Закарпатські медики розробили програму реабілітації для людей, які перенесли COVID-19

Закарпатські медики розробили програму реабілітації для людей, які перенесли COVID-19
Б’є по найслабкіших місцях: гіпертонія, підвищений цукор, проблеми з легенями, судинами тощо – чим далі, тим все більше й більше людей дізнається про наслідки для організму людини COVID-19. На жаль, недуга зачіпає тисячі українців щодня,  і навіть ті, хто переносить її в легкій формі, нерідко відзначають, що після одужання мають ті чи інші проблеми зі здоров’ям. Саме тому фахівці в усьому світі розробляють програми реабілітації для тих, хто вже знайомий із коронавірусом. Не лишилися осторонь цього процесу й закарпатські медики, які мають величезний досвід у цьому напрямі, адже в області зосереджена потужна санаторна база, а природні ресурси краю дають можливість говорити про їх залучення до оздоровлення. Про все це говоримо із головним лікарем санаторію «Квітка Полонини» Олександром Сарканичем.

 

Пане Олександре, наскільки мені відомо, на базі закладу не тільки розроблена, а вже й апробована програма реабілітації після ковіду, чи так?     

Так, ще на початку листопада минулого року провідними медиками та фаховими спеціалістами у галузі медицини для санаторію була розроблена програма «Реабілітація та профілактика після COVID-19». Ми працюємо в її рамках увесь цей час, більше того: близько 1000 українців протягом 4 місяців відновили здоров’я після ковіду в закарпатському санаторії «Квітка полонини». Відновлювальна терапія передбачає здійснення низки лікувально-оздоровчих процедур світових стандартів на сучасному обладнанні, консультації професійних спеціалістів.

 На що орієнтована програма? Відновлення легень, адже їх найчастіше вражає вірус?

Так, реабілітація у першу чергу орієнтована на порушення функцій легень, але паралельно – й розладів роботи органів травлення, ускладнення серцево-судинної, ендокринної та сечовидільної системи, синдрому вірусної втоми, порушенням м’язових функцій, депресії, безсоння, загостреннями хронічних захворювань та інших серйозних наслідків після ковіду.

А загалом, фахівці стверджують, що реабілітація після перенесеної коронавірусної інфекції потрібна всім – і тим, хто переніс хворобу в легкій формі, і тим, у кого був важкий перебіг захворювання. І важлива тут не тільки пульмонологічна реабілітація (відновлення життєвого об’єму легень), а й нормалізація роботи всього організму. Адже коронавірусна інфекція порушує  не тільки газообмін у легенях, а й киснево-транспортну функцію органів кровообігу, функцію серцево-судинної системи. Після перенесеної хвороби і антибіотикотерапії страждають всі органи шлунково-кишкового тракту, нирки. Вірус вражає і нервову систему. А тому реабілітацію у «Квітці полонини»  здійснюють із урахуванням усіх супутніх захворювань. Саме тому в програму включені консультації вузьких спеціалістів: пульмонолога, кардіолога, гастроентеролога, уролога, вертебролога, невролога, психолога тощо. Пацієнти із цукровим діабетом – під щоденним наглядом лікаря-ендокринолога. Всі лікувальні процедури призначаються лікарями індивідуально, реабілітація відбувається згідно персонального плану відновлення кожного пацієнта, при необхідності після додаткової діагностики, яку можна здійснити на базі санаторію.

Про які медичні технології говоримо?

З-поміж найбільш дієвих лікувальних процедур, які застосовують в оздоровниці для реабілітації після ковіду, унікальна технологія високотонова терапія HiTop, яка дозволяє впливати на організм на клітинному рівні, покращує імунітет та лікує низку захворювань, що провокує COVID-19. Посилює процеси регенерації уражених органів світлолікування біоптроном. Насичують організм киснем внутрішньовенно з допомогою озонотерапії. Для внутрішнього застосування пропонують кисневі пінки. Стимулююче діють на дихальний центр та загальний кровообіг натуральні вуглекисло-мінеральні ванни, інгаляції з мінеральною водою та галотерапія («соляна печера») теж ефективно впливають на хворих недугами дихальних шляхів. Аква-аеробіка в сучасному басейні, лікувальна фізкультура та спеціальна дихальна гімнастика сприяють підвищенню сили дихальних м’язів і збільшенню їх тонусу, підсилюють вентиляцію легенів, сприяють збільшенню життєвого об’єму легенів.

Помічними є різноманітні фізіопроцедури, які покращують метаболізми легеневої системи, мають розсмоктуючий і дренажний ефект. Чимало й інших лікувальних процедур призначають в санаторію для полегшення «посковідного синдрому» у пацієнтів, - кожному індивідуально.

Чи викристовуєте ви для лікування мінеральні води, якими багата оздоровниця? Адже вони відомі далеко за межами краю…

Певна річ! Основний лікувальний фактор «Квітки полонини» – мінеральні води лужанського типу – протипоказів узагалі не має! Внутрішнє застосування цілющих мінеральних вод зменшує метаболічний ацидоз, відновлює органи травлення, зокрема після токсичного медикаментозного лікування, призначеного під час COVID-19. Питне лікування «Лужанською-4», «Лужанською-7», «Поляною квасовою», які подають у санаторний бювет безпосередньо зі свердловин, діє на організм як адаптоген, що підвищує опірність організму до різних несприятливих факторів, включно з бактеріальними, вірусними та грибковими інфекціями.

Вочевидь, пане Олександре, до всього цього слід додати цілюще силу довколишньої природи…

Маєте рацію: гірський клімат, гірська річка, що протікає територією, насичене фітонцидами свіже повітря, завдяки великій кількості хвойних дерев на території санаторію, не тільки насичують організм киснем, покращують функції дихання, а й поступово тренують його механізми адаптації.

Уточніть ще, будь ласка, наскільки тривалим є процес реабілітації після COVID-19?

Процес відновлення організму після ковіду у когось вимагає тижнів, у інших – місяців. Це залежить від того, наскільки серйозними були ураження вірусною інфекцією. І пацієнти, і лікарі санаторію «Квітка полонини» нині можуть із упевненістю стверджувати, що при своєчасному лікуванні та реабілітації хворобу можна взяти під контроль. Після реабілітації у «Квітці полонини» у пацієнтів не тільки покращується функціональний стан дихальної системи, а й нормалізується робота серцево-судинної та травної систем, у рекреантів відновлюється фізична активність, минають проблеми зі сном, емоційними переживаннями, стресом. Вдячні пацієнти відчувають приплив життєвої енергії, підвищення активності і готовність повернутися до звичного ритму життя.

Спасибі вам за змістовну розмову, сподіваюся, українці скористаються вашими розробками, адже нині це – вкрай важливо!

Надія Петрів

 Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

 

27 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів