Урочисте міське Віче до 1127-ї річниці Ужгорода

Урочисте міське Віче до 1127-ї річниці Ужгорода
Загальноміське Віче до 1127 річниці Ужгорода відбулося сьогодні у дворику Ужгородського музею. Урочистості розпочали із Державного гімну України у виконанні Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять захисників нашої держави, військовослужбовці Тетяна Реківчак та Віталій Стах віднесли корзину з квітами до меморіалу загиблим на Сході України воїнам.

 

До присутніх на Віче ужгородців, серед яких і колишні керівники міста, Почесні громадяни, звернувся Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

«Через пандемію коронавірусу цьогорічний День народження нашого міста відзначаємо, на жаль, не так, як звикли в останні роки. Нема фестивалів, концертів, яскравих масштабних заходів, які ми готували у попередні Дні народження Ужгорода. Уперше за багато років не приїхали наші закордонні друзі – партнери із міст-побратимів, немає сьогодні і колег з інших міст України. Нам дуже шкода через це, але здоров’я ужгородців, гостей нашого міста важливіші. Упевнений, здолаємо й епідемію, і вже наступного року на повну відсвяткуємо День Ужгорода», – сказав, зокрема, Богдан Євстафійович. 

Додав, що за останні 5 років у місті зроблено багато. Оновлені набережна Незалежності, площі Шандора Петефі та Георгія Кірпи. Капітально відремонтовано десятки вулиць, сотні прибудинкових територій, модернізовано систему вуличного освітлення. На вулицях міста – сучасний комунальний транспорт, який замінює старі та непривабливі маршрутки. Триває поетапний ремонт та оснащення усім необхідним наших медичних, освітніх та культурних закладів. Оновлені стадіони та збудовані мультифункціональні спортивні майданчики. Усе це досягнуто спільними зусиллями влади та ужгородців. 

«Зрозуміло, це – лише початок шляху до створення справді комфортного та привабливого для життя в Ужгороді. Першочергової уваги потребує будівництво сміттєпереробного заводу, школи та дитсадка. Вкрай необхідно й надалі приводити до ладу дороги та тротуари. Оберігати та розвивати відпочинкові зони, розбудовувати спортивну та туристичну інфраструктуру, підтримувати у належному стані історичні споруди. Роботи попереду багато. Упевнений, що завершимо розпочате. Тому я братиму участь у виборах міського голови Ужгорода 25 жовтня. Вірю – разом, спільними зусиллями, єдиним прагненням змінимо наш Ужгород!», – наголосив Богдан Андріїв. 

Містом кави, містом з ароматом липи назвав Ужгород перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба. «Ужгород – унікальний, унікальна екосистема, елементами якої є українська вишиванка, чеська архітектура, японська сакура, угорський бограч, французький петанк», – сказав пан Коцюба. Відзначив, що ужгородці пишаються поєднанням славетної історії та героїчного сьогодення рідного міста, згадав виклики, які зараз стоять перед країною – російську агресію та пандемію коронавірусу, побажав щастя та добробуту усім містянам. 

Перший міський голова Ужгорода часів незалежної України Еміл Ландовський у своїй промові пригадав, як міська рада І скликання започаткувала святкування Дня міста. Це було у 1993 році – на 1100-річчя обласного центру Закарпаття, тоді чи не вперше депутати були одноголосні під час прийняття рішення. Висловився і про Ужгород сьогоднішній, відзначив, що в останні роки у місті багато зроблено. «Не заперечую: комусь подобається, комусь не подобається, чуємо й критику у бік міської ради. Але всі ми бачимо, що Ужгород змінився. Мені, як міському голові, це подобається. Думаю, що зі мною погодяться колеги – так і потрібно продовжувати», – сказав Еміл Федорович і попросив більше уваги приділяти сферам соціального захисту та медицини, зважаючи на реалії. Еміл Ландовський привітав усіх містян із Днем народження Ужгорода, побажав здоров’я та берегти себе. 

Міський голова Богдан Андріїв привітав також Почесних громадян Ужгорода – директора комунального некомерційного підприємства «Центральна міська клінічна лікарня» Ужгородської міської ради, лікаря-хірурга Івана Кураха, журналістку газети «Ужгород», авторку серії публікацій, об'єднаних назвою «Втрачений Ужгород», заслужену журналістку України Тетяну Літераті, заслуженого лікаря України, хірурга, доктора медичних наук, професора кафедри хірургічних хвороб медичного факультету УжНУ Петра Шеремета та художню керівницю і головну диригентку Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталію Петій-Потапчук. 

Відзначили і лауреатів «Почесної відзнаки Ужгородської міської ради». Ними цьогоріч стали вчитель фізичної культури Ужгородської загальноосвітньої школи I-III ступенів №7 Володимир Кожайкін, вихователька закладу дошкільної освіти №12 загального розвитку Ірина Орлова, голова клубу акваріумістів Закарпаття Терезія Лазар, директор поліграфічного підприємства «Патент» Іван Ключевський, заступник головного інженера ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Уж МРЕМ Олександр Іштвані, голова молодіжної організації «Молодий Патріот», кандидат технічних наук, доцент кафедри програмного забезпечення системи УжНУ Василь Кут та провідний фахівець факультету фізичного виховання і спорту УжНУ Катерина Ляховець. 

Учетверте до Дня міста вручили й премію в галузі літератури і краєзнавства імені Петра Скунця. Цього року її присудили лише у номінації «художня література» – Василю Густі за книгу «Притча про щастя» та Івану Ребрику за книгу «Переднівок. Зібрані тексти». Переможці отримають по 10 тисяч гривень премії. 

Заслужений академічний Закарпатський народний хор та його солісти – народний артист України, Почесний громадянин Ужгорода Петро Матій, Іван Вархол та Ольга Свида – під час Віче виконали також пісні «Лебідка» в обробці Миколи Попенка, «Верховино, світку ти наш», «Ватра». Завершили урочистості «Молитвою за Україну». 

Завтра ж у Горянській ротонді о 10.30 відбудеться святкова Літургія до Дня міста та духовний концерт Заслуженого академічний Закарпатського народного хору.  

 

12 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів