Карантин vs. Мами: Як закарпатські мами дають раду з дітьми?

Карантин vs. Мами: Як закарпатські мами дають раду з дітьми?
Уже п’ятий місяць триває карантин. Більшість закарпатців тим чи іншим чином зачепили обмеження і принесли певний дискомфорт чи й навіть значні зміни у щоденний ритм життя. Проте чи не найважче довелося працюючим мамам, особливо багатодітним. Ми спробували розібратися, як поєднувати роботу та догляд за дітьми і при цьому зберегти своє психологічне здоров’я.

 

Дошкільнята

Адаптивний карантин в Україні продовжили до 31 серпня, а це означає, що відкриття закладів дошкільної освіти очікувати поки не варто (такою була ситуація на момент підготовки статті, але наразі стало відомо, що з 5 серпня в Ужгороді дитсадки запрацюють. Та чи надовго - питання. - Ред.). Ця новина неабияк збентежила більшість батьків, особливо тих, у кого нема можливості делегувати догляд за дітьми дідусям та бабусям.

Слід визнати, що батькам із малими дітьми справді складно. Окремі родини розповідають, що від початку карантину і батько, і мати брали відпустку, і лікарняні, і дійли до того, що одному комусь хоч з роботи звільнятися, аби доглядати за малюками. Ситуація безвихідна... 

Ірина Сов’як – мама близнюків, яким 3.5 роки, журналістка-фрилансерка – ділиться своїм болем: «Якщо пощастить, діти граються самі, а я працюю біля них. Записую коментарі, пишу статті, дивлюся онлайн-трансляції під постійні крики «мама, мама». Ми вдома уже майже півроку і робота під постійний шум дуже виснажує. Настільки, що вже починаються психологічні проблеми – в такому ритмі вигораєш швидко. Якщо робота потребує максимальної зосередженості – я працюю вночі. Тобто, сон теж такий собі, самі розумієте. Коли треба, чергуємося з чоловіком – то він на роботу іде, а коли має вікно, пускає мене на інтерв'ю чи робочу зустріч. Наші бабусі і дідусі всі працюють і живуть не в Ужгороді. Раз на тиждень приїздить моя мама, вона може посидіти з дітьми кілька годин, щоб я могла спокійно попрацювати. Час на себе – ні, не чули».

Школярі

Батькам школярів довелося трохи легше, але теж не солодко, адже на них звалилося дистанційне навчання, розібратися з яким самостійно дітям молодших та середніх класів навряд чи під силу.

Людмила Лівак – перекладачка, волонтерка у Національній скаутській організації України "Пласт", мама двох синів – ділиться враженнями: «До дистанційного навчання я не готова, принаймні в тому вигляді, в якому воно було: ніякого графіку, просиджування перед комп’ютером від ранку до вечора, лавина завдань і ніякого зворотного зв’язку. Це не освіта, це мука. Найбільше переживаю за меншого, бо він іде в перший клас і дуже хоче до школи. Я абсолютно не готова присвятити весь час його навчанню, а без мене у першокласника, мабуть, дистанційно інакше не вийде».

Мама 4 дітей-підлітків Ольга Томашевська від школи онлайн також не в захваті: «Навчальний процес був незвичним і досить важким. Ми з полегшенням зітхнули, коли він закінчився. Чи хотіли б повторити цей досвід ще раз? Однозначно ні».

Підлітки вже більш самостійні, можуть приготувати собі їсти, виконувати домашні обов’язки і вигадувати собі розваги самостійно.

Ольга Павлова – керівниця ГО «Щасливі діти», журналістка, мама двох діток – розповідає про своїх синів: «У мене діти вже досить дорослі, одному майже 12, іншому майже 14 років. Тому вони у мене більшість часу, як то кажуть, належать самі собі. Гуляють у дворі з друзями. Нещодавно я їх у похід відправила, тобто намагаюсь якось викручуватися».

Ольга Томашевська про карантин з підлітками розповідає так: «Мої діти вже досить дорослі, старшій Віці 14 років, трійнятам 11, тому вони можуть самостійно приготувати їжу, а це завжди захопливий процес. Зараз читають твори, які задали на позакласне читання, займаються спортом. Віка відвідує фітнес, трійнята ходять на айкідо. Хоча, звичайно, карантин вніс дуже суттєві правки у наше життя».

Літні канікули. Чим зайняти дітей?

Літні канікули – час, коли батьки могли відправити дітей у табір і трохи розслабитись. Але цього року всі розваги доводиться вигадувати самостійно. Хоча батьки все ж часто звертаються до різних організацій із проханням влаштувати для дітей цікаве дозвілля.

Людмила Лівак ділиться: «У Пласті ми призупинили всі табори, бо це масові заходи. Наразі відбуваються лише поодинокі події, на яких присутні до 10 дітей і то ті, яких ми вже знаємо. Звертаються батьки, щоб ми прийняли нових дітлахів, питають про табори, але ми ніколи не брали малечу просто з вулиці. Дитина, яка їде в табір, спочатку має відбути з нами заняття щонайменше рік та стати пластуном чи пластункою. Хоча зараз ми не робимо таборів, тільки якісь невеличкі мандрівки у гори малими групами з тими дітьми, які вже є в Пласті».

Керівниця ГО «Щасливі діти» Ольга Павлова розповідає про діяльність організації під час карантину: «Батьки розпитують чи не буде таборів, якихось заходів, адже раніше ми завжди щось влаштовували до Дня захисту дітей, наприклад. Але наразі не можемо нічого такого організовувати… Коли почався карантин ми запровадили акцію «Карантин – не канікули», щоб привернути увагу дітей, трохи їх заспокоїти, адже ми не знали наскільки це небезпечно, відчувалася напруга у суспільстві. Батьки знімали відео, як діти стоять на голові, декламують вірші, співають тощо. Серед тих, хто взяв участь у цьому челенджі, провели розіграш, роздавали символічні призи. Однією з умов було закликати всіх залишатися вдома».

Наразі ГО «Щасливі діти» запровадили цікаву ініціативу за підтримки Українського культурного фонду – проєкт «Унікальні туристичні маршрути «Пізнай Ужгород» в інтерактивних листівках з аудіогідами». До Дня Незалежності України планують презентувати інтерактивні листівки, всередині яких буде QR-код, зчитавши який людина зможе самостійно мандрувати містом і слухати розповіді ужгородських екскурсоводів. На звороті буде розміщена інформація про кожен об’єкт подорожі, а також різні завдання. А поки листівки ще на стадії виготовлення, 10 маршрутів уже завантажені на туристичну платформу izi.travel. Тому ви вже можете чудово провести час з дітьми, пізнаючи Ужгород.

Поради психологині

Жінки відчувають виснаження, повну відсутність сил – так зване вигорання. Будь-якій мамі, незалежно від того, самостійна у неї дитина чи не злазить з рук, необхідно піклуватися про власний емоційний стан.

Психологиня Наталія Братасюк (Ерем) розповіла, як жінкам відновити свої психічні й фізичні ресурси: «Чому поганий емоційний стан? Тому що бракує ресурсів. Щоб давати дитині себе врівноважену, люблячу, здатну турбуватися, жінці необхідно наповнити себе також позитивними емоціями та враженнями. Створити собі простір для перепочинку, для відновлення, для свіжих емоцій. А в умовах карантину це проблематично».

«Продовження карантину створює ситуацію дистресу. Тобто, на життєві обставини накладається стрес від обмеження у ресурсах та звичному способі життя. І це вже може перевищувати адаптаційні можливості психіки. Що у свою чергу, може призвести до погіршення стану здоров’я» – пояснює психологиня.

Схема така: родина дає час на відновлення жінці-матері, жінка-мати дає ресурси дитині

Ось декілька порад від Наталії Братасюк (далі пряма мова):

Попри несприятливі умови, для самовідновлення важливо пам’ятати, що все одно щось ви можете робити – це спілкування з друзями хоча б онлайн. Це прогулянки, побути на самоті (у кімнаті, ванній, у скверику), мінятися з партнером\чоловіком, родичами у догляді за дитиною. Брати для себе певний час. Вам його ніхто не дасть добровільно. Претендуйте, домовляйтеся… При наявності будь-яких обмежень, як от карантин, ви все одно щось таки можете робити для себе.

Важливо родині підключитися і допомогти жінці долати стрес. Бути поряд, проявити турботу про жінку, виявляти теплоту, любов та прийняття її станів. І тоді жінка буде здоровою, більше задоволеною та зможе далі достатньо добре турбуватися про дитину.

Отже, всім батькам бажаємо терпіння, адже передбачити, яка епідеміологічна ситуація буде надалі, ніхто не може. Хоч від материнства і не буває вихідних, та короткі перерви собі варто забезпечувати. Головне дбати не тільки про діток, а також і про свій емоційний стан і не забувати, що завжди необхідно знаходити час для себе. Адже щаслива мама – щаслива родина.

Останніми днями ситуація з карантином на Закарпатті покращилася. Область увійшла до так званої жовтої зони. Тому цього тижня в краї починають роботу дитсадки. А невдовзі і дитячі табори.

Марина ОЛАШИН

студентка Львівського національного університету імені Івана Франка

спеціально для Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів