Притулок під Явірником, або як подорожувати в Карпатах у стилі light, – поради від ужгородського мандрівника

Притулок під Явірником, або як подорожувати в Карпатах у стилі light, – поради від ужгородського мандрівника
Часто зустрічаю людей які хочуть долучитися до гірських подорожей, але не готові повністю відмовитися від всіх здобутків сучасної цівілізації. Вони хочуть бути далеко від натовпів туристів, підкорювати гірські вершини, жити серед лісу , але щоб була стріха над головою, горяча вода і , бажано, швидкий wi-fi для свіжих сторіз в Instagram.

 

Звичайно, багато хто згодом наважиться зробити крок до справжнього bushcraft, але треба з чогось починати...

Одним з небагатьох місць в Українських Карпатах, де можна поєднати дику природу, чудові краєвиди, легку доступність та комфортні умови проживання, є туристичний притулок Явірник недалеко від Великого Березного в Закарпатті. Знаходиться він на західних схилах однойменного гірського хребта, біля вершиги Юда Верх, на висоті 930 м.н.р.м.

Хребет Явірник став популярним туристичним місцем ще в 30-х роках минулого століття, коли в часи Чехословацької республіки, тут проклали кілька рішохідних маршрутів.

Фрагмент туристичнох мапи Підкарпатської Русі 1930-х років.

Для потреб туристів в 1936 році було збудовано притулок Клубу чехословацьких туристів ( K?ST), який діяв і за угорської влади до 1944 року. Потім понад 10 років він стояв занедбаний, доки не був відновленний радянськими туристичними організаціями як “Будинок туриста”.

Притулок під Юда Верх. Малюнок 1930-х років.

Притулок Явірник добре відомий багатьом поколінням туристів Закарпаття та за межами краю. Історична будівля, відкрита для мандрівників цілий рік, мала статус культового місця в Карпатах. В 2015 році притулок був знищений пожежою, алн за кілька років був відновленний силами туристичного товариства “Карпатські стежки”, під опікою якого він зараз і знаходиться.

До притулку модна дістатися кількома маркованими стежками з Великого Березного, Кострини і навіть Чорноголови. Маршрут Закарпатського туристичного шляху (червоний маркер ) від “Дубового гаю” має перешкоду - поруйнований місток через річку Уж, тому треба або переходити воду вбрід, або вийти на нього зі села Солі.

Мапа хребта Явірник та околиць. mapy.cz

Ми з друзями вибрали підйом з боку Великого Березного, але, напевно, у найлегшому з усіх можливих варіанті. Проїхавши колоритне поселення ромів на околиці Березного, ми дісталися до села Руський Мочар, яке розкинулося у підніжжя Явірника.

Туристичний вказівник перед селом Руський Мочар.

Авто можна залишити біля сільських будинків, під наглядом мешканців. Від автобусної зупинки починається найкоротштй шлях на притулок, тривалістю півтори години. Прознакований він жовтим маркером, а потім додаєтся червоне маркування ЗТШ.

Маршрут до притулку від автобусної зупинки.

Підйом не важкий, проходить спочатку через луки над селом, а потім буковим лісом. Дорога добре розїджена автотранспортом, тому після дощів може бути місцями досить заболоченою, і варто знайти стежку, яка йде паралельно шляху.

Дорога на Явірник.

...краєвиди)

Капличка перед притулком.

Від притулку можна пройтися ще майже 2 км. до вершини Явірника ( 1017 м.н.р.м.) через невелику полонину. Навколо відкриваються чудові краєвиди, в добру погоду видно польські Бескиди та словацький Вігорлат. Біля вершини височіє вежа телевізійного ретлянслятора.

Туристичне маркування ЗТШ.

Дорога в горах...

Бескиди...

1017...

Шлях до притулку.

Від вершини ми повернулися до притулку, де нас чекала найкраща нагорода за підкорення гори...)

Мрія туриста!)

Притулок Явірник має можливість прийняти до 25 туристів, розміщених у загальних кімнатах. Є душові, туалети, автономне опалення, кухня. На дворі обладнані місця для відкритого вогню та побудована альтанка. Є можливість встановлення наметів.

Притулок.

Спальня.

Кухня.

Альтанка на дворі.

Санвузли розташовані в окремому приміщені та доступні і для мешканців кемпінгу.

Провели реконструкцію та утримують притулок товариство “Карпатські стежки”, добре відоме своєю діяльністю в Українських Карпатах. Я колись ночував у їхньому притулку під горою Кінь Грофецький в Горганах, а зараз уже довелося і в оновленому Явірнику.

Туристичні вказівники з маршрутів "Карпатських стежок".

Нас гостинно приймав один з керівників проекту відновлення притулку Олександр Бурсанов, який нам і екскурсію зробив, все показав, та ще й лекцію прочитав про історію Явірника.

Обговорення нових подорожей...

Біля притулку стоїть міні-скульптура від Міши Колотка, пресвячена легендарній постаті хранителя традицій Явірника Янкови Деревляному, талановитому художнику та непересічній особистості, який багато років життя присвятив притулку, а зараз будує новий притулок неподалік. Але це історія для наступної подорожі...

Хранитель Явірника.

Владислав Товтин

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів