Ужгород на межі збезводнення

Обласний центр Закарпаття вже незабаром може залишитися без водопостачання. Причина — несплата населення за спожиту воду. З огляду на це, директор Водоканалу Юрій Омеляненко вирішив звернутися до мешканців міста.

 

За словами Ю. Омеляненка, станом на 13 лютого оплата населення за спожиту воду становить тільки 46 %. Оскільки в Ужгороді немає великих підприємств, то нормальна робота Водоканалу майже повністю залежить від своєчасної сплати населення. "Навіть незначний збій з оплатою ставить під загрозу водопостачання в Ужгороді, оскільки Водоканал не може вчасно розраховуватися за спожиту електроенергію. У разі несплати Водоканалом за електроенергію, Закарпаттяобленерго відключить Водоканалу енергопостачання, як це було торік, коли 1,5 місяця в Ужгороді були перебої з водою. Тоді виникали аварії та різко погіршилася якість води. Якщо населення не буде платити, то ми будемо змушені зменшувати постачання води, для того, щоб заощаджувати електроенергію. Якщо Закарпаттяобленерго таки відключить водозабір "Минай", місто буде без води і без тепла", — каже директор Водоканалу.

Є Закон України "Про Загальнодержавну програму "Питна вода України" на 2006 — 2020 рр.", одна зі статей якого передбачає субвенції з Держбюджету місцевим бюджетам на покриття різниці в тарифах за спожиту електроенергію та відпускного тарифу для населення. "Оскільки в Ужгороді понад 75 % споживачів — населення, то ми мали б отримувати субвенцію близько 350 тис. гривень на місяць. Однак ця стаття в бюджеті на цей рік не закладена. Якби ми мали ці гроші, то ми б направляли їх на технології енергозбереження, які дають можливість зменшити споживання електро-енергії на 25 %.

Люди часто запитують, чому піднялися тарифи на воду, якщо тарифи на електроенергію не підвищували з 1997 року, а основна складова тарифу — вартість електроенергії? Справді, з 1997 року тариф для населення становить 15,6 коп., але Водоканал платить за електроенергію 36,03 коп. Зважаючи на те, що Водоканал споживає щомісячно близько 2 млн. кВт., неважко порахувати, які збитки ми з цього маємо.

Держава має чесно зізнатися, що вона не витягне комунальну сферу сама, а звалити це все на населення з його низькою платоспроможністю — не вихід. У всьому світі ця галузь прибуткова, просто у нас ця ніша наразі вільна. Аби привести комунальну систему міста в належний стан, треба близько 250 млн. грн. Місто такі гроші не зможе знайти, тут мусить бути інвестор", — підсумовує Ю. Омеляненко.

Задля справедливості треба відзначити, що наразі далеко не у всіх багатоповерхівках Ужгорода цілодобово є вода, дуже часто воду подають за графіком, але таки подають. Торік, коли Закарпаттяобленерго відключило за борги електропостачання водозабору "Минай", вода для ужгородців стала розкішшю. То навряд чи хтось зрадіє, якщо це станеться знову.

Для довідки. Тарифи на водопостачання в Ужгороді: для населення — 2,05 грн. за 1 м3, для бюджетних установ — 2,25 грн., інших споживачів — 4,83 грн.

РІО

 

18 лютого 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Unclesem 2006-02-18 / 11:17:00

    почему нельзя отключать неплательщиков?
    Сразу все стало бы на свои места. Тут как с отоплением - пуст ьпросят субсидии, почему тот кто платить исправно и день-в-день должен изза них страдать?