Виїзне засідання комісії з питань ТЕБ та НС Ужгородської міської ради провели на полігоні твердих побутових відходів

Виїзне засідання комісії з питань ТЕБ та НС Ужгородської міської ради провели на полігоні твердих побутових відходів
Невідкладні заходи, необхідні на полігоні твердих побутових відходів (ТПВ) у селі Барвінок, визначили напередодні члени комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) Ужгородської міської ради на позаплановому виїзному засіданні.

 

Голова комісії – Ужгородський міський голова Богдан Андріїв – повідомив, що ситуація на полігоні критична – заповненість відходами сягнула близько 99,9 % проєктної потужності. Заїзд та вивантаження відходів, особливо за поганої погоди, ускладнені, бо немає майданчика для розвороту та вільних територій для подальшого складування відходів.

За кошти бюджету Ужгорода впродовж останніх років проводилася рекультивація полігону, загалом на понад 8 мільйонів гривень. Однак, крім відходів із території Ужгорода, на полігоні захоронюють і сміття з прилеглих до міста населених пунктів, його частка – близько 40%.

У липні минулого року депутати міської ради проголосували за звернення до голови Закарпатської ОДА про підтримку будівництва сміттєпереробного комплексу на території Ірлявської сільської ради. Але щоб прийняти рішення про надання субвенції з бюджету Ужгорода на співфінансування будівництва сміттєпереробного підприємства, яке буде обслуговувати також громади Ужгородського району, необхідно затвердити відповідну Програму та визначити головного розпорядника коштів. Програма повинна містити інформацію про обсяги співфінансування з різних джерел: державного бюджету, обласного, районних, бюджетів територіальних громад та інших, не заборонених законодавством.

Обсяги співфінансування 14 територіальних громад Ужгородського району на реалізацію Програми у 2021 році розраховані з урахуванням кількості населення та фінансової спроможності місцевих бюджетів. Цього року, за попередніми розрахунками, видатки з бюджету Ужгорода на ці потреби становитимуть 740 тис. грн.

Наразі члени місцевої комісії з питань ТЕБ та НС зобов’язали комунальне підприємство «КАТП-072801» забезпечити належне складування відходів, терміново зробити обвалування складованих відходів по периметру від лісового масиву.

Оскільки полігон твердих побутових відходів у Барвінку використовується 14-ма територіальними громадами і зважаючи, що може виникнути надзвичайна ситуація, Ужгородська міськрада готує лист-звернення до Офісу Президента України, Кабінету Міністрів, Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради.

Ужгородська міська рада

 

25 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів