують, чашки брязкають, кава вариться – це робить ефір цікавим, думаю, слухачі цінують такі моменти, бо це експеримент, щось нове, незвичне».

Концерти Єден: Тиха дискотека, Олег Каданов, MC Брехунець, Ptakh_Jung, Хамерман Знищує Віруси

Радіо Єден створює активне життя онлайн та офлайн. Ось організували Silent disco на площі Петефі в Ужгороді. Це був прямий ефір, ведучі грали музику посеред площі, а перехожі, хто мав навушники, могли зайти на сайт чи в додаток радіо і слухати “Тиху дискотеку”.

5

фото: Cube Cuba

Саме Єден привіз Олега Каданова із Оркестру Че в колишній Duffort, а у швейному ательє в будинку побуту виступав MC Брехунець.

Була вечірка в Olivye за участі популярного в Україні та Європі колективу Ptakh_Jung.

На перший день народження радіо завітав Cj Plus, який грав на платівках україномовні хіти. Святкували у малому залі Амфітеатру. А на два роки концерт відбувся уже у великій залі Амфітеатру – приїхав скандально відомий “Хамерман Знищує Віруси”.

7

фото: Cube Cuba

«Аби не попасти в жостку трубу, я написав пост у фейбуці: якщо продамо 30 квитків за попереднім продажем, то робимо концерт. Коштувало це немало, адже треба було і гонорар гурту заплатити, а також за звук, охорону. Прийшло 140 людей, концерт був суперовим, драйвовим, атмосфера – шаленою, а Хамермани сказали, що це один із кращих їхніх концертів за 20 років».

Конкурси й сюрпризи

Олексій вигадує всілякий інтерактив. Розіграв пивну тарілку й пиво від Угорського двору. Подруга Лєна Пісарева запропонувала Льоші розіграти два квитки на концерт Ленні Кравіца у Будапешті.

«У такий момент я розумію, що радіо круте, бо ми даруємо квитки на Ленні Кравіца».

35

фото: Віталій Маріаш

А ще Єден робитиме сюрприз “для однієї людини”.

«Хочемо робити сюрприз для однієї людини. Наприклад … піцу для однієї людини. Оголошу в ефірі, кому піцу привезти, купа людей напише у фейсбуці, я оберу рендомно, сяду в машину, повезу піцу, і це буде такий сюрприз».

Інвестори — слухачі

Радіо Єден ще тому таке єдне, бо всі два роки працює тільки за підтримки слухачів. Реклами нема, подеколи трапляється мінімальна партнерська співпраця з локальним бізнесом. Та головні інвестори — люди — з Ужгорода, Закарпаття, інших областей, з Англії, Італії, Франції.

24

Шомісяця радіо потребує 2600 грн: за оренду, комунальні послуги, інтернет, сервер, хост, програму Sound Empire для формування плейлистів. Постійно треба щось докупити: ось зібрали кошти на третій мікрофон, а тепер ще би “петличку” за 2000 грн, аби ведучі скрізь могли записувати якісні інтерв’ю.

28

І підтримка є майже завжди. Шанувальники допомагають єдиному інтернет-радіо у Закарпатті через сервіс Patreon або ж переказом на картку. А колектив завжди віддячує навзаєм сувенірами з фірмовою символікою — екоторбинкою, чашкою, футболкою. До речі, на сайті є розділ Мерч, де можете обрати фірмові речі Єден, відтак зробити свій внесок у проєкт.

37

фото: Віталій Маріаш

«Наразі у фінансовому плані ми не зросли, але й не впали. У нас є певна стабільність, ми завжди на плаву, на якійсь межі. І якщо ми вже два роки плаваємо, то, думаю, це непоганий показник, — каже Олексій. — Велика повага до всіх, хто підтримує, без вас ми просто перестали би існувати».

Він такий Єден

Відеограф Антон Рижих зняв короткометражку про Уманського та його радіо — “Він такий Єден”. Фільм мандрує фестивалями й показує історію нашого локального самобутнього і такого життєрадісного радіо, про Олексія, який заснував власне радіо та згуртував команду зі спільними цінностями.

49

фото: Марина Малютіна

Єден працює щодня і навіть дні називає по-своєму: бонеділок, повторок, середада, четворог, п’яниця, субобо і неділя Божа.

«Я звик вести ефіри, я не можу їх не робити, мені без них важко. Мені здається, якщо я не роблю ефіри на Єден, то я нічого не роблю, проживаю день дарма».

Олексій обіцяє, що не залишить радіо, попри все розвиватиме далі.

«Радіо все ще мене качає! Я думав, до речі, про перегорання. Воно у мене було десь пів року тому, коли бракувало підтримки. Я мусив знаходити гроші, самостійно cплачувати рахунки. І в якийсь момент зрозумів: треба робити великий об’єм роботи, воно не приносить мені прибутку… Думав, може, закрити. Але ця ідея дуже мене гнітила, тому я просто пережив той період і все стало на свої місця».

Познайомтеся з радіо Єден: сайтMixcloudFacebookInstagram.

Підтримати радіо – тут.

Евеліна Гурницька, Varosh

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

25 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів