Ужгород має стати органною столицею України – вважає професор УжНУ Ален Панов

Ужгород має стати органною столицею України – вважає професор УжНУ Ален Панов
Ужгород має чимало унікальних речей, якими, без сумніву, можемо пишатися. Сюди належить й ужгородський орган, виготовлений 1912 року, що стоїть у Реформатському храмі XVIII ст. Це другий з найдавніших органів в Ужгороді й один із найстарших на Закарпатті та в Україні.

 

Музичний інструмент трубчастий, пневматичний, одномануальний, він має 10 регістрів та більш ніж 500 труб. Перебуває у відносно задовільному стані, однак потребує відновлення й налаштування для забезпечення якісного звучання. Цікаво, що раритет збережено в оригінальному стані з мінімальними корективами. Сьогодні це рідкість, адже більшість із таких інструментів були піддані глибокій модернізації.

Ален Панов

«Уявіть собі, що в Ужгороді маємо унікальний інструмент, який створений у минулому столітті відомою на увесь світ мануфактурою і може радувати нас дивовижною музикою й сьогодні. У сучасному глобалізованому світі – з його електронними девайсами і все більшим невмінням спілкуватися, радіти, вчитися, робити добро ближньому і мати естетичне задоволення в офлайні – варто берегти витвори людства, які несуть історичний і ментальний код, забезпечують зв’язок між поколіннями. Відчуваю трепет, коли уявляю, що маємо можливість допомогти у відновленні реліквії, яка є не лише музейним експонатом, а й приносить радість людям і сьогодні.

Закарпаття з його 64 органами – єдиний в Україні регіон, де спостерігаємо таку їх концентрацію. Це є безумовним свідченням високої розвиненості краю, його високої культури минулих століть. Маємо дякувати нашим предкам за всі ті добрі речі, які вони створили. І завжди задумуватися над тим, що залишимо нащадкам ми. Пишаємося, що реформатська громада Ужгорода на чолі із заступником єпископа Яношем Гейдером зберегла цю реліквію. Гордимося, що в Ужгороді маємо майстра екстракласу – Шандора Шрайнера, – який здатний відновити історичний орган», – прокоментував подію відомий ужгородський дипломат, професор УжНУ Ален Панов, що за дорученням родини Панових курує цей проект.

Основні роботи з відновлення якості звуку завершилися до кінця липня 2020 року, тож відтепер будь-хто зможе почути звуки органної музики. За словами А. Панова, Ужгород і Закарпаття мають стати органною столицею України, тому що саме в нашому краї спостерігається найбільша кількість цих інструментів. Наше місто володіє трьома майданчиками європейського рівня – це католицький і реформатський храми, філармонія; ще шість десятків розташовані по різних містах, селищах, селах області. Є задум започаткування фестивалю органної музики, який би базувався в Ужгороді, але включав й інші локації по цілому Закарпаттю.

Варто відзначити, що переважна частина органів розташована у католицьких і реформатських церквах, котрі відкриті для таких заходів, завжди підтримують культурні і мистецькі задуми. Наш край міг би збагатитися додатковим туристичним продуктом, а також учергове продемонструвати свою високо культурність, історичність, поліконфесійність і толерантність, виступивши взірцем для всієї України. Такий проект також сприяв би підвищенню загальної культури краян, особливо молодої генерації, яка живе в онлайні і все далі віддаляється від традиційних морально-етичних цінностей, що завжди були сильними на Закарпатті.

Історична довідка.

Ужгородський орган у Реформатському храмі – один із найстарших органів в Україні, виготовлений у 1912 році мануфактурою Angster з міста Пейч в Угорщині, заснованої в Ангстер Йожефом.

Майстер світового рівня розпочав свій творчий шлях учнем у корифея жанру – Арістида Кавайї-Кольта, будівничого органу у Соборі Паризької Богоматері. Згодом пан Йожеф був обраний членом Французької академії наук, що засвідчило визнання його високої майстерності. У 1867-му – у рік заснування Австро-Угорщини – він створив сімейне підприємство у своєму рідному місті. Його нащадки продовжили діяльність до 1949 року. За цей час компанія стала провідною в Австро-Угорщині і цілій Європі, створивши 1300 органів та 3600 гармонік, що використовувалися по всьому континенту. Застосовувалися передові на той час технології та ноу-гау. Підприємство працювало за повним циклом: столярна, ливарна частини; складання цільного органу; налаштування тощо.

Медіацентр УжНУ за інформацією кафедри міжнародних відносин УжНУ

 

06 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів