Уже рік закарпатська молодь руйнує стіни між людьми і будує стіни помешкань

Уже рік закарпатська молодь руйнує стіни між людьми і будує стіни помешкань
Як ви проводите вихідні? На природі чи з друзями, у кіно або кав’ярні? Волонтери руху Будуємо Україну Разом (БУР) теж не гребують таким відпочинком. Але повсякчас у вихідні вони... роблять ремонти. Днями закарпатський осередок БУРу відсвяткував свій перший День народження. Розповідаємо про те, як і чому молодь на волонтерських засадах допомагає з ремонтами у помешканнях незнайомих людей та громадських просторах.

 

Волонтерський проєкт Будуємо Україну Разом зародився у 2014 році. Зараз в Україні існує 10 осередків у різних областях. Один із них – на Закарпатті.

Голова закарпатського осередку Павло Прижегодський розповідає: «За рік роботи ми провели 9 короткострокових ремонтів – БУРчиків, 2 БУР толоки, 2 BUR talks (це лекції на зразок TEDx) та безліч нетворкінгів для гуртування команди. Приємно, що за такий відносно невеликий проміжок часу нам вдалося залучити до наших акцій 95 волонтерів – це третій результат по Україні! А географія наших заходів охопила Ужгород, Мукачево, Чинадієво та Виноградів. Маємо у планах відкриття осередків у кожному з 6 новостворених районів області – тоді зможемо проводити більше акцій і допомагати більшій кількості людей».

Головним чином акції БУРу спрямовані на допомогу родинам, що потребують покращення житлових умов, але не в змозі це собі дозволити фінансово. Для проведення необхідних робіт БУРівці залучають спонсорів та партнерів, отримують кошти від небайдужих людей (БУРдрузів), продажу фірмових товарів, а також значною мірою допомагає фінансування USAID та Міністерства соціальної політики України.

Павло Прижегодський

«Одна з найяскравіших особисто для мене історій – історія родини із соціального гуртожитку в Мукачеві, – ділиться Павло Прижегодський. – Рік тому ми прийшли до них і допомогли відремонтувати житловий блок. І вже за пів року вони самі виявили ініціативу допомогти своїм сусідам і запросили БУР до них. А пізніше власними силами вони привели до ладу під’їзд свого гуртожитку».

Родина Ольги Томашевської також спочатку приймала БУР у себе, а тепер разом із чотирма дітьми долучаються до акцій уже в ролі волонтерів. «У мене в домі було багато моментів, які потребували завершення або не були зроблені взагалі. Спочатку майстри БУРу були вражені фронтом робіт. Але запевнили: чим зможуть – допоможуть. У результаті нам не лише зробили ремонт, але й міцно увійшли в наше життя. Знаєш, БУР – це, напевно, назавжди. Потім ми уже й самі долучилися як волонтери – допомагали з ремонтом у притулку для тварин від Кожен має другий шанс і зараз чекаємо наступних акцій», – каже Ольга.

Ольга Томашевська

За чим сюди приходять люди і чому на волонтерських засадах хочуть допомагати іншим? Відповідь на це питання для себе визначила волонтерка закарпатського осередку Вікторія Смочко. Дівчина запевняє: «Для мене БУР – це люди. Це набагато більше, ніж просто волонтерство, просто ремонт чи просто якась відбудова. Це щось неосяжне. Таке, що сидить всередині кожного з нас. Цінності БУРу вплелися у наше повсякденне життя. Ти цінуєш відповідальність, рівність між людьми, вчишся довіряти і віриш у свою справу, маєш ціль, розумієш, що хочеш досягати висот і змінювати та розбудовувати Україну. І для цього не потрібні гроші. Для цього потрібні надійні люди поруч. БУР змінив мій світогляд, допоміг розібратися у собі та знайти дуже багато крутих людей. Я навіть ціную більше не те, що ми робимо, а те, яких людей ми знаходимо і підсилюємо. А гарний результат роботи – це приємний бонус».

Вікторія Смочко

20-21 жовтня закарпатський осередок Будуємо Україну Разом допомагатиме з ремонтом родині з Мукачева. Деталі акції – у події на Фейсбук. Обов’язкова реєстрація. Слідкувати за анонсами подій осередку зручно у чаті в Телеграмі.

Ксенія Шокіна

PR-менеджерка закарпатського осередку БУР

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів