Роберт Травницький: Якою може бути «інша» закарпатська кухня

Трошки про мене. Кулінарією захопився ще в дитинстві, і уже в маленькому віці, намагався створити той самий пейрінг (тоді я ще не знав, що це), бігаючи по бабусиному городу і куштуючи ту чи іншу рослину. Тоді я не усвідомлював, що ця справа стане моїм покликанням на все життя, – пише Роберт Травницький для Varosh.
Будучи вже професійним шеф-кухарем, я чим далі усвідомлював, що потрібно відроджувати свою рідну, національну, закарпатську гастрономію. Я завжди вважав, що потрібно йти в ногу з часом і намагався слідкувати за тим, що роблять світові шефи: як їм присвоюють Мішленівські зірки, як вони винахідливо вигадують якусь нову техніку та поєднання, і як з абсолютно невідомих національних кухонь вони роблять чи не найвідоміші кухні світу. От і я вирішив, що Закарпаття нічим не гірше. Летс гоу.
Словосполучення «закарпатська кухня» може мати інше значення. Саме поєднання світових технологій, відомих локальних страв та найкращих продуктів може змінити ставлення людей до локальної їжі.
Я почав експериментувати і роблю це повсякчас. Будуючи своє бачення нової української та закарпатської кухні, я розумію, що вони можуть посісти гідне місце в світовій гастрономії. О, Боже, наскільки безмежні можливості ховаються в них.








Сало засолене в ромашці; шипшинова камбуча; керезет з трюфелем; картопляний профітроль з заварним кремом із пікниці; банош, зварений на соці квашеного персика; форель, маринована в розсолі з карпатського різнотрав’я; короп маринований з гречаною місо-пастою та десерт з квашеного білого гриба – це далеко на весь список того, на що здатна наша гастрономія.
Окрему ланку в цьому всьому займає природа, а саме, їстівні рослини. Жолудевий хліб, вино з минулорічного листя дуба, мариновані шишки та хвойні паростки, каперси з кульбаби та шипшини та багато іншого.
Світ української кулінарії настільки безмежний, що з кожним днем все більше поглинає мене. І моєю особливою місією є розповідати про це людям через нову закарпатську кухню. Далі буде.
Роберт Травницький, шеф-кухар, Varosh
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- «Зимовий вернісаж»: у музеї Бокшая відкрили підсумкову виставку Товариства угорських митців Закарпаття
- Торт "Ужгородський замок" - презентували ще одну солодку родзику міста над Ужем
- Облаштували інфраструктуру, зробили запас дров: на Петросі підготували прихисток для туристів
- В Ужгороді запалили свічки на Менорі з нагоди єврейського свята Хануки
- У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту триває марафон передріздвяних майстер-класів
- Шахраї використовують світлини військових для рекламування фальшивих посвідчень водія
- В Ужгородському замку відкрили сучасний інформаційний інфобокс, присвячений унікальній пам’ятці — церкві Святого Юрія
- На Закарпатті СБУ, Нацполіція та прикордонники ліквідували чергову «ухилянтську схему»
- В Ужгороді відкриють виставку «Косиця. Наша історія», присвячену десятиріччю студії традиційної вишивки
- На Закарпатті СБУ, Нацполіція та прикордонники ліквідували ще один незаконний «трансфер» ухилянтів через держкордон
- СБУ, Нацполіція та прикордонники затримали ще одного співучасника «інкасаторської» схеми для ухилянтів
- В Ужгороді провели вечір пам’яті Надії Панчук
- СБУ та Нацполіція блокували на Закарпатті ухилянтську схему: чоловіків доставляли до кордону на інкасаторських машинах
- У селі Іза триває активна фаза протиепідемічних заходів через спалах гепатиту А
- Відкрили дорогу та розпочинають вакцинацію: у селі Іза завершили протест
- Консульство Угорщини в Берегові отримало нового керівника
- В Ізі на Хустщині місцеві жителі перекрили дорогу та спалили карантинний пост – протестують проти обмежень через спалах гепатиту А
- У селі Іза на Закарпатті зафіксували спалах вірусного гепатиту A - фахівці рекомендують утриматися від поїздок туди
- На Закарпатті лісівники висадили Ліс пам’яті
- Центр ветеранського розвитку розпочинає набір учасників на короткострокові освітні програми

До цієї новини немає коментарів