Роберт Травницький: Якою може бути «інша» закарпатська кухня

Трошки про мене. Кулінарією захопився ще в дитинстві, і уже в маленькому віці, намагався створити той самий пейрінг (тоді я ще не знав, що це), бігаючи по бабусиному городу і куштуючи ту чи іншу рослину. Тоді я не усвідомлював, що ця справа стане моїм покликанням на все життя, – пише Роберт Травницький для Varosh.
Будучи вже професійним шеф-кухарем, я чим далі усвідомлював, що потрібно відроджувати свою рідну, національну, закарпатську гастрономію. Я завжди вважав, що потрібно йти в ногу з часом і намагався слідкувати за тим, що роблять світові шефи: як їм присвоюють Мішленівські зірки, як вони винахідливо вигадують якусь нову техніку та поєднання, і як з абсолютно невідомих національних кухонь вони роблять чи не найвідоміші кухні світу. От і я вирішив, що Закарпаття нічим не гірше. Летс гоу.
Словосполучення «закарпатська кухня» може мати інше значення. Саме поєднання світових технологій, відомих локальних страв та найкращих продуктів може змінити ставлення людей до локальної їжі.
Я почав експериментувати і роблю це повсякчас. Будуючи своє бачення нової української та закарпатської кухні, я розумію, що вони можуть посісти гідне місце в світовій гастрономії. О, Боже, наскільки безмежні можливості ховаються в них.
Сало засолене в ромашці; шипшинова камбуча; керезет з трюфелем; картопляний профітроль з заварним кремом із пікниці; банош, зварений на соці квашеного персика; форель, маринована в розсолі з карпатського різнотрав’я; короп маринований з гречаною місо-пастою та десерт з квашеного білого гриба – це далеко на весь список того, на що здатна наша гастрономія.
Окрему ланку в цьому всьому займає природа, а саме, їстівні рослини. Жолудевий хліб, вино з минулорічного листя дуба, мариновані шишки та хвойні паростки, каперси з кульбаби та шипшини та багато іншого.
Світ української кулінарії настільки безмежний, що з кожним днем все більше поглинає мене. І моєю особливою місією є розповідати про це людям через нову закарпатську кухню. Далі буде.
Роберт Травницький, шеф-кухар, Varosh
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- На Закарпатті проведуть весняну кампанію з імунізації диких тварин проти сказу
- Міжнародна співпраця – в дії: з початку 2025 року закарпатські митники виявили правопорушень на 16 мільйонів
- В Ужгородському ліцеї ім. Т.Г. Шевченка відбувся інституційний аудит
- Збір 500 000 грн на комплектуючі для дронів для українських військових - в Ужгороді триває «Сакура Фест»
- В Ужгороді провели майстерклас з розпису писанки воском
- СБУ та Нацполіція затримали ще 3 ділків, які намагалися налагодити нелегальний продаж «трофейної» зброї на Закарпатті
- Завтра в Ужгороді попрощаються із захисником Сергієм Лазориком
- Медики Закарпатської обласної лікарні спільно з колегами з США оперуватимуть пацієнтів з найважчими травмами
- У Закарпатській обласній філармонії шанувальникам музичного мистецтва представлять концертну програму «Handel 340»
- В Ужгороді сьогодні попрощалися із полеглим захисником Ярославом Малюком
- Обмін валют без сплати податків: БЕБ на Закарпатті скерувало до суду справу щодо місцевого підприємця
- Обласна філармонія запрошує містян і гостей Ужгорода на музичний вечір, присвячений усім Героям України
- Консультаційним центром ДПС Закарпаття надано 51 консультацію платникам ПДВ
- НПП «Синевир» протягом 2 років буде реалізовувати міжнародний проєкт «Запровадження моніторингу водно-болотних угідь міжнародного значення в Карпатському регіоні»
- Поліція встановлює обставини вибуху в Ужгороді
- Допомагав за гроші ухилитися від служби в армії – на Закарпатті затримали інструктора районного ТЦК і СП
- СБУ та Нацполіція затримали 44-річного закарпатця, який намагався налагодити нелегальний продаж «трофейної» зброї
- Акцію «Дитячий письменний за прилавком» в Ужгороді відкрив Мирослав Дочинець
- На Закарпатті працівниця військової частини обманом отримала 250 тис. грн виплат
- Завтра, 24 січня, в Ужгороді попрощаються із захисником Русланом Капальчиком
До цієї новини немає коментарів