Рятувальники, які шукають зниклого туриста кілька діб, заявили, що гора Гимба – їх Бермудський трикутник

Рятувальники, які шукають зниклого туриста кілька діб, заявили, що гора Гимба – їх Бермудський трикутник
Пошуки зниклого тут в черговий раз туриста тривають вже кілька діб.

 

Одна з найкрасивіших вершин Карпат забрала багато життів.

– Скільки на цій горі людей загинуло – ми вже з рахунку збилися, – розповіли “КП” в Україні “жителі селища Березники (Закарпатська обл.), Яке знаходиться в 15 км від вершини Гимби.

– Навіть в погожий день раптом може з’явитися туман, вітер, і людина просто втрачає орієнтири. і пропадає. Старожили кажуть, що гора буває не в дусі …

Гимба розташована на масиві Боржава (Закарпаття), її висота майже півтори тисячі метрів над рівнем моря. Вже на під’їзді до вершини у туристів дух захоплює від її природної могутності й краси. Гору давно облюбували мандрівники, адже поруч розташований гірськолижний курорт Пилипець, а неподалік знаходиться мальовничий водоспад Шипіт. У зимовий сезон в ці краї поспішають фрірайдери, адже тут є і незайманий сніг, і круті схили. Правда, найчастіше туристи забувають про ще одну особливість Гимби – гора дуже підступна.

– Гимба – це наш Бермудський трикутник, – розповіла “КП” в Україні “спікер ДСНС Закарпаття Наталя Батир. – Часто пропадають там туристи. На горі досить круті схили, дуже небезпечні. В умовах поганої видимості можна відхилитися від стежки буквально на пару градусів – і все, людина заблукала.

Кілька днів тому на Гимбі заблукали відразу 12 чоловік з трьох туристичних груп. Незважаючи на попередження метеорологів і рятувальників, туристи відправилися на гору покататися на лижах, сноубордах і снігоходах. І це в сніговий шторм!

Співробітникам ГСЧС Закарпаття вдалося відшукати всіх живими і в задовільному стані, крім одного туриста. 40-річний киянин спускався на лижах разом з другом, швидко втомився, відстав від приятеля. І пропав. Його шукають півсотні рятувальників. Також допомагають жителі довколишніх сіл і лісничі, які добре знають околиці. 

Турист пропав 4 дні тому, і шанси вижити в умовах дикої природи, снігового шторму, морозу до – 20 вночі мінімальні. Але рятувальники сподіваються, що йому вдалося сховатися в одному з будиночків пастухів, які є в тих місцях.

– Ми сподіваємося знайти його живим, – підкреслила Наталія Батир. – Адже багато що залежить і від самої людини. Два роки тому нас здивував Ігор Грищенко – турист, який зник на Гембі, якого знайшли живим через п’ять діб. (Ігор Грищенко – професійний лижник. Заблукав на Гимбі у січні 2019 го. Йому вдалося дістатися до будиночка лісника, відігріти свій телефон і подзвонити рятувальникам. – Авт.)

Навіть в погожий день на Гимбі легко загубитися. Людина думає, що йде в правильному напрямку, але заплутаний рельєф веде його подалі від спуску, абсолютно в інший бік. До того ж на Гимбі майже всюди відсутній мобільний зв’язок. 

Навіть жителі сіл, які знаходяться в цій місцевості, без зайвої потреби на Гимбу не піднімаються.

– Ходимо по гриби-ягоди, але не поодинці, – розповів “КП” в Україні “житель селища Березники Роман. – А взимку на гору хіба що мисливці та лісничі піднімаються. Я виріс в цих місцях і знаю їх як свої п’ять пальців. Думав так до одного випадку. Років 10 тому піднявся в гору пополювати і пошукати гриби. Був сонячний безвітряний літній день. Побродив по лісі, почав спускатися. Раптом налетів вітер, різко потемніло і похолодало. Не повірите, але звідкись узявся туман. Я збився зі стежки. Зрозумів, що заблукав. Почав молитися, просити Гимбу відпустити мене. Туман трохи розсіявся, і мені вдалося спуститися вниз.

Від вершини Гимби до селища Березники приблизно 15 км вниз. Але спускатися дуже важко через різкі схили. А взимку – майже неможливо, адже шквалистий вітер навертає замети пухкого снігу під два метри. Людина просто провалюється в цей сніг, швидко втомлюється.

У Гимби нехороша слава. Але горяни звинувачують і самих сміливців, які піднімаються на гору навіть в негоду, забувають про небезпеки, які чекають їх в Карпатах. І сподіваються на “авось пронесе” і допомогу рятувальників.

пошуки зниклих

За матеріалами  КП в Україні

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів