Роберт Травницький: Якою може бути «інша» закарпатська кухня
Трошки про мене. Кулінарією захопився ще в дитинстві, і уже в маленькому віці, намагався створити той самий пейрінг (тоді я ще не знав, що це), бігаючи по бабусиному городу і куштуючи ту чи іншу рослину. Тоді я не усвідомлював, що ця справа стане моїм покликанням на все життя, – пише Роберт Травницький для Varosh.
Будучи вже професійним шеф-кухарем, я чим далі усвідомлював, що потрібно відроджувати свою рідну, національну, закарпатську гастрономію. Я завжди вважав, що потрібно йти в ногу з часом і намагався слідкувати за тим, що роблять світові шефи: як їм присвоюють Мішленівські зірки, як вони винахідливо вигадують якусь нову техніку та поєднання, і як з абсолютно невідомих національних кухонь вони роблять чи не найвідоміші кухні світу. От і я вирішив, що Закарпаття нічим не гірше. Летс гоу.
Словосполучення «закарпатська кухня» може мати інше значення. Саме поєднання світових технологій, відомих локальних страв та найкращих продуктів може змінити ставлення людей до локальної їжі.
Я почав експериментувати і роблю це повсякчас. Будуючи своє бачення нової української та закарпатської кухні, я розумію, що вони можуть посісти гідне місце в світовій гастрономії. О, Боже, наскільки безмежні можливості ховаються в них.
Сало засолене в ромашці; шипшинова камбуча; керезет з трюфелем; картопляний профітроль з заварним кремом із пікниці; банош, зварений на соці квашеного персика; форель, маринована в розсолі з карпатського різнотрав’я; короп маринований з гречаною місо-пастою та десерт з квашеного білого гриба – це далеко на весь список того, на що здатна наша гастрономія.
Окрему ланку в цьому всьому займає природа, а саме, їстівні рослини. Жолудевий хліб, вино з минулорічного листя дуба, мариновані шишки та хвойні паростки, каперси з кульбаби та шипшини та багато іншого.
Світ української кулінарії настільки безмежний, що з кожним днем все більше поглинає мене. І моєю особливою місією є розповідати про це людям через нову закарпатську кухню. Далі буде.
Роберт Травницький, шеф-кухар, Varosh
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
-->
До теми
- На Ужгородщині припинили чергову схему незаконного переправлення військовозобов’язаних до країн ЄС – підозрюваному обрали запобіжний захід
- На Закарпатті затримали прикордонника, якого підозрюють у сприянні контрабанді цигарок
- У ДТП на Тячівщині загинуло двоє людей
- Чверть століття провів у таборах ГУЛАГу: закарпатському політв’язню Івану Мирону – 95 років
- Контрабанда мобільних телефонів та планшетів: БЕБ на Закарпатті забезпечило відшкодування до бюджету 4,1 млн грн несплачених податків
- Незаконне переправлення військовозобов’язаних до Румунії: на Тячівщині викрито місцевого мешканця
- Правоохоронці Закарпаття знешкодили канал незаконного збуту зброї, боєприпасів і вибухових речовин
- 3500 доларів за перетин кордону: затримано закарпатця, який організував схему перетину кордону для ухилянтів
- БЕБ на Закарпатті вилучило на 2 млн грн сигарет без марок акцизного податку
- 7 років ув’язнення отримав закарпатець за сприяння незаконному переправленню військовозобов’язаних
- Двом закарпатцям оголосили підозру за незаконне переправлення військовозобов’язаних до Угорщини
- «Закарпатгаз» перейшов під контроль держави
- Незаконно потрапити до Угорщини за $5000 – трьох осіб підозрюють в організації схеми незаконного перетину кордону
- Підробляли продукцію коньячного заводу: детективи БЕБ на Закарпатті виявили склад фальсифікату на 5 мільйонів гривень
- Епіцентр землетрусу, який вчора відчули і на Закарпатті, був біля Гуменного в Словаччині
- На Закарпатті під туристами провалився навісний міст. Загинула жінка
- В Ужгороді прощатимуться із полеглим на війні Степаном Білкеєм
- На Донеччині у ДТП загинув військовий із Закарпаття Михайло Клешко
- На Закарпатті з’явиться Центр психологічної реабілітації українців, які постраждали від війни
- Закарпатські тероборонівці пройшли навчання за стандартами НАТО в одній із сусідніх країн (ВІДЕО)
До цієї новини немає коментарів