Із настанням тепла виповзають змії: закарпатцям радять, як уберегися

Із настанням тепла виповзають змії: закарпатцям радять, як уберегися
Аби вберегтися від укусів змій, під час прогулянки на природі слід дотримуватися основних правил безпеки. Насамперед людині треба мати одяг і взуття, які можуть захистити від зміїних зубів. Це високі черевики із грубими шерстяними шкарпетками та щільні широкі штани, заправлені у взуття. Ні в якому разі не можна ходити лісом у відкритому взутті чи босоніж.

 

При влаштуванні пікніка на галявині необхідно ретельно оглянути обране місце: візьміть палицю та обережно обстукайте ті предмети, на які хтось хоче сісти. Здебільшого отруйна змія, котра там може знаходитись, дасть людині дорогу, зникнувши з її поля зору. При зборі грибів і ягід у лісі варто користуватися довгою палицею, аби перевіряти зарості на наявність плазунів. Не зайвою буде виставлена вперед палка при швидкому русі по стежці. У гадюк слабкий нюх та слух, і поява людини зненацька може завадити їй втекти. Якщо наступити на змію, вона може вкусити.

Не слід влаштовувати ночівлю поблизу трухлявих пеньків, дерев з дуплами, біля входу в нору або печеру, поряд із купами сміття. У теплі літні ночі гадюки активні й можуть приповзти до вогню. При пересуванні вночі необхідно освітлювати дорогу ліхтариком. Слід щільно закривати вхід у намет, щоб змія не могла туди заповзти і вкусити людину уві сні.

Якщо змія все-таки вкусила людину, насамперед треба постаратися якомога швидше відсмоктати з рани отруту, постійно її випльовуючи. Не можна цього робити тим, у кого є поранення слизової губ або порожнини рота. Відсмоктавши отруту, необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія вкусила в ногу, треба прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під кінцівки, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. Щоб прискорити виведення отрути, варто давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води.

Найбільш ефективний засіб проти зміїної отрути – полівалентна протизміїна сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу. Але вводити її повинен тільки медичний працівник. Самостійність небезпечна через можливий розвиток алергічних реакцій на введення сироватки. Відтак при укусі змії потерпілого необхідно якомога швидше на носилках або попутним транспортом доставити в найближчий медичний заклад.

Слід пам’ятати, що при укусах змій категорично заборонено:

1) накладати джгут на кінцівку вище місця укусу (джгут не завадить розповсюдженню отрути, однак призведе до порушення кровопостачання й омертвіння тканин);

2) припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами, обмивати його алкоголем;

3) розрізати рану на місці укусу.

Пам’ятайте, що дотримання правил безпечної поведінки на природі, обережність та уважність допоможуть вам уникнути неприємностей.

У ДСНС України у Закарпатській області

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів