10 видів зелені, які легко виростити на підвіконні вдома

10 видів зелені, які легко виростити на підвіконні вдома
При серйозному підході на вікні або на балконі можна виростити цілий город з огірками, томатами і перцем. Але для цього потрібен особливий талант, час і бажання. Ми не будемо ставити такі завдання, а розповімо про найпростіші культури, які здатен вирощувати будь-який новачок на кухонному підвіконні.

 

Щоб розвести город на підвіконні, вам знадобляться:

Пластикові контейнери: для кожного виду зелені потрібен окремий, оскільки багато рослин не виносять тісного сусідства з іншими.

Живильний ґрунт і дренаж, щоб відводити зайву воду при поливі.

Хороше освітлення: без фотосинтезу рослинам не вижити, тому обирайте найосвітленіші вікна, а якщо таких немає, то доведеться встановлювати люмінесцентні лампи білого спектра. Тривалість світлового дня повинна становити 13-15 годин. Тонкі витягнуті стебла і листя блідого кольору — явні ознаки того, що рослинам не вистачає світла.

Поліетиленова плівка: вона знадобиться на початковому етапі, щоб краще проростало насіння.

Правильна температура: ідеальна температура для рослин 18-25 °С. Якщо в приміщенні дуже жарко, то зелень швидше за все зросте маленькою і слабкою, якщо, навпаки, — рослинам холодно, листя буде жовтими і почне опадати.

Необхідна вологість: нестача вологості у квартирі може стати основною проблемою для вирощування. Щоб якось її вирішити, можна поставити поруч з розсадою зволожувач, таз з водою або електричний фонтанчик з каменями, які будуть збільшувати загальну величину випаровування вологи. Рослини можна обприскувати з пляшки з розпилювачем, але цей метод не годиться для шорсткого листя (огірків, томатів та ін).

Досвідчені люди радять обирати для посадок кухонне підвіконня — там вище вологість і тепліше, ніж у кімнаті.

Яку зелень вибрати для посадок?

Часник

Зараз в магазинах він став коштувати дуже дорого, тому можна взяти кілька зубчиків і виростити часник на стрілку. Виберіть контейнер побільше глибиною близько 20 см, розділіть часник на зубчики і висадіть в ґрунт гострим кінцем вгору на глибину 3 см і на відстані 10 см один від одного. У ґрунт можна додати пісок в пропорції 3:1. У перший місяць часник потрібно рясно поливати і стежити, щоб земля не пересихала.

Якщо ви хочете виростити вдома великі головки часнику, то як тільки з'являться зелені пагони, їх потрібно відстригти біля основи, а у другій половині вегетації уникати частих поливів.

Щоб часник виріс великим, поливати його потрібно теплою водою, 15?18С.

Цибуля

«Номер один» для домашнього городу, росте дуже швидко і через 10 днів вже готовий для збору врожаю. Для вигонки на підвіконні краще брати головки побільше і садити цибулини впритул один до одного. Садити можна і в звичайну воду, але не повністю заливаючи водою, а так, щоб 4 частина цибулини лише торкалася її. Після посадки поставте цибулю в прохолодне місце на кілька днів, а потім перенесіть на підвіконня. Якщо надрізати верхюю частина цибулин, зелень вийде швидше.

Крес-салат

Для посадки крес-салату можна навіть землю не використовувати, а посадити насіння у вологий паперовий рушник на тарілку або піднос. Засівати потрібно густо, щоб рослини підтримували один одного. Сходи з'являються швидко, так що через 2-3 тижні у вас буде готовий урожай. Важливо постійно підтримувати вологість субстрату, але не заливати і не ставити на яскраве сонце. Крес-салат найкраще себе почуває при температурі 18 градусів.

Спробуйте змішати дрібно нарізане листя крес-салату з вершковим маслом і використовувати для бутербродів до сніданку.

М'ята

М'яту можна виростить з гілочок, куплених в магазині. Поставте їх у воду, а коли пустять перше коріння, пересадіть в контейнер і не забувайте регулярно поливати.

Петрушка

Насіння петрушки можна виростити на підвіконні, але це займе багато часу, тому ми рекомендуємо використовувати для зелені корінь петрушки. Знайдіть в супермаркеті зелень, яка продається в горщиках, зріжте верхівку, а корінці пересадіть в ґрунт під нахилом, присипавши шаром землі близько 2 см. Пагони з'являться вже через кілька днів.

Якщо ж вирішили висадити насіння, його потрібно підготувати, поклавши у вологу ганчірочку за тиждень до посадки в ґрунт і помістити в холодне місце. Після посадки насіння накрийте горщик плівкою і поставте в тінь. До появи перших паростків не забувайте поливати і провітрювати, а при появі сходів перенесіть на освітлене підвіконня. Бризкайте зелень водою з пляшки з розпилювачем. Перший урожай з'явиться приблизно через півтора місяця.

Кріп

Насіння кропу можна не замочувати, а висаджувати відразу у зволожений ґрунт, але для цього необхідно підібрати правильні сорти для будинку. Краще за все підійде «Грибовський», також можна придбати сорт «Рішел'є» або «Аеліта». Кріп потрібно часто поливати, тоді він буде пишним і ароматним. Якщо хочете удобрити зелень, використовуйте чайну ложку нашатирного спирту, розбавивши його літром води. У такому розчині міститься азот, які рослині потрібні для нарощування зеленої маси.

Кінза (коріандр)

Коріандр — невибаглива зелень, але, як і з кропом, потрібно вибрати правильний сорт («Промінь», «Янтар», «Зміна»). Насіння кінзи можна заздалегідь проростити у вологій тирсі, а потім висадити в ґрунт на глибину 2 см з відстанню 5-10 см один від одного. Після посадки контейнер з насінням потрібно накрити плівкою і регулярно поливати і провітрювати. Перші сходи з'являться через кілька тижнів, потім кінзу потрібно оприскувати водою або підтримувати вологість повітря.

Базилік

Базилік дуже любить тепло, і вирощувати його потрібно в самому теплому місці кухні. Зелень можна проростити з корінців, як петрушку, тоді з пагонами не буде проблем. Можна і насінням, висадивши їх на відстань 5-6 см один від одного. Проростати базилік буде довго, майже 4 тижні, а якщо заглибити насіння, може і зовсім не прорости, тому садіть акуратніше.

Рукола

Якщо вирощувати руколу на затіненому підвіконні, вона буде витягнутої і кволою. Рослина дуже вимоглива до світла, тому потрібно ставити контейнер на сонячне місце або забезпечувати джерелами додаткового освітлення. Сіяти насіння руколи потрібно на глибину 1,5 см або сіяти в розкид, не роблячи лунок, а попередньо зробивши верхній шар ґрунту плотнішим. Після того, як посіяли, їх можна акуратно притиснути до землі дерев'яною лопаткою.

Мікрозелень

Паростки різного насіння довжиною 5-8 см будуть готові до вживання в їжу через 10 днів. Доведено, що в них міститься у десятки разів більше ферментів, вітамінів, мінералів і амінокислот, ніж у звичайних овочах або фруктах. Пророщувати зелень зовсім не складно, головне — знайти сонячне місце в будинку і не забувати поливати. Для вирощування мікрозелені у будинку можна використовувати горох, соняшник, нут, маш, овес, ячмінь, пшеницю, крес-салат, базилік, гірчицю, кріп, кінзу, гірчицю, шпинат та інше насіння. Мікрозелень легко виростити і традиційно в ґрунті, і без ґрунту — гідропонним методом.

Джерело: Ukr.Media

 

22 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів