В Ужгороді підбили підсумки транскордонного проєкту по дослідженню кажанів у сакральних спорудах Закарпаття (ФОТО)

В Ужгороді підбили підсумки транскордонного проєкту по дослідженню кажанів у сакральних спорудах Закарпаття (ФОТО)
У п'ятницю, 26 лютого, в Резиденції єпископів Мукачівської греко-католицької єпархії в Ужгороді за результатами "круглого столу" відбулася пресконференція, під час якої було висвітлено проміжні результати проєкту BAT4MAN "Підвищення екологічної обізнаності в місцевих громадах шляхом спільного збереження кажанів у прикордонних регіонах Угорщини, Словаччини, Румунії та України", який реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми HUSKROUA/1702/6.1/0021.

 

Під час пресс-конференції провідні експерти Олександр Бокотей, Андрій-Тарас Башта та Михайло Біланич надали відповіді на цілий спектр питань, поставлених журналістами регіональних ЗМІ.

Експерти у своїх доповідях прозвітували про результати першого року проєкту BAT4MAN, а також доповіли про особливості життєдіяльності видів та угруповань кажанів та сов, які проживають у вежах сакральних споруд Закарпатського регіону.

Присутні отримали вичерпну інформацію про цікаві результи піонерного, комплексного обстеження біорізноманіття у вежах сакральних споруд низинної та передгірної зон Закарпаття. Унікальне за своїм задумом обстеження покликане виявити корінні набори видів кажанів і птахів, які знайшли прихисток на горищах сакральних споруд. Експерти підбили результати і проаналізували видове багатство тварин, а також зробили попередній аналіз чинників змін їх чисельності.

Науковці запропонували ряд заходів по збереженню рідкісних видів тварин, а також заходи по стимуляції їх чисельності.

Важливо, що природоохоронна спрямованість проєкту допомагає розвивати громадянську складову українського суспільства шляхом об’єднання зусиль різних агентів впливу: релігійні громади, громадські і наукові організації, ЗМІ, школи…

Велика увага в рамках реалізації проєкту відводилась ековиховній і освітній роботі з молоддю як запоруці формування екологічного світогляду підростаючого покоління.

На завершення журналісти мали можливість отримати екоказку «Кажанчики», підготовлену співробітниками з метою поглиблення екологічної свідомості і, відповідно, підвищення рівня екологічної культури підростаючого покоління.

На пресконференції владика Ніл нагородив подячним листом Мукачівської греко-католицької єпархії Ольгу Тимофеєву  – члена Комісії з питань екології МГКЄ, знану освітянку, журналістку, викладачку Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, авторку багатьох навчально-методичних посібників і художніх видань для дітей і дорослих – за активну багаторічну співпрацю та високопрофесійне висвітлення питань національного, духовного, екологічного виховання на ТБ і сторінках всеукраїнських та зарубіжних видань і фахових часописів. Він високо відзначив особливий внесок пані Ольги в розвиток духовної поезії та її неординарне поєднання у тематиці церковних храмів і природи як храму, створеного Богом.

Світлини авторства Ольги Тимофеєвої були представлені на круглому столі і на прес-конференції.

Пресконференція відбулась у рамках реалізації проєкту BAT4MAN.

Проект BAT4MAN реалізується Асоціацією Е-Консалт Сату Маре у партнерстві з Інститутом еколого-релігійних студій, Товариством по захисту кажанів Словаччини та Угорською асоціацією орнітології та охорони природи, повідомляє інформаційна служба Інституту еколого-релігійних студій.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів