Мільйон дерев: Закарпаття долучається до всеукраїнської акції з озеленення

Мільйон дерев: Закарпаття долучається до всеукраїнської акції з озеленення
Охочі долучитися до акції мають зареєструватися у ґуґл-формі (див. у тексті), ініціативу можна підтримати фінансово й ресурсно.

 

Висадити мільйон дерев за добу – таку амбітну мету взяли на себе українці в рамках реалізації національного проєкту «Озеленення України». На Закарпатті його координує Ужгородський університет. 17 жовтня в області відбудеться акція з висаджування дерев, яка засвідчить український рекорд.

Представники команди «Озеленення Закарпаття»

Представники команди «Озеленення Закарпаття»

Масштабне озеленення планували ще на березень. Тоді підписали меморандум про співпрацю між владою та установами, громадськими організаціями й представниками бізнесу краю. Однак через карантин плани довелося змінювати.

За цей час деякі організації, які зобов’язалися висадити дерева, свою частину угоди вже виконали, – розповідає Ганна Мелеганич – координаторка проєкту «Озеленення Закарпаття», директорка Ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ.

Ганна Мелеганич

Ганна Мелеганич

«Загалом на Закарпатті плануємо висадити до 100 тисяч дерев – це значна частина від загальної кількості в Україні. За першу, так би мовити, «карантинну» хвилю навесні деякі підприємці й організації вже посадили близько 300 деревцят. 17 жовтня плануємо висадити близько 10 тисяч дерев силами волонтерів, решту ж висадять працівники лісгоспів», – уточнює пані Ганна.

Висадка навесні

Висадка навесні

На Закарпатті основну кількість дерев висаджуватимуть на територіях лісгоспів у Воловецькому та Свалявському районах, де під посадку передбачені великі площі. Також, зі слів Ганни Мелеганич, бажання озеленити свої території садовими деревами висловили й 34 будинки сімейного типу у різних куточках області. Побільшає дерев і в Ужгороді – до участі в акції долучаються ОСББ, школи та садочки, Падіюн, ЗОЕНЦ, також озеленять територію парку Перемога (Кірпічка) та ділянку УжНУ на БАМі.

Помічниця ректора Крістіна Товт розповідає: «Ми плануємо висадити на території університету понад 100 дерев – їх надають держлісгоспи, частину купуємо самотужки. Із ділянкою під озеленення вже визначилися – це буде територія між студентськими гуртожитками і центральним корпусом на БАМі. Тепер там чагарники, які ми розчистимо, а представники інженерно-технічного та географічного факультетів уже розробляють схему парку, який закладемо. Цього року УжНУ святкує 75-у річницю, але через карантин відзначити її з розмахом не вдасться. Тож ми вирішили, що закладення парку поблизу університету стане доброю альтернативою святкуванню».

Крістіна Товт

Крістіна Товт

«Цією акцією прагнемо створити велику колективну історію успіху, привернути увагу до відновлення екосистеми України і світу й показати, що спільні зусилля багатьох людей дають результати. Маємо рятувати планету, доки не пізно», – резюмує Ганна Мелеганич.

Усі охочі долучитися до акції мають зареєструватися у ґуґл-формі. Також ініціативу можна підтримати фінансово й ресурсно.

Крім того, до 16 жовтня триває конкурс малюнків, за підсумками якого кращих авторів нагородять подарунками.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

Фото на головній сторінці Юлії Давидової

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

09 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів