Вступна кампанія до УжНУ: дати, документи, спеціальні умови

Вступна кампанія до УжНУ: дати, документи, спеціальні умови
Цьогорічна вступна кампанія до університету має відмінності з попередніми роками. Про те, якими є умови вступу в УжНУ у 2020 році ми поспілкувалися із заступником відповідального секретаря приймальної комісії УжНУ Іванною Стерчо.

 

Пані Іванно, коли цьогоріч розпочинається вступна кампанія?

Вступна кампанія розпочинається з 1 серпня, абітурієнти від цієї дати можуть вже створювати електронні кабінети, в яких вони потім, із 13 серпня, будуть подавати електронні заяви.

Для тих абітурієнтів, які поступають тільки за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, подача заяв триватиме з 13 до 22 серпня. Для абітурієнтів, які мають право вступати за вступними іспитами, подача заяв триває до 16 серпня.

Для більшості спеціальностей в університеті діє широкий конкурс. Винятками є «Фізична культура та спорт» (тут є творчий конкурс), «Спеціальна освіта. Олігофренопедагогіка», Середня освіта. Угорська мова і література», «Середня освіта. Румунська мова і література» – це фіксовані (закриті) конкурсні пропозиції.

Коли відбуватиметься широкий конкурс?

27 серпня відбудеться надання рекомендацій до зарахування та оприлюднення списку рекомендованих із повідомленням про отримання чи неотримання ними права здобувати вищу освіту за кошти державного бюджету, тобто абітурієнти вже бачитимуть у своїх електронних кабінетах, на яку пропозицію вони отримали державне замовлення. Тоді, починаючи з цієї дати до 31 серпня (18.00), вступники зобов’язані подати оригінали документів до приймальної комісії. Це вони можуть зробити особисто чи надсилати поштою, або «Новою поштою» (у зв’язку з цим до 5 днів збільшено інтервал між останнім днем подачі документів та виданням самого наказу про зарахування, яке відбудеться 5 вересня). Листи з документами ми чекатимемо до 5 вересня. Тобто якщо на конверті стоїть дата до 31 серпня включно, а сам лист надійшов пізніше, ми його будемо розглядати. Передбачено також, що вступники зможуть надіслати сканкопії необхідних документів електронною поштою, наклавши на них кваліфікований електронний підпис, а самі документи донести після початку навчання.

Абітурієнти, які користуються спеціальними умовами участі в конкурсному відборі на здобуття вищої освіти за державним замовленням та 27 серпня не отримали місце державного замовлення за умовами широкого конкурсу або за фіксованими конкурсними пропозиціями і зараховані на навчання за кошти фізичних та / або юридичних осіб на основі повної загальної середньої освіти, можуть бути переведені до 15 вересня на вакантні місця державного замовлення в межах певної галузі наук.

Можливо, виникають певні труднощі зі створенням електронних кабінетів вступника?

Електронні кабінети абітурієнти будуть створювати на сайті http://ez.osvitavsim.org.ua/. Для того, щоб створити електронний кабінет, потрібно завантажити скан-копію додатка до свідоцтва про повну загальну середню освіту, кольорову фотокартку розміром 3х4. Абітурієнти, які цього року закінчили сільську школу та проживають у сільській місцевості не менше 2-х останніх років мають право скористатися сільським коефіцієнтом. Але для цього повинна бути довідка про реєстрацію місця проживання (форма 13), яку абітурієнт при створенні кабінету також завантажує. Слід пам`ятати, що після подачі першої заяви вже жодні документи в кабінеті не можна буде дозавантажити. Також абітурієнт повинен особисто порахувати середній бал додатку до свідоцтва про повну загальну середню освіту і вписати його у відповідне поле.

Які є спеціальні умови вступу?

Спеціальними умовами щодо участі у конкурсному відборі під час вступу для здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти є:

– зарахування за співбесідою;

– участь у конкурсному відборі за іспитами та / або квотою-1, квотою-2.

До категорії абітурієнтів, які мають право вступати за співбесідою, відносяться: ветерани війни на Сході України; особи, яких стосується закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати заклад освіти (за рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення. Співбесіди будуть проходити з 16 по 18 серпня включно.

Проходять вступні випробування у формі вступних іспитів (замість зовнішнього незалежного оцінювання): особи, яким за рішенням регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти відмовлено в реєстрації для участі в 2020 році в зовнішньому незалежному оцінюванні через неможливість створення особливих умов; особи, які проживають на тимчасово окупованій території (які не зареєстровані як внутрішньо переміщені особи) або переселилися з неї після 01 січня 2020 року; громадяни України, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції; особи, звільнені з військової служби починаючи з 01 грудня 2019 року включно. Також скористатись вступом за вступними іспитами можуть абітурієнти (замість зовнішнього незалежного оцінювання і якщо не складали зовнішнього незалежного оцінювання з відповідних предметів у 2020 році), які в 2020 році не брали участь в основній та додатковій сесіях зовнішнього незалежного оцінювання з певних навчальних предметів через наявність захворювання або патологічного стану, зазначеного в Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

Правом на вступ за вступними іспитами можуть скористатись ті абітурієнти, громадяни України, які здобули повну загальну середню освіту за кордоном у період між 01 вересня 2019 року та 30 листопада 2020 року.

Це особи, які мають право вибору складання ЗНО або вступних іспитів; особи, яким при реєстрації на ЗНО неможливо було забезпечити спеціальні умови для проходження (наприклад люди з вадами зору).

До речі, нововведенням цьогорічної вступної кампанії є те, що спочатку вступники реєструються на іспити, надсилають документи, які перевіряє Приймальна комісія. Абітурієнти, які мають спеціальні умови вступу, уже з 24 липня зможуть реєструватися на іспити.

Коли відбуватимуться іспити?

Протягом 1-12 серпня відбуватимуться іспити, а з 24 липня розпочинається реєстрація на творчі конкурси на спеціальності «Фізична культура і спорт» Розклади є на сайті https://www.uzhnu.edu.ua/ .

Творчі конкурси в нас будуть відбуватися у декілька етапів та днів, щоб усі епідеміологічні норми карантину були дотримані. При реєстрації вступники обирають дату, яка є для них зручною, розклад іспитів уже розміщено на сайті університету.

Цьогоріч ми маємо багато питань від випускників коледжу. Для них є новинкою обов’язкове ЗНО з української мови та літератури, на економічні спеціальності ЗНО з математики чи історії України та фахове випробовування, як було й раніше. Реєстрація паперових  заяв розпочинається з 13 серпня.

Слід також звернути увагу абітурієнтів на те, що на державне замовлення можна претендувати з конкурсним балом 125 і вище. На спеціальності галузей «Право», «Міжнародні відносини», П»ублічне управління та адміністрування» конкурсний бал має бути не менший ніж 140, на «Фармацію» – не менше 130. А на медичні спеціальності потрібно мати не менше 150 балів із другого та третього предметів, на «бюджет»: 2) біологія / хімія 3) математика / фізика, на контракт – будь-яка комбінація з цих чотирьох предметів.

Розмову вели:

Володимир Тарасюк

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

23 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів