Дослідження: перехід на електронні сигарети дозволяє покращити стан судин в організмі людини

Дослідження: перехід на електронні сигарети дозволяє покращити стан судин в організмі людини

 

Останнім часом електронні сигарети перетворилися на об’єкт підвищенної уваги. Причому, цього разу справа не у виражених якостях цих пристроїв з точки зору їх користі під час відмови від тютюнопаління, навпаки, вейпінг все частіше звинувачують у погіршенні стану здоров’я людей. Наприклад, доволі масштабна кампанія з дискредитації електронних сигарет була розгорнута майже с перших днів пандемії коронавірусу, коли в ЗМІ було поширено низку матеріалів про те, що вейпери в сім разів більше ризикують захворіти на COVID-19, ніж інші люди. Нікого навіть не цікавило, що подібні висновки фактично були взяті зі стелі, а реальних досліджень з цього приводу жодного разу не проводилося.

Між тим, як стверджуюсь вчені з Університету Данді, які провели відповідне дослідження, використання електронних сигарет може мати позитивні наслідки для організму людини. Однак, слід відзначити, що подібні висновки ще не є приводом для того, щоб брати гроші й поспішати в Клаудфол, або будь який інший вейп магазин. Насправді, йдеться не стільки про вейпінг як такий. Вченим вдалося встановити виражений позитивний ефект не від самого використання електронних сигарет, а безпосередньо від переходу на них замість паління тютюну.

Згідно їх висновкам, перехід на електронні сигарети дозволяє покращити стан судин в організмі. Більш того, такий ефект помічається вже через місяць. Таким чином вчені зайвий раз підтвердили правильність основного тезису, згідно якого, електронні сигарети залишаються однією з найкращих альтернатив палінню. Дослідникам вдалося виявити, що у короткостроковій перспективі перехід з використання тютюнових виробів на вейпінг, незалежно від того, чи є в складі рідини для електронної сигарети нікотин, фіксується суттєве покращення стану судин в організмі.

В рамках цього дослідженні вчені запросили більше сотні курців, які кожного дня викурювали не менше 15-20 сигарет, крім того, стаж паління піддослідних мав бути не менше двох років. Далі всіх учасників експерименту розділили на три групи. Перша група продовжила палити, друга – перейшла на електронні сигарети без нікотину, третя – на вейп с нікотином. Протягом усього періоду проведення дослідження його учасників пильно контролювали.

Виявилося, що люди, які перейшли на використання вейпів, незалежно від того, чи був в його складі нікотин, відчули покращення вже за місяць після початку експерименту. Стан їхніх судин покращився на 1,5%. Крім того, вчені підкреслюють, що більш виражене покращення було зафіксовано саме в організмі жінок. Крім того, дослідження дозволило виявити ще один цікавий факт. Виявилося, що у людей, стаж паління яких дорівнює 20 рокам, жорсткість судин кровоносної системи виявлялася набагато більшою, а тому і ступінь покращення в даному випадку була менш вираженою в порівнянні з тими, хто палив по пачці в день менше 20 років.

При цьому вчені наголошують, що отримані ними результати ще не свідчать про безпечність електронних сигарет. Проведене дослідження просто доводить той факт, вейпінг менш шкідливий для організму людини за звичайний тютюн, проте все одно несе відповідні ризики.

 

10 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів