Арсен Мелкумян: "Є ідея створити на Великоберезнянщині перший в Україні туристичний контрольно-пропускний пункт"

Арсен Мелкумян: "Є ідея створити на Великоберезнянщині перший в Україні туристичний контрольно-пропускний пункт"
Ідея створити перший в Україні туристичний КПП на українсько-польському кордоні прозвучала вчора під час круглого столу з туризму за участі Дмитра Нальотова, голови підкомітету туризму Верховної Ради, який у ці дні перебуває з візитом на Закарпатті на запрошення Закарпатської туристичної організації. Сьогодні ж зранку під час брифінгу озвучили результати вчорашнього круглого столу «Туризм: посткарантинні наслідки та концептуальні напрями розвитку туристично-рекреаційної сфери Українських Карпат».

 

Як повідомив Арсен Мелкумян, віце-президент Закарпатської туристичної організації, учора представники ЗТО разом із Д. Нальотовим побували в одному з найдепресивніших з точки зору туризму регіоні Закарпаття – на Великоберезнянщині.  

«Ми не поїхали з головою підкомітету в уже «набиті» готелі, ресторани, туристичні зони, де одне й те саме показують. Ми поїхали в найдепресивнішу зону Закарпаття – на Великоберезнянщину, в Стужицю, Лубню, поїхали до тих, хто там створює туризм, - розповів Арсен Мелкумян. - Маємо різні точки, регіони по Закарпаттю, які вже насичені туристами. Це, приміром, Синевир – там велике накопичення людей, що не мають, де паркувати авто, Свалявщину знають, Берегівщину тощо. А ось на Березнянщину рідко їдуть, тому треба до неї привертати увагу».

Зі слів віце-президента ЗТО, цей регіон має перспективу в сенсі розвитку велотуризму – там можна створювати веломаршрути і об’єднувати їх із тими, що прямують до нацпарку по той бік кордону, з Польщі.  

«Ми обговорили ідею створити на українсько-польському кордоні саме в цьому місці перший в Україні туристичний контрольно-пропускний пункт, через який би могли рухатися туристи», - додав А. Мелкумян.

Він уточнив, що попит на перетин кордону тут величезний:

«Головне, що по той бік кордону, за різними оцінками, щонайменше 300 тисяч туристів – це три Ужгороди – і вони не можуть заїхати сюди. Але хочуть. Якби змогли, це стало б справжнім проривом, поштовхом для розвитку всієї туристичної інфраструктури в прикордонні. Це - додаткові гроші, робочі місця, це кафе, прокати, ремонтні майстерні, готелі, це все те, що може дати значний розвиток району. Тому ми вирішили показати представникам влади, що працює, але не у нас. Це величезні можливості, їх не можна втратити».   

Дмитро Нальотов додав, що ідея справді слушна:

"Це може бути першим кейсом у світі – КПП, яке працює для туризму. Це дуже гарно для регіону, бо за 10 км від корону велике туристичне життя, люди проїжджають всю Європу і впираються в кордон, не можуть далі їхаити. Якщо створити таке КПП - воно може стати першою брамою між нашими національними парками". 

Д. Нальотов пообіцяв посприяти у відкритті такого КПП, адже майже всі попередні міждержавні узгодження щодо його відкриття досягнуті. Наразі, за інформацією президента ЗТО Ф. Шандора, тривають домовленості про відкиття пункту на місцевому рівні.

Марина ОЛАШИН

студентка Львівського національного університету імені Івана Франка

спеціально для Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів