Сільський голова на Берегівщини незаконно виділив сину 1 га земель водного фонду, вартістю 1 млн грн

Сільський голова на Берегівщини незаконно виділив сину 1 га земель водного фонду, вартістю 1 млн грн
Сільський голова Берегівщини в умовах реального конфлікту інтересів, незаконно виділив сину 1 га земель водного фонду вартістю 1 млн грн: прокуратура повернула землі громаді.

 

За позовом Берегівської місцевої прокуратури скасовано незаконне рішення сільської ради прийняте в умовах реального конфлікту інтересів та визнано недійсним договір оренди спірної земельної ділянки, відновивши, таким чином, використання землі територіальною громадою.

Так, прокуратурою виявлено, що голова одного із сіл Берегівщини, у 2013-2014 роках, за наявності реального конфлікту інтересів, взяв участь у прийнятті сільською радою рішень про відведення в оренду земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,0 га своєму сину. Вартість землі складає 1 млн 075 тис грн.

Зокрема,  посадовець прийняв та скерував заяву сина на розгляд сесії сільради, головував на цих пленарних засіданнях, приймав участь в їх обговоренні та прийнятті, а також підписав і скріпив печаткою такі рішення. Також, останній  підписав із своїм сином договір оренди земельної ділянки, чим надав документу законної юридичної сили.

Крім того, надання в оренду земельної ділянки відбулося з порушенням встановленої законом прямої заборони відведення земель водного фонду та порядку зміни цільового призначення земель, оскільки вказана ділянка знаходиться в прибережній захисній смузі водного об’єкта.

Попри те, що очільник сільської ради не міг бути притягнутий до відповідальності за корупційне адмінправопорушення через сплив строків давності (закон визначає 3-місячний термін з часу виявлення, але не пізніше 2 років з часу вчинення), прокуратура звернулась з позовом до суду про скасування спірних рішень, яким землі були передані в оренду сину чиновника.

Врахувавши доводи сторін, Берегівським районним судом визнано законною позицію прокуратури у земельному спорі щодо обов’язковості усунення наслідків корупційного правопорушення, заподіяних посадовцем в умовах реального конфлікту інтересів та задоволено позовну заяву у повному обсязі.

Пресслужба прокуратури Закарпатської області

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів