Україна в ляльках – тепер в ужгородському скансені

Україна в ляльках – тепер в ужгородському скансені
У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту в Ужгороді відкрилася ІІ всеукраїнська виставка «Натхненні лялькою», яку присвятили Дню Незалежності України.

 

Як розповів нам директор скансену Василь Коцан, торік у ній взяла участь 61 народна іграшка семи майстринь із нашого краю та однієї – з Черкащини. Тепер же кількість учасниць зросла до 30-ти, вони представили понад 140 робіт – просто надіслали їх, коли було оголошено про намір організувати експозицію. Відтак ляльки приїхали з Черкаської, Львівської, Дніпропетровської, Київської, Закарпатської, Луганської, Донецької, Харківської, Полтавської, Хмельницької, Тернопільської, Сумської, Запорізької областей, а також із Королівства Норвегії. Срібну Землю представили творіння членкинь Закарпатського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, яке очолює Людмила Губаль, а також – із фондової збірки музею.

Різноманіття вражає. Можемо побачити нашу державу в ляльках. Пан Василь пояснює, що тут і оберегові мотанки, сакральні, авторські та декоративні ляльки. Радують око ті, що виконані із кукурудзяного листя (на фото вгорі): вони були чи не найбільш поширені в краї, саме такими бавилися наші прабабусі. Виготовляють їх і нині, але вже як декор. Є на виставці й іграшки з соломи, які представила Наталія Чорна зі Львова, із глини від Ольги Гал із Виноградова. Одна з ляльок на одязі має дроздів. Як пояснила в переписці з нами Ніна Хаген із Норвегії, це – «молодиця Другетівна», яку вирішили зробити в українській школі «Еллісів» у Осло, бо «упродовж чотирьох століть історія Ужгорода була тісно пов’язана з родом графів Другетів. Лялька оселилася недалеко від замкового палацу, де над воротами на кам’яній плиті висічено герб родини Другетів із чотирма птахами (шпаки чи дрозди). І ось вони тихесенько злетіли і зручно сіли на святковий фартушок нашої молодиці».

А ось традиційні побутові дерев’яні іграшки Закарпаття з фондів музею нагадують, особливо старшому поколінню, про дитинство. На їх прикладі видно, як за допомогою іграшкових «знарядь у мініатюрі» дітей змалечку привчали до роботи. Всі твори у виставковій залі – це ручна робота. А те, що зроблено руками, має неповторну ауру. Тому маєте місяць, аби побачити.

Оксана ШТЕФАНЬО

Фото Ярміли Басараб

Новини Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів