Роберт Травницький: Якою може бути «інша» закарпатська кухня

Трошки про мене. Кулінарією захопився ще в дитинстві, і уже в маленькому віці, намагався створити той самий пейрінг (тоді я ще не знав, що це), бігаючи по бабусиному городу і куштуючи ту чи іншу рослину. Тоді я не усвідомлював, що ця справа стане моїм покликанням на все життя, – пише Роберт Травницький для Varosh.
Будучи вже професійним шеф-кухарем, я чим далі усвідомлював, що потрібно відроджувати свою рідну, національну, закарпатську гастрономію. Я завжди вважав, що потрібно йти в ногу з часом і намагався слідкувати за тим, що роблять світові шефи: як їм присвоюють Мішленівські зірки, як вони винахідливо вигадують якусь нову техніку та поєднання, і як з абсолютно невідомих національних кухонь вони роблять чи не найвідоміші кухні світу. От і я вирішив, що Закарпаття нічим не гірше. Летс гоу.
Словосполучення «закарпатська кухня» може мати інше значення. Саме поєднання світових технологій, відомих локальних страв та найкращих продуктів може змінити ставлення людей до локальної їжі.
Я почав експериментувати і роблю це повсякчас. Будуючи своє бачення нової української та закарпатської кухні, я розумію, що вони можуть посісти гідне місце в світовій гастрономії. О, Боже, наскільки безмежні можливості ховаються в них.
Сало засолене в ромашці; шипшинова камбуча; керезет з трюфелем; картопляний профітроль з заварним кремом із пікниці; банош, зварений на соці квашеного персика; форель, маринована в розсолі з карпатського різнотрав’я; короп маринований з гречаною місо-пастою та десерт з квашеного білого гриба – це далеко на весь список того, на що здатна наша гастрономія.
Окрему ланку в цьому всьому займає природа, а саме, їстівні рослини. Жолудевий хліб, вино з минулорічного листя дуба, мариновані шишки та хвойні паростки, каперси з кульбаби та шипшини та багато іншого.
Світ української кулінарії настільки безмежний, що з кожним днем все більше поглинає мене. І моєю особливою місією є розповідати про це людям через нову закарпатську кухню. Далі буде.
Роберт Травницький, шеф-кухар, Varosh
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- «Контракт 18–24» для 128 ОГШБр розширено на новий напрямок: оператори безпілотних систем.
- УжНУ посів 12 місце в Україні за кількістю вступників
- Фестиваль «Кіно cусідів» в Ужгороді
- В Ужгороді до Міжнародного дня молоді проведуть форум «Формула покоління»
- В Ужгороді вчетверте проходить міжнародний фестиваль «Кіно сусідів»
- На Закарпатті відкривають новий профільний ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою
- Хочеш стати штурмовиком? У 128-й бригаді тренують тих, хто не вагається
- Ще один ветеранський простір відкрили у Закарпатській області
- Лазерні технології для підготовки добровольців, що доєдналися до 128 бригади за проєктом «Контракт 18-24»
- Родини загиблих Героїв-закарпатців доєднались до Всеукраїнської прощі
- В Ізі погіршилася епідситуація з гепатитом А - запровадили додаткові обмежувальні заходи
- Повернення до себе: як відновлюються воїни 128-ї Закарпатської бригади
- Ужгородців запрошують на нічний благодійний забіг
- В Ужгороді відзначили найпрофесійніших закарпатських бухгалтерів та аудиторів
- В Ужгороді парамедики врятували дівчинку, у якої зупинилось серце
- Міжнародний транскордонний проєкт WeCaRe: новий етап екологічної співпраці України, Угорщини та Словаччини
- В ОВА розповіли особливості цьогорічної вступної кампанії до військових навчальних закладів
- У Закарпатській обласній станції переливання - гостра нестача третьої групи крові з негативним резус-фактором
- В Ужгороді проведуть благодійний "Купала Фест 2025"
- СБУ та Нацполіція затримали ділка, який намагався продавати зброю на Закарпатті
До цієї новини немає коментарів