Як закарпатським випускникам впоратися із втратою останнього дзвоника? Поради психолога

Як закарпатським випускникам впоратися із втратою останнього дзвоника? Поради психолога
Шкільний останній дзвоник – це завжди хвилювання і клопоти. Підготовка танцю, вибір святкового образу, фотосесія – всі ці елементи підігрівають очікування. Однак цього року очікування понад 9 тисяч закарпатських випускників перетворилися на ілюзію. Ілюзію, яку розбив на друзки карантин. Ужгородська психологиня Наталія Братасюк у коментарі Uzhgorod.net.ua розповіла, як допомогти випускникам впоратися з цим стресом.

 

ДОПОМАГАТИ ПЕРЕЖИТИ ВТРАТУ

Молодь зіткнулася з тим, що щось іде не так, як вони думали, планували, хотіли, готувалися, чекали. Тепер вони у реальності, в якій не буде того, чого вони очікували. Зараз вони переживають розчарування. Це одне з найсильніших відчуттів. 

Можна сказати, що це останній урок, який вони засвоять зі школи: не завжди все в житті буде так, як ми цього хочемо. І часто наша ілюзія про щось лускає як мильна бульбашка. Адже саме думки про те, яким буде випускний, змушували до нього готуватися. Але реальність виявилася інакшою і ілюзія луснула. Відбулася втрата ілюзії.

Випускники справді переживають втрату, розчарування в ілюзії. Адже немає різниці, що втрачати: ілюзії, гроші, людей – ми переживаємо це однаково болісно. Бо це частина нас, яку ми втратили.

І батькам треба допомогти це пережити як втрату. 

РОЗУМІТИ ВАЖЛИВІСТЬ ВТРАТИ І БУТИ ПОРЯД

Перш за все, батькам потрібно бути поряд. Питати, що дитина переживає, що відчуває. Нехай вона проговорює ці почуття та емоції. Діти можуть злитися, впадати в апатію і нічого не хотіти, нічим не цікавитися. Це депресивний момент. Потрібно бути поруч і казати про те, що ви розумієте її.

Не варто намагатися розважити, замінити чи компенсувати втрачене. Це не замінити. Якщо ви втратили улюблену річ, то інша її не замінить. Ви оплакуєте своє втрачене. Тож і тут потрібно допомогти оплакати втрачене. Обійняти, побути поруч, розуміти, що приводу для радості нема. Потрібно бути адекватними до цієї реальності.

Важливо не знецінювати. А озвучувати, що це важливо і вам прикро, що очікування не справдилися. Це важливо: пропонувати підтримку. Випускниця чи випускник має знати: якщо потрібно – ви поруч. Це потрібно озвучувати. Не можна казати, що не раз таке буде в житті і це неважливо. Потрібно окреслювати значущість, щоб дитина бачила, що ви розумієте важливість цієї втрати і для вас це важливо. Потрібно разом пережити горе, розчарування, приєднуватися емоційно. Пам’ятати, що це важливо для дітей.

Не варто давати гроші на розваги, щоб заглушити цю втрату. Дитина має побути з цими розчаруваннями і переживаннями. Варто розпитувати про те, як вона уявляла цей день, як його планувала. Запитати: "Як би ти виглядала? Як би танцювала вальс?" Сказати, що ви теж хотіли розділити цей день із дитиною. Проговорити і в уяві прожити. 

Якщо не вдається дати раду, то варто звернутися до психолога.

ВІДСВЯТКУВАТИ У ТІСНОМУ КОЛІ

Зараз карантин послабили і є можливість запросити доньку чи сина відсвяткувати на терасі кафе. Станцювати вальс. Як варіант можна орендувати альтанку і відсвяткувати у тісному колі з найближчими на природі. Але не вигадувати поїздок туди, де ви не можете забезпечити правила безпеки.

Якщо ні, то обов’язково варто відсвяткувати вдома. Нехай буде вальс, випускний, святкове вбрання і вітання найрідніших.

* * *

Уже завтра у школах Ужгорода продзвенить останній дзвоник. На жаль, лише у режимі онлайн. Тож редакція Uzhgorod.net.ua принагідно вітає випускників із завершенням важливого етапу у житті та бажає успішного складання ЗНО.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів